Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı
Table of Contents
GÜZELDERE ŞELALESİ TABİAT PARKI -DÜZCE
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Gölyaka ilçesi sınırları içerisinde, 22.76 ha alanı kapsamaktadır. Düzce’ye 18, Gölyaka’ya 11 km mesafedeki Gölyaka-Güzeldere köyündedir ve rakımı 630 m’dir. Mesire yeri olarak 28.12.1993 yılında, Tabiat Parkı olarak 11.07.2011 yılında tescil edilmiştir.
ŞELALELER DİYARI DÜZCE
Ülkemizde gezilip görülecek çeşitli güzellikte birçok yer bulunmaktadır. Bu güzellikleri gezmek, keşfetmek sonrasında daha da yeni keşiflere çıkmak heyecan veriyor bana. Bu seyahatimizde şelale turizmi açısından oldukça önemli olan Düzce İli’nin Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’nı keşfe çıkıyoruz.

Bolu dediğimizde aklımıza nasıl göller, göletler geliyorsa, Düzce dediğimizde de aklımıza şelaleler gelmektedir. Sahip olduğu göller ve göletler nedeniyle Bolu nasıl göller diyarı olarak anılıyorsa, Düzce İlimizde sahip olduğu en fazla şelale ile şelaleler diyarı olarak anılmayı hak etmektedir. Düzce; Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en büyük ve en güzel şelalelerine ev sahipliği yapmaktadır.

GÜZELDERE ŞELALESİ TABİAT PARKI
Düzce İli, Gölyaka ilçesi sınırları içerisinde Düzce’ye 28 km, Gölyaka’ya ise 16 km mesafedeki Güzeldere şelalesi tabita parkı, ismini bulunduğu Güzeldere köyünden almaktadır. Güzeldere Köyü’nden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan Güzeldere Şelalesi 136 metre yükseklikten dökülerek, kademeli olarak blok kayaların üzerinden süzülerek aşağı akmaktadır. Döküldüğü bu yükseklik nedeniyle, Türkiye’nin en yüksekten akan şelalesi ünvanına sahip olmasının yanında dünyanın da sayılı şelaleleri arasındadır. Güzeldere şelalesinin üst noktası, denizden 600 metre yükseklikte. Yani döküldüğü yerdeki rakım 600 metre.

Elmacık Dağları’nın gürül gürül akan sularından biri olan Güzeldere Şelalesi, 136 metre yükseklikteki kayalıklardan aşağı dökülürken şelaleye dönüşmekte, kayalara çarparak uğuldayan suyun sesi, dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla çevrili vadide yankılanmaktadır. 21 hektarlık alanı kaplayan Güzeldere şelalesi, Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Müdürlüğü tarafından “Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak tescil edilmiştir. 28.12.1993 tarihinde mesire yeri, 11.07.2011 tarihinde de Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir.

Güzeldere şelalesine Efteni Gölü kıyısından geçilerek gidiliyor. Güzeldere tabelalarını takip edip, Efteni gölü sonrası sola dönen dar, dik ve virajlı yolları kullanarak, fındık bahçeleri arasından muhteşem bir manzara eşliğinde Güzeldere şelalesine ulaşılıyor.
Şelale alanına giriş yaptığınızda geniş ve yemyeşil bir çim saha sizi karşılıyor. Alan içerisinde hobbit evi, ahşap evler, kafeterya, piknik masaları, doğa yürüyüş parkurları, çocuk oyun parkı, doğa fotoğrafı için uygun alanlar, mesire ve piknik alanları, kampçılar için çadır ve karavan alanları bulunmaktadır.

GÜZELDERE ŞELALESİ
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı mesire alanından sonra şelaleye inmek için epey zorlu bir patika yolu kat etmek gerekiyor. İniş noktasındaki merdivenlerden baktığınızda şelale görünmüyor. Yemyeşil ve sıkı bir orman içindeki tamı tamına 380 adet merdiveni inerek şelaleye ulaşılıyor. İnmek kolay olsa da çıkarken dinlenerek çıkmanızı tavsiye ederim. Merdivenlerin hemen hemen her 20-30 metresinde dinlenmek için banklar yer almaktadır. Aşağı indikçe yemyeşil orman içindeki kuş sesleri ile, şelaleye yaklaştıkça kuş sesine karışan su sesi harika bir senfoni sunuyor bizlere. Ve sonunda şelalenin en yakınındaki seyir terasına ulaşıyoruz. Güzeldere şelalesi hem gözünüze, hem kulağınıza hem de ruhunuza hitap edecek tam bir doğa harikası yer. Köpük köpük akan suyun şırıltısını dinlemenin zevkini tadabilmek için, indiğimiz bu kadar çok merdiven sonrası, çıkışı şimdiden düşünmüyor değiliz.

Bizim şelale ziyaretimiz Ekim ayının başıydı. Sonbahar ile birlikte şelalenin bulunduğu ormanlık alanın içerisindeki Ihlamur, Kayın, Karaçam, Akçaağaç, Dişbudak, Gürgen, Köknar, Porsuk, Sarıçam, Karaçam, Kestane gibi ağaçlar yeşilin yanı sıra sarı, turuncu ve kırmızı tonlarına bürünmüş seyrine doyumsuz bir görsel şölen sunuyordu bize. Yazın yoğun bir şekilde ziyaretçilerini ağırlayan şelale yalnızlığa bürünmüştü.

Yaban hayatı yönünden de oldukça zengin olan bu bölge, yaban domuzu, boz ayı, kurt, çakal, geyik, karaca gibi hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Bu sessiz ve yalnız ortamda şelaleye doğru ilerlerken karşımıza kocaman bir boz ayı çıktı desem de ŞAKA ŞAKA! Ama yine de dikkatli olmak gerek. Bizim gördüğümüz sadece kuşlar ve sincaplardı.

GÜZELDERE ŞELALESİNDE KONAKLAMA
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı alanındaki doğal dokuya dokunulmadan oluşturulan ahşap evler ile hobbit evi bulunmaktadır. Ön rezervasyon sistemi ile kiralanan ahşap bungalov evler de 1 salon, 1 yatak odası, 1 amerikan mutfak, 1 banyo ile sıcak su ve mutfak gereçleri, su ısıtıcı, dolaplar ve ayna bulunmaktadır. Ahşap evlerdeki konaklama ücreti 2018 yılı için kahvaltı dahil iki kişi için 300,00 TL sonrasındaki her ilave misafir için 75,00 TL ilave ücret şeklinde uygulanmaktadır.

Orman İçi Dinlenme Yeri olan Güzeldere Şelalesi’nde çadır kampı yapmak isteyenler için çadır kampı alanları da bulunmaktadır. Kendi çadırınız ile 4 kişi için ödeyeceğiniz ücret 23,00 TL. İşletmeye ait çadırlarda 4 kişi için günlüğüne 80,00 TL ödeyerek konaklayabilirsiniz. Kendi çadırı ile gelen misafirlerin elektrik için minimum 10 metre kablo ve yanlarında ışık bulundurmaları gerekiyor. Karavanıyla gelenler için ise elektrik su dahil günlüğüne 29,00 TL ücret ödenmektedir.

GÜZELDERE ŞELALESİNDE NE YENİLİR?
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı alanında 250 kişilik bir restoran bulunmaktadır. Sabahları açık büfe kahvaltı; sonrasında sulu yemekler, kebap çeşitleri, balık, kıymalı karışık sucuklu, peynirli isteğe göre her çeşit pide çeşitleriyle, ızgara çeşitleri, mevsimine göre salatalar, tatlı ile sıcak ve soğuk içecek çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca yöresel ürünler pazarı ile 7/24 haftanın her günü açık bir market bulunmaktadır.

GÜZELDERE ŞELALESİNDE NELER YAPILABİLİR?
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı mesire alanı içerisindeki masalarda piknik yapabilirsiniz. En sıcak yaz günlerinde şelalede serinleyebilir, yürümeyi seviyorsanız doğanın içinde yürüyüş yapabilirsiniz. Bir fotoğraf tutkunu iseniz burada dört mevsim harika manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Bölgede aynı zamanda çadır kampı yapabilir ve şelalenin sesiyle dinlenebilirsiniz.
GÜZELDERE ŞELALESİ GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı 2018 yılı ücretleri. Detaylı bilgi almak için +90 (530) 685 02 81 nolu telefonu arayabilirsiniz. Ayrıca websitesinden daha fazla detay bilgi alabilirsiniz.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı Hizmetleri:
Bungalov,
Çadır,
Restaurant,
Wc,
İçilebilir su (Çeşme),
Market,
Piknik alanı ve kamelyaler,
Wifi hizmetleri verilmektedir.

GÜZELDERE ŞELALESİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?
Güzeldere şelalesi tabiat parkı Düzce İli, Gölyaka İlçesi Güzeldere köyü’nde yer almaktadır. İstanbul tarafından gidenler; TEM otoyolunda Hendek çıkışından sonra Düzce İli sınırları içerisinde Gümüşova-Gölyaka TEM Otoyolundan ayrılarak, Ankara tarafından gelenler için; Düzce İli sınırları içerisinde Kaynaşlı çıkışından sonra Gümüşova-Gölyaka çıkışından sonra TEM Otoyolundan ayrılarak Gölyaka tabelasını takip ederek Gölyaka’ya ulaşılır. Gölyaka`nın içinden güney istikametine gidilir ve Açma Köyü sapağından doğu istikametine doğru Hacı Yakup Köyünde güneye doğru sapılarak “Güzeldere” tabelaları takip edilir. Güzeldere Tabiat Parkı Düzce’den 18, Gölyaka ilçesinden ise 11 km. uzaklıktadır.

BÖLGEDE GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı bölgesinde gezilecek diğer yerler arasında Efteni gölü, Kardüz yaylası, Pürenli yaylası ile, Taç Tarım Doğal Park gezilip görülecek yerler arasında yer almaktadır.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, hem gözünüze, hem kulağınıza hem de ruhunuza hitap edecek tam bir doğa harikası yer.
Sizlerde Düzce İlimiz’in Güzeldere şelalesi hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.