Perşembe, Ekim 5, 2023
Gezi GünlüğüSEYAHAT REHBERİ

ŞİRİNCE Gezi Rehberi

KIYAMETİN KOPAMADIĞI KÖY; ŞİRİNCE 

Tarihler 2012 yılının son çeyreğini göstermeye başladığında Maya Takvimine göre Dünyada kıyametin kopacağı, kıyametten Türkiye’deki İzmir’in Şirince köyü ile Fransa’nın güneyindeki Bugarach Köyü etkilenmeyeceği haberleri yayılmaya başladı. O günleri dün gibi hatırlıyorum.

Bu haberler ile insanlık tarihi Mayalar’a kilitlendi. Zira milattan önce yaşayan uygarlığa göre, dünyadaki yaşam 21 Aralık 2012’de sona erecekti. Hayatta kalmak için gerekli sır ise iki bölgede gizliydi. Bunlardan biri Fransa’daki Bugarach köyü ile İzmir’in şirin köyü Şirince’ydi.

Orta Amerika ülkesi Guetemala’da bulunan Maya Takvimi, Mayalar’ın geleceğe dair öngörülerini barındırıyor. Milattan Önce yaşayan Mayalar’a göre Marduk gezegeni, 21 Aralık 2012 günü dünyaya çarparak kıyamete yol açacaktı. Ancak kendilerini ‘Mavi Enerji Grubu’ olarak tanıtan topluluğa göre kıyametten Şirince ile Fransa’nın güneyindeki Bugarach Köyü etkilenmeyecekti. 

ŞİRİNCEYE NASIL GİDİLİR

PEKİ NEDEN ŞİRİNCE?

Çünkü Maya Uygarlığı’na göre Şirince’nin sırrı, sırtını dayadığı Maden Dağı’nda gizliydi.  Peki Şirince’deki dağın gizemi neydi? İnanışa göre, M harfi şeklindeki Maden Dağı 21 Aralık’ta yıkılmayacak,  321 metre yüksekliğindeki dağın zirvesinin tam ortasından Nuh tufanında buraya oturan gemi 21 Aralık günü tekrar ortaya çıkacak,  Şirince’de bulunup bu gemiye binenler kıyametten kurtulacaktı.

ŞİRİNCE RESTORANLARI

Ama tarihler o günü saatler 13:11 gösterdiğinde beklenen olmadı. Kıyamet te kopmadı dünyada batmadı. Kıyamet alametleri öncesinde gittiğim Şirince ile kıyamet alametleri sonrasında gittiğim Şirince hep aynı Şirince idi. Egenin adı gibi şirin olan bu köyünde ki tek fark, daha da güzelleşmiş, doğal güzelliğinin yanı sıra makyajda yapılmıştı. Yolları asfaltlanmış, sokaklarına taşlar döşenmiş, şirince evleri köyün dokusuna uygun bir şekilde restore edilmiş ziyaretçi sayısı da oldukça artmıştı. Hal böyle olunca köy içinde ev yapımı ürünler, şarap mahzeni, hediyelik eşya gibi satış reyonlarının sayısı artmış, şirince de restoran,  otel, pansiyon ne ararsan bulunur duruma gelmişti.

Hatta o günlerde Şirince’deki kıyamet efsanesine yönelik bir rap gurubu olan Arteks tarafından Kıyamet-i Şirince şarkısı bile yapılmıştı.

ŞİRİNCE GEZİ REHBERİ

“KIRKINCA, ÇİRKİNCE” DERKEN OLUYOR “ŞİRİNCE”

Roma imparatorluğu zamanında Efes dünyanın en büyük ticaret merkezi kentlerinden biridir. Zamanla Efes kentinin dağılıp limanın Kuşadası’na taşınmasıyla, küçük bir gurup sel ve su baskınları ile sıtma salgınlarından korunmak için, daha güvenli olarak buldukları Kırkınca’ya  sığınırlar.  Bundan dolayı buraya aynı zamanda “Dağdaki Efes” denilmektedir.

