Bir Kelebeğin Peşinden Coşku ile Koşmak için Konya Tropikal Kelebek Bahçesine
Table of Contents
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ
Konya Tropikal Kelebek Bahçesin’de bir kelebeğin peşinden koşulur mu? Biz koştuk. Çocuk ruhumuzu ortaya çıkararak bir yerden başka bir yere uçan yüzlerce kelebeğin peşinden coşku ile koştuk. Şimdi sizde gözlerinizi kapatıp geriye doğru yaslanın ve biran kendinizi tropikal bir ormanda hayal edin. Her şeyi unutup sizi yeni hayallere, belki de yeni düşlere götürecek yüzlerce kelebeğin peşinden koşun. Ve şimdi gözlerinizi açın! Tam da oradasınız. Hadi canım böyle bir yer mi var ki dediğinizi duyar gibiyim. Evet tam da böyle bir yer var. İç Anadolu bölgesinde bozkırın ortasında Konya ili Selçuklu ilçesinde Tropikal bir bahçe içerisinde yüzlerce kelebeğin etrafınızda uçtuğu, omuzunuza ya da ayağınıza konduğu Konya Tropikal Kelebek Bahçesi.
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ HAKKINDA
İç Anadolu bölgesinde bozkırın ortasında Konya ili Selçuklu ilçesinde, Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi diğer adıyla Konya Tropikal Kelebek Vadisi 2015 yılının Temmuz ayında hizmete açılmış. Avrupa’nın en büyük kelebek bahçesi ünvanına sahip bu yapı aynı zamanda ülkemizdeki ilk kelebek bahçesi olma özelliğine sahiptir.
7600 M2 bir alana kurulu Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde 1600 M2 kapalı bir kelebek uçuş alanı bulunuyor. Gökyüzünden bakıldığında dev bir kelebeği andıran bu yapı aslında dev bir cam sera. Dört bölümden oluşan bahçede kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ile kelebek ve böcek müzesi yer alıyor. Ayrıca kelebek bahçesinin içinde 98 farklı türe ait 20000 adette bitki çeşidi bulunuyor.
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİNİ GEZELİM
Giriş biletlerinizi alarak Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nin kapısından adımınızı içeriye attığında binlerce çeşit bitkiyi barındıran tropikal bir orman ile yüzlerce kelebeğin uçuştuğu müthiş bir atmosfer sizi karşılıyor. Bu doğal yaşam alanında kelebeklerin yaşamı için uyarlanmış 28 derecelik sıcaklık ile % 80 nemli bir ortam bulunuyor.
Şaşkınlığımızı biraz olsun üzerimizden attıktan sonra bu tropikal ortamda bitkiler ve kelebekler arasında ilerlerken çocukluk günlerimize geri dönerek, başlıyoruz yüzlerce kelebeğin peşinden koşuşturmaya. Kimileri omuzlarımıza ya da bacaklarımıza konarken kimileri etrafımızda uçuşmaya devam ediyor. Bizde en güzel kareyi yakalama çabası içerisinde durmadan basıyoruz objektifimize. Kimileri gel beni fotoğrafla dercesine bize poz verirken kimileri ise tropikal orman içindeki bitkilerin arasında kaybolup gidiyor.
Şöyle bir etrafıma bakayım diyorum. Sadece biz miyiz bu kadar kelebeğin peşinden koşuşturan. Hayır, yediden yetmişe herkes takılmış bir kelebeğin peşine. Sanki dertlerinden kaçarcasına, yeni düşlere doğru düşmüş bir kelebeğin peşine.
Tropikal ormanın içerisinde ilerledikçe kulağımızda yankılan kuş ve şelale sesleri ile içimizi derin bir huzur kaplıyor ve şaşkına dönüyoruz. Ayıla bayıla, ağzımız açık, mutluluktan uçarcasına şaşkınlığımızı gizleyemeden uçuşan kelebeklerin peşinden bakakalmaya devam ediyoruz. Tropikal ormanın içerindeki bitkiler arasında uçan kelebeğin peşinden çitleri aşarak her ne kadar gitmek istesekte görevli engeline takılıyoruz.
Küçük Cam Bölmelerde Pupa’larda Çıkmayı Bekleyen Kelebekler
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nin içerisinde gezerken küçük cam bölmelerde pupalardan çıkmayı bekleyen kelebeklerde var. Pupa bir başka deyişle koza. Cam bölmelerde demir çubuklara yapışık olarak bekleyen pupaların içinden zamanı geldiğinde çıkan kelebekler yaklaşık bir saat kanatları kuruması için gerilmiş bir tülbent üzerinde bekletildikten sonra tropikal orman içine salınmaktadır. Bu pupaların çoğu Kenya ve Filipinlerden getiriliyor.
Ben diyeyim tropikal orman içerisinde kelebek peşinde koşturmaktan, siz deyin içerideki sıcaklık ve nemden dolayı bir an terlediğimi hissediyorum. Neyse ki içerideki palmiye ve muz ağaçları ile binlerce çeşit bitkinin bulunduğu gezi parkurundan ilerlerken mağaralardan geçerek şelaleye ulaşıyoruz. Burada bir nebze de olsa serinliyoruz.
Burada da bizi papağanlar karşılıyor. Bir ağacın üzerinde duran papağanlar misafirlere akrobatik hareketlerle görsel bir şov sunuyor. Biz tabi onların o akrobatik hareketlerini yakalamak için basıyoruz objektife.
Binanın Küçük Kelebek Kanadı Alanı
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nin Kelebek uçuş alanını yapay mağaraları ve şelaleyi geçtikten sonra binanın küçük kelebek kanadı alanına geçiyoruz. Aman allahım. Rengarenk orkideler bizi karşılıyor. Hemen yanında küçük havuzlar ile akarsular. Akarsu etrafına dikilmiş tropikal bitkiler.
Tropikal orman içerisinden çıkınca gezi parkuru biran bitti gibi gelse de hemen ardından bir kelebek müzesi sizi karşılıyor. Bu alanda kelebeklerin davranışları, yaşam döngüleri, kelebek sınıflandırılmaları gibi bilgiler yer alıyor. Birde bilgisayar üzerinde oynanan kelebek bulmacaları. Biran bulmacaya takılıyoruz. Hadi devam edelim dediğimde; eşimin çok huşuna gitmiş olsa gerek ayrılmak istemiyor bulmacanın başından. Bende biraz muziplik yapma gayretiyle ben eve gidince alırım sana canım dediğimde, yan bilgisayarda oynayanlar patlatıyor kahkahayı.
Ve geçiyoruz diğer parkura burada ise böcek köyü karşılıyor. Önce kısa bir böcek filmi izliyoruz. Sonrasında böcekler hakkında verilen bilgiler var. Beş ayrı yumurta şeklinde ki böcek köyünün içinde, her yumurtanın için de farkı böcek resim ve anlatımları yer alıyor. Kınkanatlılar, zarkanatlılar, hayalet böcekleri, peygamberdevesi, yusufçuklar ile kızböcekleri anlatılan böcek gurupları.
Bitti mi daha bitmedi. Bu güzel turun sonunda kelebek ve böcek objelerinin satıldığı mağaza var. Burada bahçe de yer alan kelebek, böcek ile çeşitli ürünlerin satışı yapılmaktadır.
Çok mu yoruldunuz? Ya da bu güzel yerden ayrılmak mı istemiyorsunuz. Geçin kafeterya bölümüne. Bir çay ya da kahve molası veriniz. Biz Konya Tropikal Kelebek Bahçesini ya da diğer adıyla Konya Kelebekler Vadisini çok sevdik. Ağzımız açık tropikal orman içinde kelebeklerin peşinden koştururken zamanın nasıl geçtiğini anlamadık. Konya ya bu eseri kazandıran Selçuklu Belediyesine sonsuz teşekkürler.
KELEBEKLER HAKKINDA
Kelebekler rengarenk kanatları ve zarif duruşları ile doğanın bize sunduğu eşsiz güzelliklerden sadece birisidir. Kelebeklerin çoğalması yumurta ile gerçekleşmektedir. Dişiler, yumurtalarını tek tek veya gruplar halinde ağaç kabuklarına, yaprakların üzerine yapıştırırlar. Yumurtalardan çıkan larvalar hemen kelebeğe dönüşmezler, doğada başkalaşımın en iyi örneklerini oluşturan kelebekler, yumurtadan çıktıklarında henüz tırtıl olarak adlandırılmaktatır.
Yumurtadan tırtıl olarak çıkan kelebekler, bir müddet sonra kozasını örer ve koza içindeki yaşamın ardından kozayı yırtarak yetişkin bir kelebek ortaya çıkarlar. Bu süre türe göre yaklaşık 10-15 gündür.
Yanlış olarak bilinen bir bilginin de cevabını da burada vermek gerekiyor. İki fazdan oluşan başkalaşımlarını hesaba katmadan tüm kelebeklerin ömürlerinin bir gün olduğunu söylemek çok zordur. Ancak kelebek olduktan sonra bir gün yaşayan türlerin olduğu bilinmekle birlikte büyük bir bölümü 1 – 2 aylık bir ömre sahiptir. Ortalama ömürleri ise 2-4 hafta olmakla birlikte ömürleri 9-10 ay olan kelebeklerde vardır.
Antartika dışında her kıtada yaşayabilen kelebeklerin bilinen 165.000 türü bulunmaktadır. Bilim adamları kelebeğin sağır olduğunu düşünürken kelebeğin kulağının olduğu 1912’de tespit edilmiştir. Yetişkin kelebekler sadece sıvı ile genellikle nektar ile beslenmektedir.
Kelebeklerin yaşam döngüsünün dört aşaması vardır: yumurta, larva (tırtıl), pupa (krizalit ya da koza) ve yetişkinlik. Bu değişim sürecine metamorfoz (başkalaşım) denir. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde bunları gözlemleyebilirsiniz.
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ NEREDE?
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi İç Anadolu bölgesinde bozkırın ortasında Konya ili Selçuklu ilçesi Parsana Mahallesi İsmail Kaya Caddesi No:244 adresinde yer almaktadır. Tel: 0.332.211 11 20 Web Sitesi: http://www.konyakelebeklervadisi.com/ Konum için TIKLAYIN
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİNE NASIL GİDİLİR?
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne Konya şehir merkezinin farklı noktalarından hareket eden 47 Numaralı Otobüs ile gidebilirsiniz. Eğer Kültürkpark’tan 47 numaralı otobüse bindi iseniz güzergahınız şöyle.
Kültürpark’tan hareket eden 47 no’lu otobüs Nalçacı Caddeesi, Kerkük Cadddesi, Eski Manifaturacılar, Kent Plaza, Aydınlıkevler güzergahı ile İsmail Kaya Caddesi’nde yer alan Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşıyor.
Yada Yazır’dan hareket eden 47 no’lu otobüse bindi iseniz güzergahınız; Halil Ürün Cadddesi, Ahmet Yesevi Cadddesi ile İsmail Kaya Caddesi’nde yer alan Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşıyor.
Otobüs dışında bir diğer seçenek Fatih Işıklar minibüsü ile Tropikal Kelebek Bahçesi’ne gidebilirsiniz. Konya tren garından taksi ile yolculukta yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ ZİYARET SAATLERİ
Konya Tropikal Kelebek Bahçesini Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Hafta içi 09:00 – 17:00 hafta sonu ise 09:00 – 18 saatleri arası ziyaretçi kabul etmektedir.
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
Hafta içi:
Sivil 15,00 TL
Öğrenci 7,50 TL
Şehit yakını, Gazi, Engelli ve 65 yaş üstü: 5,00 TL
Hafta sonu :
Sivil :17,50 TL
Öğrenci: 7,50 TL
Aile ile birlikte gelen 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz
Hafta İçi Aile Paketi: Anne + Baba : 30 TL ve (6-14 yaş arası) her çocuk için 5 TL
Hafta Sonu Aile Paketi: Anne + Baba : 35 TL ve (6-14 yaş arası)her çocuk için 5 TL
Tourist: 40 TL
Müzekart geçerli değildir.
BİRLİKTE GEZELİM
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi videosu
Geri bildirim: Konya Kyoto Japon Parkı