Cumartesi, Eylül 23, 2023
SEYAHAT REHBERİ

Adalar ve Rüzgarlar Kenti Ayvalık

AYVALIK GEZİ REHBERİ

Yeşil ile mavinin uyumunu görebileceğiniz en güzel yerlerden biri olan Ayvalık, aynı zamanda  Ege denizi’ndeki yirmi iki adaya ev sahipliği yapmaktadır.  Mitolojide adıyla ”Rüzgarlar Kenti” olarak geçen ve gerçekten bu tanımlamaya uyan bir ilçedir Ayvalık.  Ege’nin incilerinden olup her mevsim ayrı bir güzelliğe sahiptir.  Ayrıca her köşesi ayrı bir manzaradır. Ayvalık’ta Güneşin batışını en güzel izleyebileceğiniz yer  şeytan sofrası  olup, Ayvalık’ta güneşin bir başka battığı söylenir.

Şeydan tepesinden çekilen fotoğraf

Adalar kenti olarak bilinen Ayvalık’ta irili ufaklı 22 tane ada bulunmaktadır. Bu adaların en büyüğü Alibey adası, diğer ismiyle Cunda adası olup 1964 yılında bir köprü yapılarak Lale adası’na bağlanmış olup,  bu Köprü Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini taşamaktadır. Cunda adası köprü ile ilk olarak Lale adasına daha sonra da dolgu yol ile Ayvalık ilçesine bağlanması nedeniyle günümüzde yarımada olma özelliği taşımaktadır.  Alibey adası dışında bulunan bütün Ayvalık adaları 1995 yılında milli park ilan edilerek yerleşime yasaklanmıştır.

Cunda adası geçiş köprüsü

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, irili ufaklı toplam 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları’nın yalnızca 19’unu kapsamaktadır. 17.950 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan alan, bozulmamış doğası ve tarihi yapılarıyla Kuzey Ege’nin en değerli bölgesidir. 21 Nisan 1995’de Ayvalık Adaları Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölge, toplam 19 adayı kapsayan park alanıyla bir iç deniz gibi algılanarak Ayvalık’ı korunaklı bir koy haline getirmektedir.

Ayvalık adaları tabiat parkı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı;

Alibey Adası (Cunda), Pınar Adası (Mosko, Kılavuz), Çıplak Ada, Yellice Ada (Poyraz Ada), Güneş Adası, Maden Adası (Pirgos ), Kız Adası, Yumurta Adası, Balık Adası, Kara Ada, Hasır Adası, Küçükmaden Adası, Güvercin Adası, Maden Ada, Taşlı Ada yada Tımarhane adası (pileyit), Yelken Adası (Ayiy alo), Yalnız ada (Petago),Kara Adası(küçük), Yuvarlak Ada, Göz Adası (Kalamapulo).  Bu adalardan ismiyle dikkatimi çeken ise Tımarhane adası oldu. Bir diğer adıyla da  Taşlı manastır.
Tımarhane adası

Tımarhane Adası

Çamlık Koyu’ nun sonunda, Şeytan Sofrası’ nın eteklerinde ve yarımadanın ucunda yer alan Tımarhane Adası yalnızca adıyla değil, tepede bulunan ilginç yapılı kayalarıyla da dikkati çekmektedir. Girintili, çıkıntılı ve hemen dibindeki manastırın etrafını saran kayalar, rüzgarda uğultu ve sesler çıkarması ile ilgi çekmektedir.
Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü dönemlerde Ayvalıkta ikamet eden Rumlar’ın alkolü fazla kaçırması sonrası esen sert rüzgarları ile akıllarını başlarına getirmeleri için sürgün edildikleri bir yer olduğundan bu isim ile anılırmış. Sürekli ve sert esen rüzgarda akılları başlarına gelenler tekrar halkın arasına karışırlar; gelmeyenler de rüzgarın çıkardığı seslerle biraz daha oyalanırlarmış.
Ayvalık sahil

 

Ayvalık’ın rüzgarı hala meşhur. Meyhaneleride hala bol.  Ama o dönemlerde psikoterapi merkezi olarak kullanılan Tımarhane adası günümüzde delilere değil, yeşil doğası ve tertemiz sahili ile turistlere ev sahipliği yapmaktadır.  Adada görülen tek yapı birkaç kemerli pencere yuvası ve arkasında bir koridoru bulunan bakımsız bir manastırdır.  
Adalardan oluşan bu özel tabiat parkı birçok yönden korunması ve tanıtılması gereken yerlerin başında geliyor. Bölgede bulunan su altındaki ve yer üstündeki biyolojik yaşam zenginliği gelecek nesillere aktarmamız gereken bir miras olarak görmemiz gerekmektedir. Bunun yanı sıra Ayvalık Adaları Tabiat Parkı gerek dalış sporu, gerekse yürüyüş, bisiklet ve kamp gibi çeşitli faaliyetlerin yapılmasına çok uygun bir alan olmasından dolayı büyük bir turizm potansiyele sahiptir. Bölgedeki bulunan kilise ve diğer tarihi yapı kalıntıları da bölgenin önemini arttırmaktadır.
Türkiye’nin coğrafi olarak en büyük doğal parkı konumundaki Ayvalık adaları Tabiat Parkı bünyesindeki irili ufaklı 22 adaya yönelik geziler; turizm sezonu süresince; her gün saat 11.00 ile 18.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor. Günü birlik turlarda Ayvalık’ın bakir adaları; Maden, İncirli, Kara Ada, Güneş Adası, Çıplak Ada, Melina, Ortunç Koyu, Pınar adasının adeta birer akvaryum görünümündeki koylarında denize girebilme fırsatı bulan tatilciler, Ayvalık’ın kendine has papalina ya da sardalya balığı, salata ve karpuzdan oluşan öğle yemeği ikramıyla doyasıya karınlarını doyurabiliyor.

 

Comments

comments

One thought on “Adalar ve Rüzgarlar Kenti Ayvalık

Bize Yazın

%d blogcu bunu beğendi: