Çarşamba, Nisan 24, 2024
Gezi GünlüğüSEYAHAT REHBERİ

Gelibolu Gezi Rehberi

DENİZCİLERİN GÖZ BEBEĞİ GELİBOLU

Gelibolu gezi rehberi yazımıza Gelibolu ziyaretinizden önce göz atmayı unutmayın.  Denizcilerin göz bebeği Gelibolu,; Antik dönemlerdeki isimlendirmeye göre “iyi ve güzel şehir” anlamında kullanılan “Galli Polis” kelimesi bugünkü kullanımıyla “Gelibolu”, tarihte Hitit İmparatorluğunun dağılmasından sonra önem kazanmış, önce Lidyalıların, sonra Persler, Spartalılar, Makedonlar, Bergamalılar, Romalılar, Bizanslılar ve en son Türklerin hâkimiyetine girmiştir. Gazi Süleyman Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri tarafından 1354’te fethedilen ve Rumeli’nin ilk Paşa Sancağı olan Gelibolu, tarihte bir denizcilik idare merkezi olarak şöhret kazanmıştır.

Gelibolu Gelibolu yarımadasının kuzeydoğu kesiminde, Çanakkale Boğazı’nın kuzey giriş kısmında, denize doğru uzanan bir yüksekliğin üzerinde kurulmuştur.  Gelibolu Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında güneye doğru genişleyerek uzayan yarımadaya verilen isimdir. Tarihte Gelibolu’nun antik ismi Khersonesos’tur. Türkiye’nin Kuzey batısında yer alan yarımada, aynı zamanda Avrupa kıtasının güneydoğusundaki son kara parçası olma özelliğini taşır. Gelibolu işçesi Gelibolu yarımasının kuzey-doğu kıyısında, Çanakkale Boğazı’nın Marmara denizine açıldığı bir noktada yer alan Gelibolu, Çanakkale’ye bağlı 45.000 nüfuslu bir ilçedir.  Denizcilerin göz bebeği Gelibolu’yu, Gelibolu gezi rehberi yazımızda sizler için derledik.

Gelibolu Gezi Rehberi
Gelibolu Haritası

GELİBOLU’YA NASIL GİDİLİR?

Gelibolu gezi rehberinde de göreceğiniz gibi Gelibolu’ya en yakın hava alanı Çanakkale Havalimanı’dır. Çanakkale’nin hemen karşısında yer alan Gelibolu’ya İstanbul’dan karayolu ile Çanakkale’den feribotlar ile ulaşım mümkündür. Hava alanından şehir merkezine taksi ya da Havalimanı-Şehir İçi Belediye Otobüsü ile ulaşabilirsiniz. Çanakkale şehir merkezine geldikten sonra, tabelaları takip ederek sahilden Lapseki- Gelibolu, Çanakkale- Kilitbahir ya da Çanakkale- Eceabat feribot hattı ile Gelibolu’ ya geçebilirsiniz. Denizcilerin göz bebeği Gelibolu’ya özel aracınız ile gitmek isterseniz;

  • Tekirdağ Gelibolu arası yaklaşık 152 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 1 saat 45 dakika kadar sürmektedir.
  • İstanbul Gelibolu arası yaklaşık 290 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 5 saat kadar sürmektedir.
  • Çanakkale Gelibolu ile Eceabat Çanakkale arası yaklaşık 42 Km mesafede ve araçla yaklaşık 35 dakika sürmektedir.

Gelibolu şehir içi ulaşım için minibüsler bulunmaktadır. Ayrıca Gelibolu’da gezilecek yerler arası mesafe yürüyüş mesafesinde olduğu için bu seçeneği de kullanabilirsiniz.

GELİBOLU’DA NEREDE KALINIR?

Gelibolu şehir merkezinde Gelibolu Kalesine yakın bir yerde konaklamayı tercih ederseniz akşam yemeğinden sonra Gelibolu çarşısını gezmek için vaktiniz olacaktır. Bunun yanında Gelibolu’nun en popüler plajı olan Hamzakoy’daki otelleri de tercih edebilirsiniz. Plaja yakın konumda bütçenize uygun pek çok otel, motel, pansiyon yada apart otel mevcuttur.

Gelibolu Gezi Rehberi

Gelibolu Otelleri İçin TIKLAYIN…

GELİBOLU’DA NE YENİLİR?

Gelibolu’nun olmazsa olmaz yiyeceği balıktır.  Bir çok balık türünün yaşadığı Saros Körfezi, hem Marmara denizi hemde Ege denizine olan kıyılarıyla Gelibolu, balık türü açısından oldukça zengindir.  Gelibolu ile özdeşleşen balık ise sardalya’dır.  Gelibolu mutfağı balığın konservesi, buğulaması ve çorbasına kadar oldukça zengindir. Gelibolu’daki balık lokantalarında bir çok balık çeşidi ile deniz ürünlerini tadabilir, balığın tuzlaması ile konservesini bulabilirsiniz. Gelibolu’ya özgü tatlılar arasında yer alan taze peynirden yapılan peynir helvası ile içinde hurma, ceviz, kuru üzüm, tahin bulunan tarçın ile taçlandırılmış, karanfil ile mis kokan ve toz badem ya da hindistan cevizi ile süslenmiş Gelibolu mevlevi tatlısıda tadılması gereken lezzetlerdendir.

Gelibolu Gezi Rehberindeki

Gelibolu Mutfağı Tarifleri için TIKLAYIN…

Gelibolu Gezi Rehberindeki 

Gelibolu Restoranları için TIKLAYIN…

GELİBOLU FESTİVALLERİ SARDALYA FESTİVALİ

Her yıl Temmuz ayının son haftası gerçekleştirilen sardalya festivalinde,  kurulan tezgahlarda yapılan sardalyaya doyabilir, canlı müzik eşliğinde bu karnavalın tadını çıkartabilirsiniz. Özellikle sardalya balığı Gelibolu için vazgeçilmez bir yiyecek. Bu yıl için Çanakkalenin Gelibolu ilçesinde yapılacak olan 21’inci Uluslararası Gelibolu  Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali’nin, 07-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleşeceği açıklandı. Gelibolu gezinizi bu tarihler arasına planlayabilirsiniz.

GELİBOLU’DA GEZİLECEK YERLER

Denizcilerin göz bebeği Gelibolu bir çok tarihi yapı ile plajlara ev sahipliği yapmaktadır. Gezibolu’da gezilecek yerlere, Gelibolu gezi rehberi yazımıza birlikte göz atarak bakalım.

HAMZAKOY PLAJI

Hamzakoy plajı Gelibolu’nun en popüler plajıdır. Gelibolu merkezde bulunan plaj, 400 metre uzunluğu, incecik kumu,  birden derinleşmeyen deniz ve merkezi konumu nedeniyle gerek gelen misafirler gerek yerel halk tarafından oldukça rağbet görmektedir. Tüm Gelibolu sahilleri ile hamzakoy plajı her yönüyle ücretsiz olarak kullanılmak üzere halkın kullanımına açılmış mavi bayraklı bir plajdır. Hamzakoy plajı yanında  Feneraltı plajı ile Eğri Taş dolaylarında da denize girilebilmektedir. Gelibolu daha çok sahil kenarında yapılandığından tüm konaklama yerleri denize yürüme mesafesindedir. Otellerde tam pansiyon ve yarım pansiyon hizmet verilmektedir. Altın sarısı kumsalları ve tertemiz, berrak deniziyle Gelibolu plajları bir başkadır.

Gelibolu Gezilecek yerler
Fotoğraf: http://www.gelibolu.bel.tr                        Gelibolu Hamzakoy Plajı

GELİBOLU KALESİ

Gelibolu Kalesi merkezde hükümet konağının çevresindedir.  Antik dönemde kurulan kale en son Bizanslılar döneminde onarılmıştır. Evliya çelebi kaleden bahsederken dik ve kesik kayalara kurulu 6 köşe ve 70 kuleden oluştuğunu söylüyor. Birinci dünya savaşı sırasında çok tahrip gören kale sadece bir iç liman ile bitişiğindeki gözetleme kulesi kalmıştır. Üç katlı olan burcun iki katı mevcut olup şu an Piri Reis Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

Gelibolu Gezi rehberi
fotoğraf: gelibolu.bel.tr                                                  Gelibolu Kalesi

PİRİ REİS MÜZESİ

Gelibolu tarihi kale içerisinde yer alan müzede Gelibolu’lu olduğu bilinen Ünlü denizci Piri Reis’i hatırlatacak yağlı boya tablolar, haritalar, gemi maketleri, XVI. yüzyıl seyir aletleri, silahların replikaları, gravürler, Osmanlı Sancakları, cansız kostümlü mankenler ile Piri Reis büstü yer almaktadır. Piri Reis Müzesi ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Gelibolu Gezi rehberi
                                                             Gelibolu Piri Reis Müzesi

GAZİ SÜLEYMAN PAŞA CAMİİ

Gelibolu ilçesinde Osmanlıdan günümüze kadar gelen nadir eserlerden birisidir. Halk arasında Büyük Camii diyede anılmaktadır.  1385 yılında Murat Hüdavendigar yaptırılan camii’nin mimarı  Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa’dır.  1676, 1891 ve 2006 yıllarında tamiratlar görmüştür. Doğu batı ve kuzey istikametinde olmak üzere üç adet kapısı bulunmaktadır. Dikdörtken bir plan üzerine oturtulan camii’nin özel bir plan ile gün boyu ışık alması, bunun yanında  yazın serin kışın ılık olması sağlanmıştır.

Gelibolu gezi rehberi
Gazi Süleyman Paşa Camii

GELİBOLU MEVLEVİHANESİ

Plan bakımından Galata Mevlevihanesi’ne benzeyen Gelibolu Mevlevihanesi dünyanın en büyük Mevlevihanesi’dir. Dolayasıyla geniş bir arazi ve haşmetli bir semahaneye sahiptir.  Zamanında zengin bir kütüphanesi, mescidi, altmış odalı harem dairesi, geniş bir yemekhanesi, bir han ve okula sahip olan Gelibolu Mevlevihane Külliyesi, 33.000 M2 lik düz bir alanda kurulu olup ihata duvarı ile çevriliymiş. Gelibolu’nun düşman işgalinde kaldığı yıllarda cephanelik olarak kullanılan semahane binası, uzun yıllar bakımsız ve ilgisiz bırakılarak yılların ve zamanın acımasızlığına uğramıştır. Bir baş yapıt olan bu yapı, nihayetinde restorasyonu yapılarak ziyarete ve sema törenlerine açılarak Gelibolu’daki ayrıcalıklı yerini almıştır.

Gelibolu'da neresi gezilir
fotoğraf:gelibolu.bel.tr                              Gelibolu Mevlevihanesi 

 

GELİBOLU AZAPLAR NAMAZGAHI

1407 yılında Hacı Paşaoğlu İskender Bey tarafından inşa edilen namazgah, Gelibolu’da boğaza ve Marmara denizine karşı geniş bir alan olan Fener Meydanında açık hava camii olarak inşa edilmiştir. Sefere çıkan deniz tüfekçi erleri tarafından yaptırılan camide, Azaplar’ın sefere çıkmadan burada toplu olarak namaz kıldıkları yazılıyor. Bu tür yapıların en güzel ve görkemlisi olduğu söylenen namazgahın, biri külahlı, öbürü açık iki minberi, mermerden mihrabı vardır.   Gelibolu Azaplar Namazgahı ile Gelibolu Belediyesi Fener parkı yan yana ve tepede yer aldıklarından, bu tepeden Gelibolu yarımadası seyredek, Çanakkale’ye el sallayabilir Fener Kafe’de bir yorgunluk molası verebilirsiniz. 

 

 

Gelibolu nasıl gezilir
                                                        Gelibolu Namazgah (Azepler Camii)

 

Gelibolu' ne yenir
                                                                         Gelibolu Belediyesi Fener Parkı

BAYRAKLI BABA TÜRBESİ

Bayraklı Baba Anıt Mezarı şehrin fener meydanı girişi, hamza bey koyuna bakan yamaçta küçük bir bahçenin içinde bayraklarla donatılmış bir mermer mezardan ibarettir. Bayraklı Baba daha çok bir adak yeri olarak ziyaret edilmekte ve bahçesinde tahmininizden daha fazla bayrak bulunmaktadır.

Asıl adı Karaca Bey olan Bayraklı Baba, Osmanlı Donanmasında bayraktarlık yaparken, 1410 yılında Bizans donanması ile yapılan savaşta elinde sancağı ile birlikte şehit olarak Gelibolu sahile gömülmüş, vaziyeti üzerine mezarı bayraklarla donatılmıştır.

Karaca Bey’in Bayraklı Baba olarak anılmasına neden olan öykü ise şu şekilde de anlatılmaktaymış: “Karaca Bey, yapılan bir muharebede arkadaşlarıyla beraber düşman tarafından kuşatılır, kimi şehit kimi tutsak olur. Karaca Bey elinde bayrağı ile düşmana direnir, şehit ve tutsak olması durumunda bayrak düşmanın eline geçeceğinden bayrağı düşmana teslim etmek istememektedir. O anda aklına bir fikir gelir. Bayrağı küçük parçalara böler ve yutar, sonrada düşmana saldırır, yaralanır ve yere düşer. Yaralı olarak bulunduğunda arkadaşları tarafından kendisine bayrağın nerede olduğu sorulur; düşmana teslim etmemek için yuttuğunu söyler. Komutanı bu sözlere inanmaz. Dürüst ve yiğit biri olan Karaca Bey bunu ispat etmek için keskin palası ile karnını yarar ve yuttuğu bayrak parçaları karnından dışarıya kanlarla beraber çıkar. Gerçeği ispatlaması ve mutluluğu içinde yere yığılır. Son sözü “Benim mezarımdan hiçbir zaman bayrak eksik etmeyin” olur. İşte o günden beri türbesinde bayrak eksik olmaz.

Gelibolu Fener Parkı, Gelibolu Azaplar Namazgahı ve Bayraklı Baba Türbeleri aynı alan içerisinde yer almaktadır. 

