Dünya mirası listesinde 700 yıllık bir Osmanlı köyü; Cumalıkızık
Table of Contents
Cumalıkızık Gezi Rehberi – BURSA
Yüzlerce yıllık bir tarihe şahitlik eden Cumaslıkızık köyü, Bursa ilimizin Yıldırım ilçesine bağlı, Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuş, 2014 yılında Unesco Dünya misras listesine girmiş beş kızık köyünden biridir. Osmanlı’nın ilk yerleşim yerlerinden olduğu bilinen 270 haneli Cumalıkızık köyü, 1300 yıllarında kurulmuş, yılkılmadan ve değişmeden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kınalıkar dizisinin burada çekilmesiyle birlikte ününe ün katan köy her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırmıştır.
Cumalıkızık köyü Bursa ili ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna tanıklık etmiş bir köyümüz. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilirmiş. Hespi kızık oluncada köyler karışırmış . Böyle olunca köyleri birbirinden ayırmak için de dereye yakın olanına Derekızık, fidye verene Fidyekızık, Hamam olan köye Hamamlıkızık, kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adı verilmiştir. Bir başka deyişte ise Osman bey’in köyün kurulduğu günün cuma gününe denk geldiği için bu köye Cumalıkızık köyü dediğidir.

Instagram’ada BEKLERİZ…
Cumalıkızık köyüne ilk girişte sizi büyük çınarlar ve meydan karşılıyor. Meydanda otobüs durağını ve bir çok tezgah göreceksiniz. Burası köyün pazar yeri. Köyün yerli halkı tarafından yapılan reçel, tarhana, erişte, turşu ve daha mevsimine göre kiraz, çilek, ahududu, böğürtlen gibi bir çok meyve ve sebzeyi bulabilirsiniz. Yeme içme dışında da yöre halkı kadınların yaptığı el emeği göz nuru patik, çorap, ahşap eşyalar ile takılar bulabilirsiniz. Köyün içlerine ilerledikçe her evin önünde bir tezgah bir şeyler satılıyor. Her köşe başında gözleme ve mantı yapılan bir tezgahla karşılacaksınız Cumalıkızık’ta.
Cumalıkızık köyü kızık köyleri içinde günümüze kadar kendini en iyi bir şekilde koruyabilmiş bir köydür. Köyde ana cadde olmayıp dar ve taş sokaklardan oluşmaktadır. Daracık taş yollarıyla döşenmiş sokaklarda keşif yürüyüşleri yaparken tarihi Cumalıkızık evlerinide görme ve fotoğraflama imkanı bulacaksınız. Moloz, taş, Kerpiç ve ahşaptan yapılma evleri, taş kaplı yolları ve dar sokakları ile bir anda geçmişe götürüyor sizi Cumalıkızık. Köyün her sokağı sizi bir şekilde köy meydanına çıkarmaktadır.


Köy içi her ne kadar sokaklar dar ve plansızmış gibi görünsede hiç bir evin manzarası diğer evin manzarasına engel teşkil etmemektedir. Köyün içindeki taş yollardan Uludağ’ın eteklerinden gelen yağmur ve kar sularının aktığını gözlemleyebilirsiniz. Biz gezerken dahi yollarda az da olsa su akıntıları vardı.

Dünyanın en dar sokağı Cumalıkızık’ta
Doğal güzellikleri ve eşsiz tarihinin yanında bu köy efsanelerle dolu. Dünya’nın en dar sokağı olarak anılan ”Cin Aralığı” Cumalıkızık köyünde bulunuyor. Yaklaşık 60 cm genişliğinde bir sokak.
Cin aralığı ta kurtuluş savaşı zamanlarından kalma bir rivayet. Efsaneye göre Kurtuluş saşı zamanında Cumalıkızık köyünü basan Yunan askerleri tüm köylüleri camiye toplar ve camiyi yakmaya karar verirler. Köylülerde bir fırsat yakalayıp camiden kaçarlar, köylülerin girdiği sokakta iki evin bittiği noktada ufak bir aralık vardır. Ancak bir insanın yan yan geçebileceği kadar büyüklükte olan aralık sokak, girişinden bakıldığında çıkmaz yol gibi görünsede tek bir insanın geçebileceği genişlikteki cin aralığıdır.

Cumalıkızık Etnografya Müzesi
Cumalıkızık köyünde bir de müze bulunmaktadır. 700 yıllık tarihi Cumalıkızık Köyü içinde bulunan müzede, 18, 19 ve 20.yy’lara ait etnografik malzemeler sergilenmektedir. Halk tarafından bağışlanan eserlerle oluşturulan müzede aydınlatma ve ısıtma araçları, tarım aletleri, silahlar, av malzemeleri gibi yöre kültürünü yansıtan eserler sergilenmektedir. Eski dönemlere ait yaşam tarzları ile kültürel geçmişi günümüze aktaran müze, zaman tünelinde kısa bir yolculuk yapmak isteyenlere Cumalıkızık Köyü’nün etkileyici atmosferi içerisinde bu fırsatı sunuyor. Müzeye giriş ücretsiz.

Cumalıkızık’ta ne yenir?
Cumalıkızık’ta köyün girişinden başlayıp sonuna dek uzanan hemen hemen her konakta serpme kahvaltı yapabilirsiniz. Bunun yanında taze açılmış yufkalardan peynirli, patetesli, kıymalı yada ıspanaklı gözlemeler yiyebilir taze böğürtlen suyu içebilirsiniz. İşin özü Cumalıkız’ta aç kalmazsınız.
Cumalıkız’ta nerede kalınır?
Köy içinde konaklayabileceğiniz bir kaç pansiyon ve konak mevcuttur. Bunlardan bir kaçı Mavi boncuk pansiyon, Bulanlar konak ve Abbas-ı ala dır.
Cumalıkızık’a nasıl gidilir?
Cumalıkızık, Bursa ili Yıldırım ilçesi sınırları içerisindedir. Kendi aracınızla, Bursa şehir merkezinden Ankara istikametinde ilerlediğinizde yolun sağındaki Cumalıkızık tabelalarını takip ederseniz, yol ayrımından bir kaç kilometre sonra Cumalıkızık’a ulaşabilirsiniz. Şehir içinden ve terminalden kalkan servisler ile de Cumalıkızık’a ulaşım mümkündür. Cumalıkızık Otobüs saatleri için tıklayınız.
Cumalıkızık köyü yaz aylarında ziyaret ederseniz çok kalabalık oluyor. Mayıs,Haziran ile Ekim,Kasım aylarında ziyaret ederseniz köyü biraz daha sakin yakalayabilirsiniz. Bu sakinlikle köyü daha rahat gezebilir, çok daha rahat fotoğraf çekebilirsiniz. Köyün yolları dar ve taş olduğu için çocuklu anneler’in bebek arabasıyla gezmeleri oldukça zordur. Cumalıkızık köyü bu tarihi yapısıyla imkanı olan herkesin görmesi geren yerlerden biridir.
Cumalıkızık gezi rehberi, Cumalıkızık gezi rehberi,
Sizlerde Cumalıkızık gezi rehberi hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.
Geri bildirim: Tarih Kokan Bir Osmanlı Köyü;Cumalıkızık -
Geri bildirim: Tarih Kokan Bir Osmanlı Köyü;Cumalıkızık | Hayat Gezmek Olsa
Geri bildirim: Dünya mirası listesinde 700 yıllık bir Osmanlı köyü; Cumalıkızık | Hayat Gezmek Olsa