Perşembe, Nisan 25, 2024
AKTİVİTELERGezi Günlüğü

Bozcaada Bağ Bozumu Festivali

BOZCAADA BAĞ BOZUMU FESTİVALİ

Bozcaada Bağ Bozumu Festivali nedeni ile ada bir çok misafire ev sahipliği yapmaktadır. Bozcaada küçük bir ada olmasına rağmen her yıl binlerce kişiyi ağırlamakta bunun yanında yıl içerisinde çeşitli organizasyonlar ile festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivallerden biri de Bozcaada Bağ Bozumu Festivalidir. Asıl adı ile Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali.  

Ege denizinin kuzeyinde, Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde yer alan Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adası olup Çanakkale İline bağlı bir ilçedir. Aynı zaman da  Türkiye’nin il merkezleri hariç köyü olmayan tek ilçesidir.  Türkiye’nin üçüncü büyük adası olmasına rağmen çevresi sadece 38 Km, yüzölçümü ise etrafındaki diğer adacıklar ile beraber 37,6 km2’dir.

Yaz dönemi ile birlikte nüfus patlaması yaşanan Bozcaada’da, Ayazma Panayırı, Bozcaada Caz Festivali, Yerel Tatlar Festivali,  Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali dönemlerinde ise ada oldukça kalabalık olmaktadır. Bu dönemde adayı ziyaret planlıyorsanız mutlaka ve mutlaka konaklama rezervasyonlarınızı önceden yaptırmanız gerekmektedir.

Biz de bu yıl Bozcaada ziyaretimizi 7-9 Eylül Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali dönemine planlayarak Bozcaada bağ bozumu    şenliklerine de katıldık.

NEDİR BU BAĞ BOZUMU?

Bağ bozumu, olgunlaşan üzümlerin hasat edilmesidir. Genelde üzüm son olgunlaşma dönemine girdiği zaman yapılır. Olgunlaşan üzüm salkımları bağ bıçağı ve bağ makaslarıyla kesildikten sonra sepet ve küfelere doldurulur. Toplanan üzümler amaca göre satışa sunulur, kurutulur, şarap ya da pekmez yapımında kullanılır.

BOZCAADA BAĞ BOZUMU FESTİVALİ BAŞLANGIÇ HİKAYESİ

Şarapçılığın yaygın olduğu Bozcaada’da, ada yüzölçümünün 1/3’ünü bağlar oluşturur. Adanın yüz ölçümünün üçte birini kaplayan üzüm bağlarının hasat edilmesi anlamına gelen bağ bozumu festivali, geleneksel olarak her yıl eylül ayında kutlanmaktadır.

Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali’nin başlangıç hikayesi ise biraz farklıdır. Gelişen turizm ile birlikte Bozcaada’da bağ sahipleri üzümleri toplayacak gündelik işçi bulamazlar. İşçi olmayınca da üzümler tarlada kalıp çürümeye başlar. Adayla özdeşleşmiş çavuş üzümü her geçen gün azalırken, adadaki yerel yöneticiler kötü gidişata çare aramaya başlar. Geliştirilen proje ile Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali başlatılır. Bu proje sayesinde hem bağlar hem de bağcılar kurtulur,  hem de turistlere yeni bir eğlence hayata geçirilmiş olur.  Bu proje sayesinde Bozcaada’da herkesin yüzü güler.   

BOZCAADA KÜLTÜR SANAT VE BAĞ BOZUMU FESTİVALİ 2019

Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali son yıllarda gelişen turizmle birlikte büyük bir organizasyon olarak kutlanıyor. Bağ bozumu şenlikleri halkı ve tüm bağcıların katılımı ile bir yıllık emeğin kutlandığı şenlik olarak öne çıkıyor. Eski gelenekleri hatırlamak adına çeşitli etkinlikler düzenlenen festival toplamda 3 gün sürüyor. Festival’in başlangıcıyla birlikte Bozcaada’nın bağcıları, temsili olarak işçilerle ve festival ziyaretçileriyle birlikte traktörlere binerek bağlara hareket ediyorlar.  Bağlarda toplanan ilk üzümler, küfelere konularak eskiden olduğu gibi atlara, eşeklere ve pırpır denen minik traktörlerle konularak Bozcaada meydanına hareket ediliyor. Toplanan üzümler Bozcaada meydanına getirilirken, yolculuk boyunca sazlı sözlü davullu müzikler eşliğinde kalabalık bir şekilde işçiler hasat zamanını kutlayarak, eğlencelerle yolu keyifli hale getiriyor. Bu sembolik bağ bozumu etkinliği ile Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali başlamış oluyor.  

Bağ bozumu etkinliği ile başlayan festival boyunca, adanın kalesinde ve meydanda verilen konserler de Bozcaada Kültür Sanat Bağ bozumu Festivali’ne renk katıyor. Festival süresince çeşitli resim sergileri, tavla, futbol turnuvaları, paneller ve tiyatro gösterileri ile yarışmalar düzenleniyor. Yarışmalarda adanın genç kızları arasından bir üzüm güzeli ve adanın en iyi Çavuş üzümü seçiliyor. Birbirinden renkli stant alanlarından oluşan festival alanında yerli üzüm üreticilerinin ürettiği şaraplar, taze üzüm satışları yapılıyor.

Bozcaada Kültür Sanat ve Bağ Bozumu Festivali’nin başlamasıyla birlikte bizde Ada merkezinde kurulan tur stantlarından bilet ve sepetlerimizi alarak Traktörlerin süslü römorklarında Bozcaada’nın bağlarına doğru yolculuğa başladık. Hem de ne yolculuk.  Davullu, zurnalı müzikler eşliğinde bağlara ulaştık. Elimize verilen bağ makasları ile Bozcaada’nın meşhur Kuntra, Karalahana, Çavuş ve Vasilaki çeşidi üzümleri ile sepetlerimizi doldurarak traktörler ile davul ve zurnalar eşliğinde ada merkezine ulaştık. Topladığımız üzümlerde sepetlerde bize kalıyor. Tabi bedava değil. Traktörlerin süslü römorklarında davul ve zurnalar eşliğinde Bozcaada’nın bağlarına yapılan yolculuk ile bir sepet dolusu üzümün bedeli yoğunluğa ve talebe göre kişi başı 50,00 TL ile 70,00 TL arasında değişmektedir. 2019 yılı fiyat aralığı bu rakamlar arasıydı.

BOZCAADA BAĞ BOZUMU ŞENLİKLERİNE NASIL KATILINIR?

Festival başladığında ada merkezinde kurulan tur stantlarına başvurarak katılmak istediğiniz tur saatine rezervasyon yaptırabilirsiniz. Festival öncesi ise Bağ bozumu rezervasyonu için bu telefon ile iletişime geçebilirsiniz. Tel: 0286 697 80 83 Web Sitesi: www.bagbozumu.net   Rezervasyon saatinizden önce ada merkezindeki hareket noktasında olmanız yeterli.

Araçlara binerken sizin için elde örülerek hazırlanmış sepetleri alıyorsunuz. Hareket saati geldiğinde davullu zurnalar eşliğinde ada merkezinin 10 kilometre yukarısındaki üzüm bağlarına traktör arkasındaki süslü römorklarda gidip kendi üzümlerinizi kendiniz kesiyorsunuz.  Ardından davullu zurnalar eşliğinde araçlarla ada merkezine geri dönüyorsunuz.

Comments

comments

Bize Yazın

Gezikent sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et