Kyrkindie, Kirkincdsche, Kirkidie, Kırkıca, Kırkınca şeklindeki Kiepert haritalarında adı geçen Şirinceye, Aydın oğulları döneminde azat edilen bir grup rum yerleştiriliyor. Köyün varlığını gizlemek isteyen rumlar civar köylülerin yerleştiğiniz köy güzel mi? sorusuna “Çirkince” şeklinde cevap veriyorlar. Oluyor “Kırkınca” “Çirkince”

ŞİRİNCE GEZİLECEK YERLER

1924’teki Göçmen Mübadelesiyle Selanik, Kavala ve Provusta’dan gelen Türklerin buraya yerleştirilmesiyle köy yeniden canlanmaya başlıyor. Cumhuriyet yıllarında İzmir Valisi olan Kazım Divrik Paşa’nın buraya yaptığı ziyaret sırasında böyle güzel bir yer Çirkince olamaz; olsa olsa Şirince olur demesiyle Çirkince oluyor Şirince. 

Ünlü yazar Dido Sotiroyo’nun eserinde ise “Şu yeryüzünde cennet diye bir yer varsa, bizim Kırkınca (Şirince) cennetin bir parçası olması gerekir.” Sözleri ile bahsedilir Şirince’den.

ŞİRİNCE GEZİSİ

ŞİRİNCE NEREDE? ŞİRİNCE’YE NASIL GİDİLİR?

Ege bölgesinde yer alan Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesi’nin bir köyüdür. Şirince’ye gelmek için İzmir-Aydın otoyolu üzerinden Şelçuk yönüne devam edip, Selçuk-İzmir otoyoluna girip Şehit Er Yüksel Özülkü Caddesi üzerinden Şirince yönüne devam ediyorsunuz. Selçuk’a 8 Km, Efes Antik Kenti’ne 12 Km, Meryem Ana Kilisesi’ne 16 Km, Yedi Uyuyanlar Mağarasına 11 Km, Kuşadası’na 30 Km, İzmir’e ise 87 Km uzaklıkta bulunan Şirince köyü denizden 350 metre yükseklikte bir tepede saklanıyor ve küçücük bünyesinde kocaman bir tarih barındırıyor. 

İzmir’den Şirince’ye gelmek isteyenler, İzmir Otogarından 40 dakikada bir Selçuk’a otobüs kalkıyor. Selçuk’tan Şirince’ye gitmek isteyenler için ise saat 07.00 – 10.00 arası her 20 dakikada bir, 10.00 – 18.00 arası 30 dakikada bir, 18.00 – 19.40 arası da her 20 dakikada bir Şirince’ye minibüsler kalkıyor.  Şirince yoluna girdikten sonra asfalt ama kıvrımlı dik ve yamaçlı yolları kullanarak Şirince’ye ulaşıyorsunuz.

ŞİRİNCE ŞARAPLARI

Fotoğraf Kaynak:www.ınstagram.com/oznuryel

EGE’NİN BU ŞİRİN KÖYÜNE GİDİP ŞARAP MI İÇSEK?

Şirince Şarapları; size şaka gibi gelse de Şirince’nin neyi meşhur dendiğinde herkesin aklına ilk gelen tabi ki Şirince şarapları. Her çeşit meyveden üretilen Şirince şarapları yumuşak içimi ile çok sevilmektedir. Şirince’nin tarihi sokaklarında dolaşırken mutlaka ama mutlaka yapmanız gereken şeylerden biri de Şirince şarapları’nın tadına bakmak. Şirince de hemen hemen her noktada bir şarap evi bulunuyor.  Bu şarap evlerinin en büyük özelliği ise size bolca şarap ikram etmeleri.  Aman dikkat !  Onu, bunu, şunu tadayım derken kendinizi de sarhoş etmeyin. Gerçi ayılmak için kumda kahve içebileceğiniz mekanlar oldukça fazla.    

Şirince de göreceğiniz en büyük şarap üreticisi Artemis Şarapçılık. Alman şarap eksperi Helmut Hermann Krauss’un turistik bir gezi sırasında Şirince’yi tanımasıyla başlayan hikaye bugün Şirince’yi Türkiye’nin şarap rotaları arasına sokmuştur. Artemis şarapçılık dışında Köylüm şarapları ile Vinova, Solaris, Vin Cent, AkBerg, Meşk, Kaplankaya Şirince’nin en ünlü şarapçılarıdır.     

ŞİRİNCEDEN NE ALINIR

ŞİRİNCE’DE GEZİLECEK YERLER

Tarihi Şirince evlerinin taş döşeli dar sokaklarını keşfedin

Şirince adına yakışır bir şekilde yemyeşil doğası ve eskisine sadık kalınarak korunmuş mimarisi ile sit alanı ilan edilmiş bir köy. Evlerin geneli iki katlı ve beyaz renktir. Ev cepheleri yamaç boyunca eş yükseklikte düzdün sıralar halinde dizilmiş olup, köyün genel görüntüsüne güzelliğini veren en önemli unsurlardan biridir. Köyün merkezinden tutun da sokak aralarına kadar dolaştığınız her yerde ev yapımı ürünler ile yöresel takılar, tahta oyma eşyalar, envai çeşit ürün satan teyzelerle karşılaşacaksınız. Adeta bir tablo gibi görünen Şirince evleri ile Şirince’nin arnavut kaldırımı sokakların da dolaşmak size oldukça keyif verecektir.

ŞİRİNCE SOKAKLARI

Şirince Taş Mektep Müzesini Ziyaret Edin

Köyün hemen girişinde yer alan Taş Mektep Müzesi 1906 yılında inşa edilmiş ve önceleri bir Rum Okulu olarak hizmet vermiştir. 1996 yılından sonra ise yöreye ait özel üretim şaraplarının ve yöresel ürünlerin servis edildiği bir restorana dönüştürülen bina bugün ise Tazminat döneminden Cumhuriyet dönemine kadar eğitim ve öğretim alanında yapılan yenilikler ile fotoğrafların ve çeşitli objelerin sergilendiği Şirince Taş Mektep Müzesine dönüştürülmüştür. Müze haftanın yedi günü ziyarete açıktır.

ŞİRİNCE ARTEMİS RESTAURANT

Hodri Meydan Kulesine Çıkın

Yazar ve otelci Sevan Nişan’yan tarafından yaptırılan Hodri Meydan Kulesi’nin  çatısıyla beraber yüksekliği 12 metre. Bu taş kulenin üstünde bir de manzara terası bulunmaktadır. Şirince’nin cazibe merkezlerinden birine dönüşen bu kule evlilik tekliflerinden romantik akşam yemeklerine kadar bir çok anıya şahitlik etmektedir.  Kule ücretsiz olarak ziyaretçilere açıktır.  

Şirince hodri meydan kulesi

Fotoğraf kaynak http://www.ınstagram.com/irm4k

Aziz John Baptist Kilisesini Ziyaret Edin

Geçmişi 1805 yılına uzanan Aziz John Baptist Kilisesi bölgenin önemli tarihi mekanlarından biridir. Daha önceleri yerinde başka bir klişe olduğu sanılan yapı 1832 yılında restore edilerek bu günkü haline getirilmiştir. Çeşmeli bir avlu içerisinde yer alan The St John Baptitist Kilisesin de bir de yazıt bulunmaktadır. Bu yazıtta “Peygamber ve Vaftizci Yahya Kilisesi Helliopolisin Kutsal Rahibenin Emri ile Siphnos’lu Kallinikos Lütfuyla Çok Sevdiği Tanrısı İçin Yapılmıştır. Buradaki ve Çevrede ki  Dindar Hıristiyanların Yardımlarıyla Yapılmıştır.” İbaresi yer almaktadır. Kilisenin giriş kapısının önünde yer alan havuzun ortasında Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Bu havuz ziyaretçiler için dilek havuzuna dönüştürülmüştür. Küçük bir de şarap mahzeni bile bulunan kilisede şarap tadımı bile yapabiliyorsunuz. Hepsi güzelde güzel olan bir şey daha var buradan Şirince manzarası harika. Fotoğraf çekmeyi sakın unutmayın.