 

Gelibolu gezi rehberi
                                 Gelibolu Bayraklı Baba Türbesi

    

HALLAC-I MANSUR  (MAKAMI)          

Hallac-ı Mansur bir enel hak şehidir. İslam dinindeki kendine özgü inanışların uğruna muhalifleri tarafından Bağdat’ta şehit edilerek cesedi yakılmış, külleri ise denize atılmıştır. Bu zatın asıl türbesi Bağdat’ta olup birçok islam ülkesinde türbeleri olmasına rağmen aslında makam olrak geçmekte, dünyada yedi adet olduğu söylenen bu türbelere Hallac-ı Mansur Makamı denilmektedir. Gelibolu ilçesindeki bu türbe de yedi makamdan biridir. Türbenin içinde halen mevcut olan iki mezar, sonradan buraya gömülen iki kişiye ait olduğu fakat kim oldukları bilinmemektedir. 

Hamzakoy yolu ile Fenere ayrılan yolun kavşağında yer alan bu türbenin duvarında, önceleri hallaç yayı ile tokmağı asılı olduğu söylenen bu bakımsız türbe 1971 ile 2007 yılında onarılarak bugünkü durumuna getirilmiştir. 

Gelibolu Seyahati
fotoğraf: gelibolu.bel.tr                                    Hallacı Mansur Makamı 

Denizcilerin göz bebeği Gelibolu yazımızı sonlandırırken Gelibolu Gezi rehberimiz de ki Gelibolu otelleri ile Gelibolu mekanlarına bir göz atalım..                                                                                                                                                                                                             

İnstagramdan Takip İÇİN

 

GELİBOLU OTELLERİ   

OYA HOTEL

Merkezi konumu ve tek kişilik, iki kişilik ve üç kişilik suit odalardan oluşan hotel Gelibolu Yarımadası savaş alanlarına, saroz ve merkez plajları ile tarihi mekanlara yakın konumu ile tatiliniz daha da renklenecektir.    Detaylı bilgi ve Rezervazyon İÇİN              

ORFOZ OTEL   

Gelibolu sahilinde yer alan Orfoz Otel, konforlu odalarında rahat bir konaklama imkanı ile yeşillikler içindeki bahçesinde keyif yaparak açık havuzda yüzebileceğiniz tesis, eğlenceli bir tatil imkanı sağlıyor.   Detaylı bilgi ve Rezervazyon İÇİN   

MARTI MOTEL     

Gelibolu Yarımadası’nda, Saroz Körfezi’ne kıyısı olan şirin ve huzur dolu Güneyli Köyü’nde bulunuyor. Detaylı bilgi ve Rezervazyon İÇİN   

HAMZAKOY BLUEPARK BOUTİQUE

Gelibolu Hamzakoy’da hem iş hem de tatil amaçlı seyahat eden siz misafirlerimizin beklentilerine cevap verebilecek şekilde tasarlanmış odalarında fonksiyonellik ve zarafeti bir arada sunuyor.  Detaylı bilgi ve Rezervazyon İÇİN 

BUTİK HOTEL GELİBOLU

Butik Hotel Gelibolu konforu ile, standart oda ve boğaz manzaralı odalarda Gelibolu’nun doyumsuz güzelliklerini yaşayarak Otelin enfes Boğaz, panoramik iskele manzarasına sahip geniş ve lüks misafir odaları ile değerli misafirlerine ayrıcaklı bir ortam sunuyor. Detaylı bilgi ve Rezervazyon İÇİN 

 

GELİBOLU RESTORANLARI

GELİBOLU OSMANLI MUTFAĞI

1961 yılında Necati Göksel’in girişimiyle hizmete açılan işletme sürekli gelişerek lezzet, sağlık ve hijyen temel prensipleriyle hizmet vermektedir. Bilgi İÇİN 

İLHAN RESTAURANT

Merkezde bulunan birkaç restorandan bir tanesi. Nezih, ailece rahat gidilebilecek bir mekan. Bilgi İÇİN

GELİBOLU BALIK RESTAURANT

Vapur iskelesinin hemen yanında. Denizle iç içe bir mekan. Bilgi İÇİN 

ZAFER PEYNİR HELVASI

Gelibolu’nun işlek caddesi üzerinde güzel, küçük bir mekan. Bilgi İÇİN

 

                                           GELİBOLU ARAÇ KİRALAMA

Autoteam Gelibolu Araç Kiralama işletmesi olarak 2016 yılı başından bu yana Gelibolu ve civarında araç kiralama (rent a car) sektöründe hizmet vermekte. Bilgi İÇİN

Denizcilerin göz bebeği Gelibolu, Gelibolu Gezi rehberi

Sizlerde GELİBOLU hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi Gelibolu Gezi Rehberi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz. 

Comments

comments

One thought on “Gelibolu Gezi Rehberi

Bize Yazın

Gezikent sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et