Cunda Gezilecek Yerler | Cunda Gezi Rehberi
Table of Contents
CUNDA ADASI
Cunda gezilecek yerler kategorisinde en popüler yerlerin başında gelmektedir. Yaz sezonunda oldukça kalabalık olan Cunda adası, yazın heyecanı yitirmeye başladığı şu günler de bir tatlı huzur almaya gelenleri yeri haline dönüşüyor.
Günümüzde çok popüler bir tatil beldesi olan Cunda adası, geçmişte ise Ege Denizi’nde yer alan eski bir Rum kasabası idi. Rumca “kokulu ada” Moshinos ismiyle anılan ada, bugün Kurtuluş Savaşı kahramanı olan Yarbay Ali Çetinkaya anısına Alibey Adası ismini almış. Şimdi her iki isim de kullanılıyor.
Konumu itibariyle Balıkesir İli Ayvalık ilçesine bağlı bir ada olan Cunda adası, Ayvalık’a bir köprüyle bağlanıyor. Aynı zamanda bu köprü Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü unvanını taşıyor.
Yaz aylarıyla birlikte dolup taşan herkesin merak ettiği bu Cunda adası nerededir? Cunda adasına nasıl gidilir?
Kısaca Cunda Adası tarihi ile başlayıp Cunda Adası gezilecek yerler ile Cunda adasını keşfetmeye çıkalım. Ve huzurlarınızda kaldırım taşlı, ferforje demir kaplama kapılı, bahçesinden, sağından, solundan mor begonvillerin sarktığı taş evlerle dolu Cunda gezi rehberi.
CUNDA ADASI SEYAHAT PLANLAMASI
Cunda Adası’na ne zaman gidilir?Cunda Adası yılın her dönemi ziyaret edilebilir. Ancak adanın en güzel olduğu dönemler ilkbahar ve sonbahar dönemleridir. Son yıllarda iyice popüler olması nedeniyle yazları çok kalabalık oluyor. ————————————————————————————————————– Cunda’ya En Uygun Uçak Bileti İçinCunda’ya hem kara yolu hem de hava yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. İster kendi aracınız, ister otobüs firmaları ile Cunda’ya gelmek için önce Ayvalık’a gelmek zorundasınız. Ayvalık Cunda arası sadece 8 Km. Eğer hava yolunu kullanarak Cunda adasına gelmek istiyorsanız buraya en yakın havaalanı Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanıdır. Bu hava alanı yaz aylarında kullanılan ve Edremit’in yanı sıra Çanakkale, Gelibolu, Assos ve Cunda’ya kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bir havalimanıdır. Cunda’ya en uygun uçak bileti için fiyat karşılaştırması yapmayı unutmayınız. ————————————————————————————————————– Cunda Adası Nerede Kalınır?Cunda seyahatiniz öncesi otellerde müsaitlik durumunu araştırıp önceden rezervasyonunuzu yaptırın. Özellikle yoğun yaz sezonunda bunu mutlaka yapın. Cunda ağırlıklı olarak birbirinden sevimli, çoğu bahçe içinde iki katlı taş Cunda Butik Otelleri ve Cunda Pansiyonları ile farklı bütçelere en uygun seçenekleri bir arada sunuyor. İşte sizin için seçtiklerimiz. Cunda Despot Evi Mola Cunda Hotel
Cunda Adası Araçsız Gezilir mi?Cunda adası araçsız gezilebilecek kadar küçük. Hatta Cunda’nın çoğu yeri araç trafiğine kapalı. Cunda’da araca ihtiyacınız olmasa da Ayvalık ve Cunda çevresini gezmek isterseniz araca kesinlikle ihtiyacınız olacak. Daha konforlu Cunda turu için uygun fiyatlı bir araç kiralayabilirsiniz.
|
KISACA CUNDA ADASI TARİHİ
Cunda Adası’ndaki yerleşimin tarihi 3500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Piri Reis 1513’te yazdığı “Kitab-ı Bahriye”de bölgeden Yunt Adaları olarak bahsediyor. Piri Reis; adaların üzerinde başıboş gezen eşek, at ve kısraklardan esinlenerek adalara Yunt ismini vermiş.
Osmanlı döneminde ise Cunda adası, Ortodoks Rumlar için önemli bir dini merkez olarak kullanılmış. Bu dönemde ise ada Rumca “Moshonis” yani “kokulu ada” ismiyle anılmıştır.
Sonrasında ise Osmanlıca yazının yanlış okunması sonucu “Cunda” sözcüğü ortaya çıkmış, ada Cunda adası olarak anılmaya başlamıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Ayvalık’ta düşmana ilk karşı koyan komutan Ali Çetinkaya’nın anısına ismi “Alibey Adası” olarak değiştirilmiştir. Çoğunlukla Cunda adıyla anılsa da her iki isim de kullanılıyor.
CUNDA ADASI NEREDE?
Cunda adası nerede sorusu birçoğunuz tarafından merak edilen soruların başında geliyor. Alibey adası, diğer bir ismiyle Cunda adası Balıkesir İlinin Ayvalık ilçesine bağlı 22 Ayvalık Adası’ndan biridir. Ege Denizi’ndeki en büyük dördüncü ada olan Cunda aynı zamanda bu 22 adanın yerleşime açık olan tek adası olma özelliğine sahiptir.
Cunda Adası’nın kendine has özelliklerinden en önemlisi Türkiye’nin ilk boğaz köprüsüne ev sahipliği yapmasıdır. Cunda ile Ayvalık arasında yer alan Dolap adası diğer bir adıyla Lale Adası 1817 yılında denizin doldurulmasıyla anakaraya; sonra da 1964’te inşası tamamlanan bir köprüyle Cunda Adası’na bağlanmış. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini taşıyan bu köprü sayesinde de Cunda Adası, yalnızca deniz yoluyla değil, kara yoluyla da ulaşımın sağlanabildiği bir ada olmuştur.
CUNDA ADASI’NA NASIL GİDİLİR?
Ege Bölgesi’nin önemli turizm merkezlerinden olan Cunda Adasına Nasıl Gidilir? Sorusu herkesçe merak edilmektedir. Cunda adasının ana karaya bağlantısı iki büyük köprüyle sağlandığı için aracınızla Cunda’ya kadar gidebilirsiniz.
Cunda Adası’na hem kara yolu hem deniz yolu hem de hava yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Cunda Adası’na ulaşımın ilk koşulu öncelikle Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’ne gelmek. Otobüs firmaları ile Balıkesir’e ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan minibüs ve ya otobüslerle Ayvalık’a ve Cunda’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul yönünden gelenler İDO feribotları ile Bandırma’ya gelip oradan Ayvalık ve Cunda’ya ulaşabilirler.
Ayvalık merkezden her 30 dakikada bir hareket eden Ayvalık Belediyesi’ne ait otobüsler, sabah 06.30 ile gece 01.00’a kadar Cunda adası ile Ayvalık arasında karşılıklı seferler düzenliyor. Aynı şekilde sabah 07.00 gece 01.00 saatleri arasında taksi dolmuş ve taksi seçenekleriyle de Ayvalık’tan Cunda Adası’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Eğer kendi aracınızla İstanbul-Bursa-Balıkesir istikametinden gelecekseniz Havran-Edremit yolunu takip ederek Edremit’e girmeden Burhaniye-Gömeç üzerinden Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. Ayvalık’a ulaştıktan sonra, boğaz köprüsünü kullanarak Cunda’ya ulaşabilirsiniz. Ayvalık-Cunda arası sadece 8 Km.
Pe ki hava yolu ile Cunda’ya nasıl gidilir? Havayolu ile Türkiye’nin değişik noktalarından Cunda adasına gelmek isteyenler için tek bir seçenek bulunmaktadır. Cunda’ya direk uçuş olmamakla birlikte yaklaşık 80 Km mesafede Edremit Koca Seyit Havalimanı yer almaktadır. 1997’den bu yana faaliyette olan Koca Seyit Havalimanı’na haftanın her günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ve Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan direkt uçuş seferleri düzenleniyor. Havalimanından hareket eden toplu taşıma araçları ile Ayvalık ve oradan da Cunda’ya ulaşabilirsiniz.
- İstanbul – Cunda Adası arası yaklaşık 520 kilometre ve 7 saat sürmektedir.
- Ankara – Cunda Adası arası yaklaşık 680 kilometre ve 8 saat kadar sürmektedir
- İzmir – Cunda Adası arası yaklaşık 160 kilometre ve 2 buçuk saat kadar sürmektedir.
- Balıkesir – Cunda Adası arası yaklaşık 135 kilometre ve 2 saat kadar sürmektedir.
CUNDA’DA NEREDE KALINIR?
Egenin cennet yerlerinden biri olan Cunda adasında tatil yapmayı planlıyorsanız Cunda’da nerede kalınır seçeneklerine bir göz atalım. Cunda büyük bir ada olmasına rağmen, yerleşim alanı olarak oldukça küçüktür. Çünkü büyük bir bölümü tabiat parkı ve sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.
Buna rağmen Cunda adası, İki katlı taş evlerin restore edilmesiyle misafirlerini ağırlayan Cunda butik otelleri, lüks Cunda otelleri, otel konforundaki Cunda pansiyonları ve kamp severler için Cunda Adası kamp alanları ile yeterli konaklama alternatifi sunmaktadır.
Cunda otellerinin tamamı butik otel ya da pansiyon şeklinde. Çoğu eski Rum evlerinin restore edilmesiyle hizmete açılmış olan Cunda otelleri, genellikle adanın merkezinde bulunuyor.
Cunda Adası, en çok Mayıs ve Eylül ayları arasında ziyaretçi ağırlamaktadır. Eğer bu aylar arasında Cunda’da tatil yapmayı planlıyorsanız konaklama için erken rezervasyon yaptırmayı unutmayınız.

CUNDA’DA NE YENİR?
Cunda gezi rehberi ile Cunda’da nerede kalınır? Dan sonra Cunda’da ne yenir? Cundaya özgün Ege lezzetleri ile devam edelim. Egenin cennet yerlerinden biri olan Cunda adasında tatil yapmayı planlıyorsanız, eşsiz doğa güzelliklerine, muhteşem tarihi dokuya ve birbirinden lezzetli yemeklere hazırlıklı olun.
Ege mutfağının yeri bizde başkadır. Mübadele ile uzun yıllar Rum kültürü etkisinde kalan Ayvalık ve çevresi, Ege ve Girit mezeleri, bol zeytinyağlı yemek çeşitleri, deniz mahsulleri, taptaze balıkları ile Cunda lezzetlerinin tadına doyamayacaksınız. Özellikle Papalina balığını ve ızgara ahtapotu mutlaka deneyin.
CUNDA GEZİLECEK YERLER
Cunda adası geleneksel Yunan mimarisiyle dolu Arnavut kaldırımlı yolları, rengârenk taş evleri, tarihi yel değirmenleri ve tüm gerçekliği ile sokak sokak Cunda Adası gezilecek yerler listesi.
Tarihi Cunda Sokakları
Cunda adası Arnavut kaldırımlı sokaklarında rengârenk işlemeleriyle tarihi taş evleri her sokakta görebilirsiniz. Evlerdeki dev ahşap kapılar, taş çerçeveli kocaman camlar, renk renk ahşap kepenkler izlemeye değer güzellikte. Cam içleri ve kapı önlerindeki kırmızı sardunyalar, evlerin tepelerine kadar uzanmış pembe begonviller ve adanın gerçek sahibi olan sokak kedileri ve köpekleri size muhteşem fotoğraf kareleri için poz veriyor.
Ayos Apostolos Manastırı
Cunda diğer bir adı ile Alibey Adasına giden köprüyü geçip soldaki sahil yoluna saptığınızda, 500 metre sonra sağ yukarıdaki küçük tepede. Dört duvarı duran gelişi güzel bir yapıdır.
Tarihi Yel Değirmenleri
Cunda tarihi yel değirmenleri, Cunda Adası’nın sırtlarında, bol rüzgâr alan yerlerde kurulu olan yel değirmenleri, manastırların bir parçası olarak inşa edilmişlerdir. Bu gün yalnızca üç değirmen farklı amaçlarla restore edilmiştir. Cunda tarihi yel değirmenlerinin bulunduğu alanlar harika bir seyir tepesi konumunda olup fotoğraf çekmeyi sevenlerin uğrak noktasıdır.
Taksiyarhis Kilisesi – Rahmi Koç Müzesi
Cunda adası gezilecek yerler listesinin başında yer alan 1873 yılı yapımı bu kilise, bugün Rahmi M. Koç Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müze içerisinde klasik otomobillerden, oyuncaklara, havacılıktan, denizciliğe, iletişim aletlerinden maketlere, kadar birçok tarihi obje sergilenmektedir. Müzeye giriş ücretli olup Müze kart geçerli değildir. Bu görkemli yapı halen adanın en önemli anıt yapılarındandır.
Agios Yannis Kilisesinin 1900 yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. Cunda adası hemen girişinde dik bir yamaçta halkın Âşıklar Tepesi adını verdiği bir alanda bulunuyor. Cunda gezilecek yerler listesinde burayı atlamayın. Yakın bir zamanda Rahmi Koç’un öncülüğünde restore edilerek Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak hizmete açılmıştır.
Âşıklar tepesine adanın tarihi sokaklarından yürüyerek çıkabilirsiniz. Buraya araba ile gelmek de mümkün ama tavsiye etmem. Adanın en yüksek noktası “Âşıklar Tepesi” harika bir seyir terası konumunda. Buraya çıkmak biraz yorucu. Zirveye ulaştıktan sonra Kilisenin terasındaki küçük kafede ufak bir mola vererek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Taksiyarhis Ta Çamya( Çamlı) Manastırı
Ada merkezinden yürüyerek Ekşi Çeşme’nin solundaki yol izlenerek yarım saatte varılabilir. 1.5 dönüme inşa edilen manastır 1700’lü yıllardan kalmadır. Taksiyarhis ta Çamya diğer bir adı ile Çamlı Manastırı Alibey Adasının Melekler tepesinin Pateriça’ ya bakan yüzünde yer almaktadır. Yıkık üç, dört duvarından daha ziyade muhteşem bir manzaraya sahip olmasıdır. Bulunduğu yerin yüksekliği 195 metredir. Manastır yakın zamanda temizlenip bakıma alınmıştır.

Cunda Despot Evi
Cunda Despot Evinin hikâyesi 1800 yıllara kadar dayanıyor. Aslında Grigorios Gudohiras adlı küçük bir çocuğun doğumuyla başlıyor bu hikâye. Cunda’dan Avrupa’ya açılarak büyük bir din adamı ve müteahhit olan Gudohiras (nam-ı diğer Despot) yıllar sonra doğduğu topraklar olan Cunda’ya gelip, 1862 yılında Despot Evi olarak bilinen bu binayı inşa ettirmiştir.
Despot kelimesi TDK açısından bakıldığı zaman ‘Zorba’ anlamına geliyor. Zorba ya da zor kullanan. Cunda için bahsedilen Despot ise Ortodoks Rumların din başkanlarına verilen adı ifade ediyor.
14 yıl boyunca bu gösterişli evde yaşayan Ortodoks Rumlarının Din Başkanı Despot sonrasın da öldürülüyor. 1893’te Osmanlılara geçen yapı hükümet konağı olarak kullanılmaya başlanıyor. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Yunanlar tarafından yetimhane ve okul olarak kullanılan yapı, işgal sonrası dönemde de bu işlevini sürdürse de sonrasında kaderine terkediliyor. Hatta ve hatta bu metruk yapı 1973’te “Hayat Bayram Olsa” filmine, 1988’de Erden Kral’ın “Av Zamanı” filmlerine bile mekân oluyor.
2015’te ise aslına sadık kalınarak restore edilmeye başlanan bu Despot Evi, bugünlerde ise Cunda adasının simgesi haline gelmiş, Ada’nın en meşhur otellerinden biri olan Despot Evi Otel olarak hizmet vermektedir.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Ege Denizi kıyı bölgesinin kuzeyinde bozulmamış doğası ve tarihi yapılarıyla emsalsiz bir doğa harikasıdır. İrili ufaklı 19 ada ile denizin bir bölümü de içine alacak şekilde toplam 19.624 hektar alandan oluşmaktadır. Ayvalık Adaları Tabiat parkı, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olarak doğal güzellikleriyle Cunda gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Ayışığı Manastırı / Agios Dimitrios Ta Selina
Agios Dimitrios Ta Selina, bilinen adıyla Ayışığı Manastırı; Cunda Adasının kuzeyinde Pateriça yarımadasının en uç noktasında 299 rakımlı dik bir tepenin denizle birleştiği noktada yer alıyor. Cunda’nın önemli bir kültürel varlığı olan bu manastırın 17. yüzyılda inşa edilmiş olduğu tahmin ediliyor.
Manastırın yer aldığı arazi mübadele ile Selanik’ten gelen Katerinli (Katrinli) Fahrettin Bey ve ailesine verilmiştir. Fahrettin Katrinli’nin vefatının ardından Suzan Sabancı Dinçer, göçmen Katrinli ailesinden burayı satın alarak restore ettirmiş ve müze haline getirmiştir.
Ayışığı Manastırı Cunda merkeze yaklaşık 12 km mesafede yer almaktadır. Patriça 2. köyden yürüyüşle 45 dakika mesafededir. Burayı ziyaret etmeyi düşününler zahmetli bir yolculuğu göz önüne almalıdır. Bu tarihi mekân sadece Çarşamba günleri saat 10:00-15:00 arası ziyarete açıktır.
Rahibe Okulu – Koruyan Meryem Manastırı / Panagias Tis Lekai
Zeytin ormanının içinden yükselen 1835 yılı yapımı bu tarihi manastır, dalyan boğazından çıkışta kıyıdaki tüm güzelliklerin içinde anıtsal mimarisini sergilemeye devam ediyor. Bu tarihi yapı bugün tamda ismine yakışır şekilde Asırlık zeytinyağı markalarının sahibi Komili ailesi malikânesi olarak kullanılıyor. Burayı görmenin tek yolu tekne turuna çıkmak. Özel mülk olduğu için ziyaret edilemiyor.
Taş Kahve
Taş Kahve Cunda Adası’nın sembollerinden olup Cunda kadar bir üne sahiptir. Cunda adası sahil boyunda 150 yıllık tarihi taş binada hizmet eden Taş kahve, Girit mübadili bir ailenin üçüncü kuşağı tarafından işletilen iki asırlık kahvehane. 150 yıllık dibek taşında öğütülen geleneksel kahve lezzetiyle müşterilerin damaklarını tatlandırıyor.
Taş kahvede, dibek kahvesi içerek güneşi burada batıracaksın. Instagram’da da bir gün batımı karesi paylaşacaksın.
Anelemmatik Güneş Saati
Anelemmatik güneş saati yılın herhangi bir gününde, gündüzün herhangi bir anında, Güneş’in gökyüzündeki konumunun sonucu olarak, belirlenen bir çubuğun gölgesinin, üzeri işaretlenmiş bir yüzeye düşerek zamanı göstermesidir.
İlk defa M.Ö. 4000’lerde Mısır’da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş’in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar.
Ayvalık belediyesi tarafından 2004 yılında Cundalı gönül adamı ve yörenin sevilen simalarından Ahmet Erol Keskin’in, anısına yaptırılan Güneş Saati ile misafirler Cunda sahilde güneş ışınlarının açısına göre saati öğrenmeye çalışıyor.
Cunda Pazarı
Pazar günü cunda pazarı kurulur. Sabahın erken saatlerinde kurulan pazar, öğleden sonra toplanmaya başlar. Ege’nin türlü türlü otlarını bulabileceğiniz ve tazecik hallerini satın alabileceğiniz harika bir pazardır burası.
CUNDA ADASI TEKNE TURU
Cunda gezilecek yerler ‘den sonra size önerebileceğimiz aktivitelerden birisi de tekne turu. Cunda sahile indiğinizde sıralanmış halde birçok tekne göreceksiniz. Bu teknelerin bir kısmı kalabalık gruplar için klasik tekne turu düzenliyor. Bir kısmı ise özel olarak kiralanıyor. Cunda‘nın en berrak denizlerini, koylarını ve adalarını günübirlik tekne turları ile keşfedebilir, denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

CUNDA ADASI PLAJLARI
Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Cunda Adası, bünyesinde birçok tarihi yapı barındırdığı kadar bir o kadar koy ve plaja da ev sahipliği yapıyor. Cunda Adası gezilecek yerler bakımından zengin olduğu kadar koylar ve plajlar bakımından da bir o kadar zengindir.
İşte, Cunda’nın pırıl pırıl masmavi denizi ve plajları. Ortuç Koyu, Patricia Koyu, Cennet Ada Koyu ve de Mosko Adası Koyu. Denizin en berrak kumun en temizini görürsünüz bu koylarda.
Cunda kamp alanları, plajları, koyları, günlük tekne turları, masmavi denizi, eşsiz kumsalları, tarihi taş evleri ve gezilecek yerleri ile her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlamaktadır. |
Cunda’nın büyük bir kısmı deniz kıyısında olsa da her noktasından denize girmek mümkün olamayabilir. Konumu itibari ile sahilde yer alan Cunda adasında yerleşimin bulunduğu alanda denize girmek pek mümkün değildir. Yaz sezonunda deniz için Cunda planı yapanlar konaklama tercihlerini buna göre belirlemelidir.
Cunda’nın en güzel plajları ve koyları adanın arka tarafında yer alıyor. Yerleşimin de olduğu Cunda’ya gitmeden önce mutlaka nerelerde denize girilebileceği ile ilgili araştırma yapmalısınız.
CUNDA’DAN NE ALINIR?
Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan zeytin, halis sızma zeytinyağı, zeytinyağı sabunu, şarap, Girit leblebisi ile sakızlı kurabiye gibi adaya özgü hediyelikler de alabilirsiniz. Cunda Adası’nda bulunan pek çok mağaza ve dükkândan da seramikten yapılmış hediyelik eşyalar, takı, süs eşyası ve tekstil ürünleri bulabilirsiniz.
Sizlerde Cunda gezilecek yerler hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.
Geri bildirim: Cunda Kamp Alanları