Şirince Aziz John Baptist Kilisesi

Matematikten Felsefeye Nesin Matematik Köyü’ne Uğrayın

Şirince Köyünün sadece 1 Km uzağında Kayser dağının yamaçlarında otuz dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönümlük arazide yer alan, halkın bağışları ve gençlerin gönüllü emeğiyle 2007 yılında faaliyete geçen, çocukların deyimiyle hayal edilemeyecek kadar güzel olan bir köy Nesin Matematik köyü. Yegane amacı ise gençlere matematiği sevdirerek öğretmek. Evleri taş, çamur ve samansan olan Nesin Matematik köyü şatafattan gösterişten uzak olup sade ve içten.

Şirince gezi rehberi

Prof. Dr. Ali Nesin’e göre “Matematikte önemli olan problemi çözmek değil, anlayabilmektir; her matematikçinin çözemediği problem sayısı çözebildiğinden çok daha fazladır; başarısızlık korkusu ortadan kaldırılırsa ve probleme yoğunlaşabilme imkânı tanınırsa herkes matematiği sevebilir.” düşüncesiyle otuz çocukla çıkılan yolda bugün talep çok yer bulmak zor.

Matematik Köyü’ne gelen öğrenciler ise yeteneklerine ve fiziksel güçlerine göre bulaşık, yemek, sulama, temizlik, ağaç dikme gibi çeşitli görevleri dönüşümlü olarak üstlenerek bu imece usulü çalışan köye katkıda bulunuyor. Şirince ziyaretiniz sırasında Nesin Matematik köyüne mutlaka uğrayın. Keşke Türkiye’nin her yerinde böyle köyler olsa da daha çok genç matematiği sevse.

Şirince aziz nesin matematik köyü

Fotoğraf Kaynak:www.ınstagram.com/bonus_zh

Tiyatro Medresesi

Şirince’de Nesin Matematik köylere komşu 6 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilen Tiyatro Medresesi, modernleşme serüvenimizin en önemli sembollerinden tiyatro ile köklü bir geleneğe ait olan medrese formunun bir bileşimi. Tiyatro Medresesi’nde, ustaların da çıraklarla birlikte öğrenmeye devam ettiği ve böylece bir ekolün nesilden nesile yenilenerek aktarıldığı bir gelenek inşa etmek istemişler. Burada yaz boyunca paneller,yaz kampları, konferanslar ile tiyatro kampları düzenlenmektedir.

Şirince'de nerede kalınır?

ŞİRİNCE’DE NEREDE KALINIR?

Eski kaynaklarda “Dağdaki Efes” adıyla anılan Şirince köyünde daha çok küçük şirin butik oteller ile pansiyonlar bulunmaktadır. Onarımı yapılan eski konakların çoğu bugün otel olarak kullanılmaktadır. Ama öyle çok büyük otellerde yoktur.  Bunun yanında meyve bahçeleri arasına kurulmuş ahşap evler de bulunmaktadır. Aslına bakarsanız Şirince’yi dolu dolu gezmek için yarım gün yeterlidir. Akşam olduğunda sessizliğe bürünen Şirince, daha çok doğayı sevenler ile sakin bir tatil isteyenler için uygun bir adrestir.

 

Comments

comments

Bize Yazın

%d blogcu bunu beğendi: