Cumartesi, Eylül 23, 2023
Gezi Günlüğü

Bolu Gezi Rehberi

TABİATIN KALBİ BOLU

Bolu gezi rehberi ile Bolu’da gezilecek yerler listesine ulaşabilir, yeryüzünün yeşil cennetindeki gezi rotalarını bulabilirsiniz.

Bolu; tanrının bize bahşettiği yeryüzü cennetinin doğal bir güzelliğidir.  Ormanları, gölleri, nehirleri ve muhteşem doğası ile Türkiye’de gezilecek yerlerin başında yer alan şehirlerimizden biridir. Yazları serin, kışları karlı olan bu yeşil ve huzurlu şehir bugün Türkiye’nin en önemli turistik yerlerinden biri haline gelmiştir.

Bolu Gezi Rehberi

KISACA BOLU TARİHİ

M.Ö. 1200’lü yıllara dayanan bir tarihe sahip olan Bolu, doğası ve iklimi nedeniyle uzun zamandır cazibe merkezi olmuştur. Bolu’da MÖ 6. yy’a kadar Frigler, ardından Persler hakim oldu. MÖ 336’da Büyük İskender Bolu’yu ele geçirdi ve daha sonra Bolu ve çevresinde Bitinia Krallığı kuruldu. 1324’te Osmanlı onu ele geçirdi.

Antik çağlardan beri İstanbul ile Anadolu’yu birbirine bağlayan bir köprü görevi gören Bolu, kuzeyde Karabük, Zonguldak ve Düzce, batıda Sakarya ve Bilecik, güneyde Eskişehir ve Ankara ile komşudur.

Bolu Gezi Rehberi

BOLU NEREDE?

Ülkemizde yedi farklı bölge bulunmaktadır. Bolu şehrimiz ise Karadeniz Bölgesinin batı sınırında yer almaktadır. Bolu iline bağlı toplamda 9 adet ilçe bulunmaktadır. Bunlar; Merkez, Gerede, Mudurnu, Göynük, Mengen, Yeniçağa, Dörtdivan, Seben ve Kıbrıscık ilçeleridir. Bolu ilinin kuzeyinde Zonguldak bulunmaktadır. Bolu’ya komşu diğer illerimiz ise Sakarya, Çankırı, Düzce, Ankara ve Bilecik şehirleridir.  

  • Kocaeli’ye 151 km uzaklıktadır.
  • Zonguldak’a 158 km uzaklıktadır.
  • Sakarya’ya 125 km uzaklıktadır
  • Bursa’ya 270 km uzaklıktadır
  • İzmit’e 160 km uzaklıktadır
  • Düzce’ye 50 km uzaklıktadır

Bolu Gezi Rehberi

BOLU’YA NE ZAMAN GİDİLİR?

Bolu gezi rehberi ile Bolu’ya ne zaman gidilir sorularına da cevap aradık. Bolu deyince aklımıza ilk gelen şeylerden biri yaz turizminin yanında sonbahar ve kış aylarında bambaşka güzelliklere ve renklere bürünen Abant Gölü, Yedigöller ile Kartalkaya. Bolu yaylaları, gölleri, kayak pistleri ve tertemiz doğası ile dört mevsim ayrı bir tatil seçeneği sunuyor. Bolu’ya geldiğinizde mevsim ne olursa olsun yapacağınız çok fazla etkinlik var.

BOLU’DA GEZİLECEK YERLER

Muhteşem doğal güzellikleriyle ve göz alıcı ormanlarıyla, sahip olduğumuz güzide şehirlerimizden biri Bolu. Sadece doğallığıyla değil, aynı zamanda da tarihi yapılarıyla da ilgi odağı olan bir şehir. Bolu’da gezilecek yerler deyince akla nereler gelmiyor ki? Ülkemizin gezmekle bitiremeyeceğiniz ve seyretmeye doyamayacağınız birçok manzarasını Bolu il sınırları içerisinde ve Bolu gezi rehberi ‘nde göreceksiniz.

Bolu Gezilecek Yerler
Fotoğraf Kaynak: https://bolu.ktb.gov.tr/

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Bolu Merkez’e 45 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1623 hektarlık bir alanı kaplayan Yedigöller Milli Parkı 1965 yılında milli park edildi. İki plato üzerine konumlanmış Milli Park bünyesinde yedi adet göl bulunuyor. Bu göllerin isimleri Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’dür. İrili ufaklı ve birbirine yürüme mesafesindeki bu göller arasındaki mesafe yaklaşık 100 er metredir. Milli park içerisinde kamp, piknik, yürüyüş yapabilir veya bünyesinde barındırdığı bungalov evlerde ya da çadırla ve karavan ile konaklayabilirsiniz. Dillere destan bir güzelliğe sahip Yedigöller milli parkını 08:30 ile 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bolu Gezi Rehberi

Gölcük Tabiat Parkı

Gölcük Tabiat Parkı, doğal güzelliği, temiz havası ve çeşitli aile aktiviteleri için uygun alanları ile binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olup Bolu il merkezine 13 km uzaklıktadır. Gölcük gölü, eşsiz doğası, gölü, şahane manzarası ile mutlaka görülmesi gereken tabiat parklarından birisi. Bu yemyeşil cennet, yanardağdan oluşan bir krater gölünün sonucudur. Gölcük Gölü, doğal güzelliği, temiz havası ve çeşitli aile aktiviteleri için uygun alanları ile binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Gölün etrafında yaklaşık 1300 metrelik bir yürüyüş parkuru bulunup, bu yolda yürüyüş yapabilir, bisiklet ya da ATV kiralayıp etrafını turlayabilirsiniz.  Ayrıca bu büyüleyici doğal güzelliğin kollarında kamp ve mangal keyfi yapabilirsiniz.

Bolu Gezi Rehberi

Abant Gölü

Abant Gölü, Bolu şehir merkezine 32 km, Mudurnu’ya ise 22 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 325 metre yüksekte olması, çam ve köknar ağaçlarıyla çevrili olması, kamp yapmayı ve barbekü yapmayı seven turistlerin uğrak noktası haline getiriyor. 125 hektarlık bir alanı kaplayan göl çevresindeki doğal ortam yeraltı suları ile beslenmekte ve özellikle yaz aylarında serin havası nedeniyle yoğun talep görmektedir. Spor, yürüyüş, piknik fotoğraf, kuş gözlemciliği işin özü hoş vakit geçirmek için ideal bir alandır.

Seben Gölü

Seben gölü adını bulunduğu ilçe olan Seben ilçesinden almaktadır. Seben gölü Bolu’ya yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıkta, yüz ölçümü ise 662 kilometre karedir. 2006 yılında Seben Ovasının sulanması amacı ile yapılan göl, daha sonraları çevresi düzenlenerek turizme kazandırılmıştır. Seben gölü çevresinde yaylalar ve yemyeşil çam ormanları bulunmaktadır. Burada piknik yapabilir, dostlarınızla keyifli vakitler geçirebilir çadırınız ile birlikte bu bölgeye çadır atabilirsiniz.

 

Bu saydığımız dört gölün haricinde Bolu’da gezilecek yerler arasında Mudurnu’da Sülüklü göl ve Karamurat gölü, Yeniçağa ilçesi sınırlarında ilçe ile aynı ismi taşıyan Yeniçağa Gölü,  Kıbrıscık ilçesinde Karagöl, Göynük’te Çubuk ve Sünnet göllerini de gezebilirsiniz. 

Bolu Gezi Rehberi

Bolu Müzesi

Bolu’da müzecilik çalışmaları 1975 yıllında başlamış, Bolu kent merkezinde bulunan Bolu Müzesi, 1981 yıllında ziyaretçilerine açılmıştır. Kültür Merkezi binasının giriş katında yer alan Bolu Müzesi; arkeoloji salonu ve etnografya salonu olmak üzere 2 salondan ve bir de müzenin bahçe sergisinden oluşmaktadır. Bölgeden toplanan eserlerle oluşturulan müze, Pazartesi günleri ile dini bayramların 1. günleri saat 13:00’a kadar kapalıdır.

Bolu Gezi Rehberi
fotoğraf Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr/

Akkaya Travertenleri

Bolu’nun Pamukkale’si olarak bilenen Akkaya Travertenleri, Bolu’nun 10 kilometre güneybatısında, Mudurnu yolu üzerinde yer almaktadır. Travertenlerdeki suyun kalsiyum ve mineral oranının yüksek olması nedeniyle sedef, egzama, mantar, kurdeşen ve sivilce gibi deri hastalıklarına şifalı olduğu biliniyor. Ayrıca dinlenmek ve piknik yapmak isteyenler için ideal bir yer olan Akkaya Mevkiinde özel sektörce işletilen günübirlik turistik tesisler faaliyet göstermektedir.

Bolu Gezilecek Yerler
Fotoğraf Kaynak: https://sebenkayaevleri.com/

Seben Kaya Evleri

Seben Kaya evleri Bolu’nun 54 km güneyinde, Seben ilçesine bağlı Solaklar köyünde yer almaktadır. Seben kaya evleri birbirine yakın aralıklarla, kayalara oyularak M.Ö 1200 yıllarında yapılmış çok sayıda evden oluşan bir yerleşim yeridir. Tarihe yolculuk yapmak için iki derin vadi arasındaki kayalıklara 4-5 kat olarak inşa edilmiş bu evleri ziyaret etmelisiniz.  

Yukarı Taşhan

Tarihte zaman yolculuğuna çıkmak isteyenler için meşhur tarihi yerlerden birisi de, şehrin merkezinde yer alan Büyük Cami’nin yanı başındaki Yukarı Taşhan. Günümüzde halen kullanıma açık, yapıldığı günden bu yana da aktif olarak kullanılan bu tarihi yapı 1804 yılında kesme taş ve moloz malzemeden inşa edilmiştir.

Bolu Gezi Rehberi

BOLU’DA NE YENİR?

Bolu’yu tarihi ve turistik özellikleri dışında ülkemiz ve tüm dünya aşçılarının ünü ile tanıyor. Bolu, tarihi yöresel yemeklerinden ziyade aşçılarıyla ön plana çıksa da Bolu yemeklerinin tadına bakmadan asla dönmeyin.

Bolu’da ne yenir? Nerede yenir? sorularının cevabı için TIKLAYIN

Bolu Gezi Rehberi
Fotoğraf Kaynak: https://sebenkayaevleri.com/

BOLUDA NEREDE KALINIR?

Bolu’nun sık ormanları arasında konaklamak farklı bir histir. Bölgede ormanların arasında kalmış onlarca butik otel bulunur. Butik otelleriyle, dağ evleriyle ve eski yapılarıyla konaklama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Sadece ne istediğinize karar vermeniz yeterli. İstediğiniz her kalitede konaklayabileceğiniz Bolu orman içi otelleri ya da şehir içi otellerini tercih edebilirsiniz.

Bolu gezi rehberi ‘nden sonra……….

MUDURNU GEZİ REHBERİ İÇİN BÖYLE BUYRUN

 

Sizlerde Bolu gezi rehberi hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz. 

Comments

comments

2 thoughts on “Bolu Gezi Rehberi

Bize Yazın

%d blogcu bunu beğendi: