Perşembe, Ekim 5, 2023
Gezi Günlüğü

Kapıdağ yarımadası’nın muhteşem koyları-1

KAPIDAĞ YARIMADASI VE MUHTEŞEM KOYLARI

Marmaranın şirin mi şirin yarımadası; Kapıdağ.  Marmara denizi’nin güneyinde adete Marmara’ya bir balon gibi uzanıyor.  Tarih kokan dokusuyla dokunulmamış bir doğa,  muhteşem berraklığıyla sığ ve gizemli koylarıyla Marmara bölgesinin en güzel coğrafyaların biridir Kapıdağ yarımadası.  Yarımadada büyüklü küçüklü 20’den fazla yerleşim yeri bulunuyor. Haritalarda bunlardan ancak üçü beşi yer alıyor. Paşalimanı, Avşa, Marmara, Ekinlik adaları da yarımadanın kuzeybatısında sıralanıyor. MÖ 8. yüzyıla kadar burası bir adaymış. Bugün dar bir boğazla karaya bağlanan yarımadanın çevresi yaklaşık 120 kilometre.
 Tarihi 2700 yıl öncesine dayanan dünyanın en görkemli medeniyetlerinden biri olan Kyzikos şehir devleti burada kurulmuştur.  Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı yarımadada 16 köy var. Köylerin büyük bir bölümünde Bizans döneminde Rumca’yı kabul eden Kyzikoslular, Pomaklar ve Manavlar otururken  1924’te mübadeleden sonra, bu köylerin bir kısmına Selanik’ten gelen göçmenler yerleştiririlmiştir.  Bizde rotamızı  Kapıdağ!a çevirerek 13.Ağustos Pazar sabahı Marmara’nın şirin mi şirin bu yarımadasını gezmeye ayırıyoruz.

Ocaklar Tepeden (Dağ Yolundan)  Kuşbaşı

Ocaklara girmeden Turanlar Ocaklar ayırımından sağa Turanlar istikametine dönerek 9 km lik yemyeşil bir kapıdağ yolculuğundan sonra eski adıyla Turan köy yeni adıyla Turan mahallesine ulaştık.  

Turan köyünün köy meydanını kaplayan büyük çınarlar bizi karşıladı.  Bu çınarların altında köyün yerli halkı, bahçelerinde yetiştirdiği ürünleri misafirlere pazarlayarak  tatilcilerin taze ve organik bahçe ürünlerini tüketmesine yardımcı olmaktadır.

Turan köyün ekonomisi gördüğümüz kadarıyla zeytincilik, balıkçılık ve kırmızı soğan yetiştiriciliği şeklinde gözükse de turizm köyün geçim kaynağı olarak hatırı sayılır yer tutmaktadır. Turan köy’de konaklamak için birçok kiralık müstakil ev ve pansiyon bulunmaktadır.  Köyün içinde yine market, fırın, kasap,   gibi işletmeler bulunmaktadır.  Turan köy’ün sahilinde bulunan kafe ve restoranlarda lahmacun, kebap, pide ve aperatif çeşitlerini bulabilirsiniz.

Turan köyü kapıdağ yarımadasının sakin ve eşsiz güzellikteki yerlerinden biridir. Çam ormanları arasında bakir bir noktada bulunan Turanköy plajı berrak ve sığ  bir suya sahiptir. Turan köy’e on dakikalık mesafede yer alan kadınlar plajını ise kadınlar ziyaret ediyor.  Köyün içinden  ilerleyip  plaja ulaştığımızda çok uzun bir plaja aynı zamanda geniş bir koya sahip olduğunu görüyoruz.  Turan köyde plajda  çadır kamping ve piknik alanı misafirlere hizmet vermektedir.

Turan köyde görülmesi gerekli noktalardan biride Turan köy limanıdır.

Turanlar köyü plajı

Turanlar Köyü çok uzun bir plaja sahip

Doğanlar’a gitmek üzere Turanlar’dan ayrılıyoruz. Tabi tepeden son kez Turanlar’ı fotoğraflamayı ihmal etmiyoruz.   

Turanlar fotoğrafı

Geçtiğimiz yerlerdeki kapıdağ’ın müthiş koylarını fotoğraflayarak yolumuza devam ediyoruz.

 Yaklaşık 7 km lik bir yolculuktan sonra Doğanlar köyüne ulaşıyoruz. Eski adıyla Drakounta köyü.

Doğanlar köyü kapıdağ’ın eşsiz güzellikte mavi ve yeşilin birbirine karıştığı keşfedilmeyi bekleyen yerleşim yerlerindendir.  Doğanlar köyü kapıdağ’ın Marmaraya bakan yüzünün en batısında yer almaktadır. Bu köyden Marmara adası çok rahat bir şekilde gözükmektedir.

Doğanlar köyüne giriş

 Doğanlar köyü kapıdağ’ın geniş bir sahile sahip yerleşim yerlerindendir.  Köyde pansiyonculuk oldukça gelişmiştir.  Hatta köyün içinde karavan minibüslü gezginler içinde bir yer bulunmaktadır.   

 Doğanlar köyü plajı

Doğanlar köy halkı  mübadele dönemimde selanik’ten göç edip buraya yerleştirilmiş  pomaklardır.  Köy halkının başlıca geçim kaynağı kırmızı soğan, kuru fasulye, zeytincilik, balıkçılık ve gelişmiş pansiyonculuk olarak özetlenebilir. Doğanlar köyü gerçekten keşfedilmeyi bekleyen sitemizdeki resimlerden de gördüğünüz gibi mavi ve yeşilin bir birbirine karıştığı bir yerleşim merkezidir.  Köyün içinde lokanta, market ve yeterince pansiyon bulunmaktadır.

Doğanlar köyü köy içi

 

Doğanlar köyü köyden ayrılış

Doğanlar köyü tepeden

 Doğanlardan ayrılırken koylarımızı fotoğraflayarak yolumuza devam ediyoruz. 

Yolumuz üzerinde denizi cam gibi berrak,  doğası muhteşem güzellikte sakin bir plajı olan Büyük Ova’ya ulaşıyoruz.  Burası  İlhan köyüne bağlı bir tatil köyüdür. 

Büyük Ova Kapıdağ yarımadası’nın en mükemmel sahile sahip tatil koylarındandır.  Bu koy hem plajı, hem cam gibi berrak suyu, hem de  deniz’in derinliği açısından Ege ve Akdeniz sahillerini aratmayacak yapıdadır.  Büyük Ova’da dilerseniz sakin bir tatil geçirebilir, dilerseniz çadırınızla kamp kurarak bu doğa harikasını doğal haliyle yaşayabilirsiniz. 

Büyük Ova koyunda konaklayabileceğiniz rahatlıkta ekonomik pansiyonlar ve yemek yiyebileceğiniz restoranlar bulabilirsiniz.

Yemyeşil doğası ve masmavi deniziyle Büyük Ova

Büyük Ova’ yı geçip yolumuza devam ederken Timsah adasını fotoğraflayarak Küçük Ova koyuna ulaşıyoruz.  Küçük Ova koyunun karşısında yer alan kara parçası Timsah adasıdır.

Timsah Adası

Küçük Ova koyu

Küçük Ova koyu

İlhan köye yaklaşırken Kapıdağ yarımadası rüzgar santrali türbinleri bizi karşılıyor.

Bir yandan rüzgar santrallerini bir yandan denizi seyrederek yolumuza devam ediyoruz.

İlhan köyüne ulaşıyoruz. İlhan köyü daha çok geçimini balıkçılıkla sağlayan, köy yerleşkesinde nitelikli turizm faaliyeti bulunmayan bir yerleşim yeridir.  Turizm faaliyetleri Büyük Ova koyunda  İlhan köye bağlı olarak yürütülmektedir.

 

İlhan köyden ayrılıp aracımızla ilerlerken güneşin denize yansımasını seyrederek yolumuza devam ediyoruz.

Narlı köyüne yaklaşırken Balyoz koyundaki midye çiftliğinin yanından geçerek Narlıya ulaşıyoruz.  Bu midye çiftliği bölgenin önemli bir geçim kaynağıdır.

 Narlı köyü Kapıdağ yarımadasının sahil şeridine kurulmuş bir pomak köyüdür.  Kapıdağ yarımadasının en batısında İlhan köy ile Ocaklar arasında yer almaktadır.  Otel olarak Narlı çok geniş seçeneklere sahip değil.  Erdek ve köylerinde genelde pansiyonculuk anlayışı daha ön plandadır.

Narlı fotoğrafı

Narlı Gün batımı fotoğrafı

Narlı akşam gün batımı

Akşam hava kararmaya başladığında Ocaklar’a ulaşıyoruz.  Ocaklar Erdek merkeze 5 km uzaklıkta bir yerleşim yeridir.  Bu yerleşim yeri adını dağlık kısımlarında yer alan granit taş ocaklarından alıyor.  Ocaklar’ın eşine az rastlanan bir güzellikte bulunan halk plajı  Türkiye Eğitim Çevre Vakfı tarafından verilen mavi bayraklı plajıdır.

Ocaklar plajı

Ocaklar köyü Kapıdağ yarımadasının turizm açısından en gelişmiş yerleşim yerlerindendir.  Büyük olmamakla birlikte rahat ve huzurlu bir tatil yapabileceğiniz bir yerdir. Köyüm geçim kaynakları balıkçılık, zeytincilik ve en önemlisi turizm dir.

Ocaklar altın ışıltılı kumlarla kaplı 3 km lik bir sahile sahiptir.  Denizi sığ ve bir o kadar da sakindir. Denizin sığlığı nedeniyle yüzme bilmeyenlerin ya da çocukların kolayca  denize girebileceği bir plaja sahiptir.

Ocaklar plajı çok uzun bir plajdır.

Ocaklar’ın sahil şeridinde oteller, çay bahçeleri ve eğlence mekan’ları bulabilirsiniz.

Ocaklar dağ yolundan fotoğrafı

Ve akşam hava kararmaya başladı. Ocaklardan Erdek’e doğru ilerliyoruz.  Erdek’te bizi fayton at arabaları karşılıyor.

Kapıdağ yarımadasının Ocaklar köyü ayırımından dağ yolunu kullanarak  Turan Köy ile devam eden sahil şeridinden Turan Köy, Doğan Köy, İlhan Köy Narlı, Ocak’lar köyleri ve koylarını geçen etabını tamamlayarak Erdek’e ulaşıyoruz.  Kapıdağ’ın Aşağıyapıcı sahilden girerek Erdek’e ulaşan sahil yolunu, Kapıdağ’ın diğer yüzünü “Kapıdağ’ın Muhteşem Koyları-2” yazımızda devam edeceğiz.

 

Comments

comments

One thought on “Kapıdağ yarımadası’nın muhteşem koyları-1

Bize Yazın

%d blogcu bunu beğendi: