Kışın Soğukta İstanbul’da Gezilecek Yerler

İSTANBUL’DA GEZİLECEK YERLER

Türkiye’nin en büyük ve en popüler şehri olması yanında, sanat, kültür ekonomisi ile Türkiye’nin ve dünyanın en büyük kentlerindendir İstanbul.  Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren özelliğiyle  dünyada eşşiz bir öneme sahiptir. Şarkılara, şiirlere ve romanlara konu olmuş bu güzel şehir dört mevsim gezilecek yerlere sahip olup, yaz, sonbahar derken kış geldi çattı. Bu soğuk havalarda da  İstanbul’un tadını çıkarabileceğiniz yerleri sıraladık.

Kapalı Çarşı

Kapalıçarşı  

Dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik mekanı kapalı çarşıyı günlük yaklaşık yarım milyon kişi ziyaret ediyor.  Kışın soğuğunda evde oturmak yerine şöyle birazda gezeyim diyenler için kapalı çarşı tam size göre. Dünyanın en eski ve büyük çarşılarından olan kapalı çarşıda 24 kapı bulunmaktadır. Gezerken bazen kayboldum hissine kapılsanız da ana kapılardan biri ile karşılaşırsınız.  Osmanlı turasıyla süslü o büyülü kapıdan içeriye girdiğinizde hissettiğiniz ilk şey tarih olacaktır. Tarihi çarşının sokak isimlerine bile  baktığımızda Terlikçiler, Kürkçüler, Hasırcılar, Yorgancılar, Aynacılar gibi isimleri olan sokakların bu isimleri almasının nedeni o sokaklarda sadece o meslek  dalı zanaatkarlarının bulunmasından dolayıdır.  Şimdilerde kapılı çarşıda ise en fazla halıcılar, baharatçılar, hediyelik eşya mağazaları ve kuyumcular bulunmaktadır. Kapalı çarşıya gelmişken Gramofon babaya uğranılmaz mı?  Eski gramofonların süslediği dükkanda ziyaret süresine uymanız gerekir. Kışın soğuğunda kapalı çarşı sizi bir gün boyunca sıkılmadan ağırlayabilir. Beyazıt ilçesinde bulunan kapalı çarşıya tranvayla çok rahat gidebilirsiniz. Kapalı Çarşı için TIKLAYIN..

 

İstanbul Akvaryum

İstanbul Akvaryum

İstanbul’un yağmurunda gezilecek yerlerden biri de İstanbul akvaryum. Florya da 100 dönümlük bir arazide kurulu bulunan İstanbul akvaryum, bünyesinde bulundurduğu sosyal imkanları ve aktiviteleri  ile 1500 farklı türden 15000 canlının bulunduğu akvaryum, 1,2 km lik gezi rotası ile gün boyu vakit geçirebileceğiniz bir yer.  Burada bir güne zor sığdırabileceğiniz aktiviteler arasında balıkların beslenme saati, köpek balıklarıyla dalış, 5D sinema ve simülasyon bir helikoter turu bunlardan bazılarıdır.  Bu akvaryum da deniz canlılarının dışın da tropik bölgelere özgü kemirgen ve sürüngenlerde yer alıyor.   Dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul akvaryum, açıldığı günden bu yana her gün ziyaretçi sayını arttırarak yıllık 2,5 milyon yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlıyor.  Akvaryum, hafta içi 10:00 ile 19:00 ve hafta sonunda 10:00 ile 20:00 saatlerinde, haftanın her günü için ziyarete açık.  İstanbul Akvaryum için TIKLAYIN…

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’un en görkemli tarihsel yapılarından birisi de Yerabatan Sarnıcı diğer adıyla Bazilika Sarnıcı’dır.  Suyun içinde yükselen mermer sütunlar nedeniyle halk arasında yerebatan sarayı olarak ta bilinmektedir.  Toplamda 9800 M2 bir alanı kaplayan bu sarnıç uzunluğu 140 metre genişliği 70 metre olan dev bir yapıdır.  Bizans döneminde imparatorların ikamet ettiği büyük saray ve çevresinin su ihtiyacını karşılayan sarnıç, 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethinden sonra da bir müddet daha kullanılmıştır.   Bizans imparatoru I. Justisyen tarafından tahminen 532 yılından sonra yaptırılan bu sarnıç halen dimdik ayakta ziyaretçilerini ağırlamakta, müze olmanın yanı sıra bir çok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.  Yerebatan Sarnıcı için TIKLAYIN

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra ikamet amaçlı olarak kullanılmak üzere yapımına başlanıp 1478 yılında tamamlanan saray İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından biridir. Günümüzde Osmanlı tarihine ışık tutan bu yapı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra 3 Nisan 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından müze olarak halka açılmıştır.  Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi olan Topkapı sarayı 300.000 M2 bir alanda kurulu olup mimari yapıları, koleksiyonları ve 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray müzelerinden biridir. Altı bölümden oluşan Topkapı sarayı  Divan meydanı, Alay meydanı, Enderun avlusu, Bab-ı Hümayun, Sofa-ı hümayun ve Harem bölümleri ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Sizde Osmanlı’nın tarihine tanıklık etmek için Topkapı sarayına bir gün ayırabilirsiniz.  Topkapı Sarayı için TIKLAYIN…

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe sarayı 31. Osmanlı padişahı sultan Abdülmecit han’ın emriyle yapımına 1843 yılında başlanan saray 13 yıllık çalışmanın ardından 1856 yılında hizmete açılmıştır.  Saray’ın ana yapısı; Mâbeyn-i Hümâyûn (Selâmlık), Muâyede Salonu (Tören Salonu) ve Harem-i Hümâyûn adlarını taşıyan üç bölümden oluşmaktadır.  Dolmabahçe sarayı Osmanlının zor dönemlerinde yaptırılmasına rağmen göz kamaştırıcı bir güzellikte, konum olarak boğaza sıfır olarak yaptırılan saray 250.000 m2 alan üzerinde toplam 3 katta 285 odası 44 salonu ve 6 hamamı bulunmaktadır. Dolmabahçe sarayının en yüksek ve görkemli yeri harem ve mâbeyn bölümleri arasında yer alan Muâyede salonudur. 2000 m²yi aşan alanı, 56 sütunu, yüksekliği 36 metreyi bulan kubbesi ve bu kubbeye bağlı yaklaşık 4,5 tonluk İngiliz yapımı avizesiyle bu salon, Saray’ın diğer bölümlerinden belirgin bir biçimde ayrılmaktadır.

Dolmabahçe Sarayı, hizmete açıldığı 1856 yılından, halifeliğin kaldırıldığı 1924’e kadar aralıklarla 6 padişaha ve son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi’ye ev sahipliği yapmıştır. Cumhuriyet’in kurulmasıyla 1927- 1949 yılları arasında Dolmabahçe sarayı Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmış, Mustafa Kemal Atatürk 1927-1938 yılları arasında İstanbul’daki çalışmalarında Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmış ve burada vefat etmiştir. 1926-1984 yılları arasında protokol ve ziyarete kısmen açık olan Saray, 1984 yılından itibaren müze-saray olarak ziyaretçilere açılmıştır.  Dolmabahçe Sarayı Kabataş’taki tramvay durağı ve otobüs vapur kavşağından beş dakikalık bir yürüyüş mesafesinde

dir. Dolmabahçe Sarayı için TIKLAYIN…

 

 

 

Comments

comments

3 thoughts on “Kışın Soğukta İstanbul’da Gezilecek Yerler

Bize Yazın

%d blogcu bunu beğendi: