Kuzey Kıbrıs’ta Görülmesi Gereken 10 Tarihi Yer
Table of Contents
KIBRIS ADASI
Kuzey Kıbrıs tarihi yerleri ile Adanın tarihi duraklarına bu yazımızda yer vermek istedik. Adını “kına çiçeği” adlı bir çiçekten aldığı rivayet edilen Kıbrıs adası; sıcak iklimi, harika doğası, tarihi yerleri, kaleleri ve katedralleri ile gezilip görülmesi gereken bir ülkedir. Ayrıca oldukça renkli ve canlı bir gece hayatına sahiptir.
Yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin gözdesi olan bu küçük adanın aslında büyük bir tarihi var. Tarih büyük olunca görülmesi gereken de pek çok nokta bulunuyor.
KUZEY KIBRIS’IN TARİHİ YERLERİ
İşte sizin için hazırladığımız Kuzey Kıbrıs tarihi yerleri listemiz.
1. LEFKOŞA HAN
Lefkoşa’da bulunan Büyük Han adadaki Türk mimari eserlerinin en başta gelenlerindendir. Kıbrıs tarafından 1572 tarihine doğru yaptırıldığı kabul edilmektedir. Anadolu’da sık rastlanan benzerlerinden farklı olarak, Büyük Han’ın iki giriş kapısı bulunmaktadır.
Birleşik Krallık hâkimiyetinde, önce hapishane, sonrasında ihtiyaç sahipleri için barınak olarak kullanılan Büyük Han, 2002 yılında restorasyon işlemleri tamamlanarak pek çok dükkânın ve galerinin bulunduğu bir sanat ve alışveriş merkezi olarak yeniden hayat buldu.
Bugün dünyanın her yerinden çok sayıda turistin ziyaret ettiği büyük bir çarşıdır. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs’ın en önemli tarihi yerlerinden birisidir. Büyük Han’da geleneksel el isleri ve kıyafetler, Kıbrıs’a özgü̈ hediyelik eşyaların satıldığı dükkânlar, otantik bir Türk kahvehanesi ve yerel mutfağın seçkin örneklerini sunan restoran bulunmaktadır.
Hafta’nın Pazartesi-Cuma günleri arası 08.00-18:00 saatleri arasında açıktır.
2. LEFKOŞA SELİMİYE CAMİİ (AYASOFYA KATEDRALİ)
Ayasofya Katedrali’nin inşaatı 1209’da Lüzinyan döneminde başlamış ve 1300’lerin başında tamamlanmıştır. 1571 de Osmanlıların Kıbrıs’ı fethi sonrası bu katedral camiye çevrilmiştir. Selimiye adı, adayı fetheden Sultan II. Selim’den gelmektedir. Kıbrıs Lefkoşa’da bulunan bu görkemli yapı Kıbrıs’ın en gösterişli ibadethanesi ve en ünlü tarihi yerlerinden biridir.
3. GİRNE KALESİ
Girne’nin sembolü olan Kale, Arap akınlarına karşı kentin korunması amacıyla milattan sonra 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılmış, sonrasında birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Kalede gezinirken Bizans, Fransız asıllı bir hanedanlık olan Lüzinyanlar, Venedik, Osmanlı ve İngiliz medeniyetlerine ait izlere aynı anda görebilirsiniz.
Denize sıfır durumda yer alan Girne Kalesi, Kıbrıs’ın en güzel yerlerinden biridir. Girne Kalesi’nin muhteşem manzarası eşliğinde yemeğinizin tadını çıkarabileceğiniz birçok restoran bulunmaktadır.
Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla adanın en gözde turistik beldelerinden biri olan Girne’nin kuzeydoğusunda bulunan kale, Akdeniz’in mavi sularına açılan limana hâkim konumuyla da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
4. BARBARLIK MÜZESİ
Kıbrıs yakın tarihinde 24 Aralık 1963 gecesi Kumsal Mahallesi Şehit Mürüvvet İlhan sokağında Kanlı Noel Katliamının yaşandığı evdir. Bu evde Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı doktoru Binbaşı Nihat İlhan, eşi Mürüvvet ve 3 çocuğu yaşıyordu. Lefkoşa’daki bu ev 1 Ocak 1966 tarihinde müzeye dönüştürüldü. 1975 yılında onarım görmüş. 1980 yılında Bakanlar Kurulu Kararı’yla kamulaştırılmıştır. Müze binası yıllar içinde tekrar tadilat görerek 14 Şubat 2000 tarihinde resmi bir törenle yeniden hizmete açılmıştır.
Barbarlığın ne olduğunu tüm dünyaya kanıtları ile gözler önüne seren Barbarlık Müzesi, Rumların yaptığı katliamın izlerini en iyi şekilde yansıtıyor.
Barbarlık Müzesi Yazısı için TIKTIK
5. SAİNT HİLARİON KALESİ
Ada halkını olası Arap akınlarına karşı korumak ve muhtemel saldırılara karşı uyarmak amacıyla Beşparmak Dağları üzerine kurulmuş üç kaleden en batıda yer alanıdır. Saint Hilarion Kalesi, 732 metre yüksekliği ile Girne’ye tepeden bakan harika bir manzaraya sahip olup Kıbrıs’ta gezilip görülmesi gereken tarihi yerlerden birisidir. Kale üzerindeki panoramik manzarayı görebilmeniz ve zirveye ulaşabilmeniz için çıkmanız gereken hala 480 basamak var.
St. Hilarion Kalesi’ne Girne-Lefkoşa karayolunun Boğaz bölgesinde bulunan kaleye ulaşan dağ yolundan gidilmektedir. Kalenin Lefkoşa merkeze uzaklığı 24 kilometre, Girne’ye uzaklığı 16 kilometre, Gazimağusa’ya ise 85 kilometredir.
St. Hilarion Kalesinin ziyaret saatleri nisan-ekim ayları yaz 09.00-17.00, Kasım-mart ayları kış ise 09.00-14.00 saatleri arasındadır. Giriş ücreti yetişkin için 9,00 TL öğrenci için 5,00 TL dir.
Saint Hilarion Kalesi Yazımız için TIKTIK

6. BELLAPAİS MANASTIRI
Girne Bölgesi Beylerbeyi köyünde Beşparmak Dağlarının eteklerinde kayalıklar üzerinde kurulmuş bir manastırdır. 1158-1205 yılları arasında Roma döneminde inşa edilmiş, orta çağda yapılan eklentilerle gotik sanatın bir şaheseri ve Yakın Doğu’daki en çarpıcı yapılardan biri olarak öne çıkmaktadır. Adı, Barış Manastırı anlamına gelen Fransız “Abbaye de la Paix” den gelmektedir.
Kıbrıs’ın Osmanlı tarafından fethedilmesinin ardından manastır, Yunan Ortodoks Kilisesi’ne verilmiştir. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile Rumlar adanın güney kesimine göç edince Bellapais Manastırı, KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi himayesine alınmıştır. Girne’nin hemen hemen her yerinden görülebilen manastır, aylık ortalama 20 bin yerli ve yabancı turisti ağırlarken, bazı dönemlerde çeşitli müzik festivallerine de ev sahipliği yapıyor.
7. KAPALI MARAŞ
1974 Kıbrıs barış Harekâtı öncesi dünyanın en lüks tatil merkezi olan ve Kuzey Kıbrıs’ın Gazimağusa kentinde yer alan Türkçe adıyla Maraş, Rumca adıyla Varosha modern mimari yapıları ile dünyanın en zengin misafirlerini, sinema yıldızlarını, zamanın en gözde markalarını ağırlamıştır. 47 yıl önce dünyanın en gözde turistik merkezlerinden bir tanesi olan Kıbrıs’taki Kapalı Maraş Bölgesi yalnızlığa terk edilmiş ve adanın hayalet şehri durumundadır. En son 8 Ekim 2020’de Kapalı Maraş’ın sahildeki yaklaşık 2 kilometrelik kısmı ile sahilin arka caddesi olan Demokrasi Caddesi, halkın polis ve asker kontrolünde yaya geçişleri için açılmıştır.
Kapalı Maraş Yazımız için TIKTIK

8. SALAMİS ANTİK KENTİ
Salamis Antik Kenti, Gazimağusa merkeze 6 km uzaklıkta Trodos dağından doğan Kanlı dere nehrinin yakınında bir havzada bronz çağı sonlarında göçlerle Anadolu’dan gelen kavimler ve Yunanistan’dan gelen Akalar tarafından kurulmuştur. MS 647 yılında başlayan Arap(İslâm) akınları ve devam eden depremler sebebiyle Salamis halkı kenti terk etmiştir.
Zaman içinde yüzeyi toprak ve ağaçlarla örtülmüş Antik Kentin tekrar keşfi ise 19. yüzyılın sonlarına dayanır. 1952-1974 yılları arasında yapılan kazılarla kentin büyük bir bölümü çıkarılmıştır.1974 yılında kesilen kazı çalışmalarına 1998 yılında Ankara üniversitesi tarafından tekrar başlanmıştır.
Kuzey Kıbrıs ziyaretiniz sırasında Salamis Antik Kenti’nin hikâyelerine tanıklık etmek için Salamis’i mutlaka ziyaret edin.
9. MAVİ KÖŞK
Mavi köşk, avukat ve silah kaçakçısı İtalyan asıllı Rum Paulo Paolides’in, eski Rum Devlet Başkanı Makarios’un avukatlığını yaptığı dönemde Kıbrıs yakın tarihinde 1956 yılında inşa ettirdiği bir köşktür. Bu köşk kanunsuz işler yapmak için tasarlanmış, sıra dışı ilginç mimarisi ve efsanevi hikâyesiyle misafirlerini ağırlamaktadır.
Köşkün içerisinde; 13 rakamına takıntılı bir adam olan Paulo Paolides’in, 13 banyo ve 13 odası, kaçmak için tüneller, misafirler için renkli masa ve sandalyeler, havuz ve daha pek çok Paulo’ya ait eşya yer alıyor. Köşkün en önemli özelliği ise hiçbir yerden görünmüyor olması.
10. NAMIK KEMAL ZİNDANI VE MÜZESİ
Türk edebiyatının Shakespeare’i olarak bilinen Namık Kemal’in sürgün sonrası 1873-1876 yılları arasında hayatının 38 ayını geçirdiği zindandır. Sultan Abdülaziz tarafından sürgüne gönderilen Namık Kemal Gazimağusa’daki bu tarihi yapının önce alt kattaki zindanına kapatılmıştır. Bir süre sonra Kıbrıs Mutasarrıfı Veyis Paşa’nın izni ile üst kata çıkarılmıştır.
3 Haziran 1876 tarihinde de V. Murat tarafından affedilerek İstanbul’a geri dönmüştür. “Namık Kemal zindanı ve Müzesi’nin restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları 1993 yılında Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Rölöve ve Restorasyon Şubesi tarafından gerçekleştirilerek ziyarete açılmıştır.
Sizlerde Kuzey Kıbrıs Tarihi yerleri hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.