Mudurnu Gezi Rehberi
ANADOLU’NUN EN ESKİ KASABALARINDAN MUDURNU GEZİ REHBERİ
Mudurnu gezi rehberi ile Mudurnu’yu birlikte gezelim. Anadolu’nun en eski Osmanlı kasabalarından bir yer Mudurnu. Tavukçuluk üzerine hatırı sayılır bir şöhrete sahip. Aynı zaman da İpek yolunun en güzel duraklarından; tarihi, doğal zenginlikleri, gölleri, yeşil alanları ve huzur veren atmosferi ile büyüleyici bir kasaba. Ayrıca Türkiyen’nin 15. (Cittaslow) sakin şehri olma özelliği taşıyor.
Mudurnu kasabası; Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, 19. yy’in sonu, 20. yy’in başında, vatanlarını kaybettikleri için, uzak Osmanlı topraklarından göç edenlerin güvenli bir yerleşim merkezi olarak tercih ettikleri bir yöre olmuştur. Mudurnu, bu farklı coğrafyaların insanlarının kültürlerini aynı potada birleştirerek zenginleştirdikleri bir tarihi kent olmuştur.
Şimdi öyle bir yer hayal edin ki. Bir yanda yem yeşil bir doğası, diğer yanda çok eski bir tarihi ile sımsıcak insanları ve zamanın eskitemediği konakları olsun. Diğer yanda yöresel yemeklerinin yanın da bir çınar gölgesinde çay molası verebileceğiniz kafeteryaları olsun. İşte Mudurnu gezi rehberi.
NEDEN MUDURNU’YU GÖRMELİSİNİZ?
Anadolu’nun güzellikleri, yurdumuzun çeşitli yerlerine serpiştirilmiş ve hatta bazıları adeta gizlenmiş gibidir. Bu güzelliklerin her biri, keşfedilmeyi bekleyen yeraltı zenginliklerine benzer. Onlar size gelemezler, sizin kendilerine gitmenizi beklerler. Mudurnu işte tam da böyle bir yerleşim yeri.
İlçeye girdiğinizde, Hisar ve Şehriman Tepesi, yükseklerden “hoş geldiniz” der size. Serin ve ferah bir çam kokusunun ciğerlerinize dolduğunu duyumsarsınız. İki dağın arasına gizlenmiş, kıvrılarak akan Mudurnu Deresi’nin her iki yanıma uzanmış Mudurnu; utangaç çocuk gibi gülümser.
Bunu ben mi söylüyorum. Hayır. Mudurnu belediyesinin sayfasında yer alıyor. Bu sözün üstüne söz mü söylenir derseniz bence söylenmez. Ben sadece bu sözün karşısında fikrimi söyleyebilirim. Tam da anlatıldığı gibi adeta gizlenmiş keşfedilmeyi bekleyen bir yer Mudurnu. İlçeye girdiğinizde, Hisar ve Şehriman Tepesi, uzaklardan “hoş geldiniz” der size.
MUDURNU İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Mudurnu adının, Anadolu’nun en eski halklarından olan Luviler’in dilinden geldiği ve kelimenin kökünü oluşturan “Modra” sözcüğünün, Luvice’de, “Ana Tanrıça’nın eşi” anlamında kullanıldığı, arkeoloji kaynaklarında belirtilmektedir. Modra sözcüğünün zamanla; Modranea, Moderna, Modrene, Mudurlu vb. değişimlerle Mudurnu biçimine dönüştüğü bilinmektedir.
Mudurnu gezi rehberi’nde Mudurnu nerede? Mudurnu’ya nasıl gidilir? Mudurnu’da nerede kalınır? Mudurnu’da ne yenir? Mudurnu’ya nezaman gidilir? sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Büyük şehirlerin karmaşasından kaçıp hem harika bir doğaya, hem de tarihe yolculuk etmek isteyenler, Anadolu insanının misafirperverliğinde tarihi evlerin sedirlerinde çayınızı yudumlamak için bir günlüğüne de olsa mutlaka rotanızı Mudurnu’ya çevirin. Hem güzel restoranlarında lezzetli yöresel yemeklerin tadına bakın hem de çarşısında gezerken yorulunca bir çınar gölgesinde kahve molası verin. Buyrun Mudurnu gezi rehberi ile mudurnu’ya bir göz atalım.
MUDURNU NEREDE? MUDURNU’YA NASIL GİDİLİR?
Gölleri, yeşil alanları ve huzur veren atmosferi ile Mudurnu, gezilecek yerler listesinde şehrin stresinden uzaklaşmak isteyenler için Bolu’nun nadide noktalarından biridir. Bolu İli’nin bir ilçesi olan Mudurnu, aynı zamanda Türkiye’nin 15’inci Cittaslow sakin şehri. Kuzeyinde Düzce, kuzeybatısında Sakarya’nın Hendek İlçesi, kuzeydoğusunda Bolu, doğusunda Seben, güneyinde Ankara’nın Nallıhan İlçesi, batısında Göynük ve Akyazı İlçeleri bulunmaktadır.
Instagram İçin
İlçe merkezi üç ayrı taraftan ilerleyen karayollarının kesiştiği bir yer üzerinde kurulmuştur. Bolu-Mudurnu arası 52 Km olup yaklaşık 50 dakika sürmektedir. Mudurnu’ya Otobüs ile ulaşmak için önce Bolu’ya sonrasında şehir içi ulaşım imkânları ile Mudurnu’ya gidebilirsiniz. İstanbul’dan kendi aracınız ile Mudurnu’ya ulaşmanın en kolay yolu TEM otoyolu ’dur. Adapazarı’na geldiğinizde Akyazı Kavşağı’ndan saparak Ankara yönüne doğru ilerliyorsunuz. Ankara’dan gelecekler ise iki şekilde Mudurnu’ya ulaşabilir. Beypazarı üzerinden veya yolu biraz uzatıp otoyolu kullanarak Bolu üzerinden Mudurnu’ya ulaşabilirler.
İstanbul – Mudurnu arası yaklaşık 250 kilometre ve 3,5 saat sürmektedir.
Ankara – Mudurnu arası yaklaşık 245 kilometre ve 2 saat 50 dakika sürmektedir.
Bursa – Mudurnu arası yaklaşık 265 kilometre ve 3 saat 55 dakika sürmektedir.
MUDURNU GEZİLECEK YERLER
Dar ve derince bir vadide gizlenmiş bir çiçek gibidir. Dikkat etmeyince görünmeyecek, büyük şehirlerin kalabalığından uzaklaşmayınca varlığından haberiniz olmayacak saklı bir kent gibi. Mudurnu gezi rehberi ile Mudurnu gezilecek yerlere bir göz atalım.
Mudurnu Evleri
Dar ve derince bir vadide yol alırken, sağınızda – solunuzda – karşınızda göreceğiniz tarihi evler karşılayacaktır sizi. Eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahiptir Mudurnu evleri. Mudurnu ilçesi kentsel sit alanında da 208 adet tescilli konut vardır. Sivil mimari özellikleri açısından Göynük evlerine benzerlik gösteren, ilçenin tarihi ve kültürünü yansıtan evler korumaya alınmış ve ilçe “Kentsel Sit Alanı” ilan edilmiştir. Sivil mimari özelliğini en güzel bir biçimde gösteren özel mülkiyete sahip konakların en güzelleri olan Armutçular Konağı, Keyvanlar Konağı, Kazanlar Konağı, Yarışkaşı Konağı, Hacı Abdullahlar Konağı, Fuat beyler Konağı, Hüsnü Çavuşlar Konağı gezilip görülmeye değer konaklardır. Genellikle 2- 3 katlı olan bu evlerin zemin katlarında depolar, hizmetçi odaları, kiler, mutfaklar ve tarihi günlerde ailenin hep beraber yemek yediği fırın odaları bulunmaktadır. Pencere ve kapılarda ise Osmanlı Dönemi’nin ağaç işçiliği görülmektedir.
Yıldırım Bayezid Camii
Mudurnu ilçe merkezinde Osmanlı mimarisinin önemli bir eserlerinden olan Yıldırım Bayezid Cami medrese ve hamamdan oluşan bir külliye yer almaktadır. Halk arasında ‘Büyük Cami’ diye ifade edilen Yıldırım Beyazıt Camii’nin kitabesinde Caminin 1382 yılında Şehzade Bayezid tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Cami, geniş kubbesi ve planıyla ilk devir Osmanlı mimarisinin önemli bir eseridir.
Kanuni Camii
Mudurnu ilçe merkezinde yer alan cami; plan ve mimarisiyle Klasik Dönem Bolu camileriyle benzerlik göstermektedir. Cami; zaman içinde geçirdiği onarımlarla orijinal görünümünü kısmen yitirmiştir. Caminin ismi Kanuni Camii de olsa, Kanuni tarafından yaptırıldığına ilişkin kitabe ya da belge bulunmamaktadır. Cami haziresinde yer alan ve bu camide görev yapmış olan imamlara ait olan mezar taşlarında, caminin ismi “Camii Cedid” olarak geçmektedir.
Demirciler Çarşısı
Mudurnu halkına göre demirciler çarşısı eski özeliğini kaybetmiş olsa da, birkaç zanaatkârın çabalarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Demirciler çarşısında ki dükkânlar da bakır işçiliğinin en güzel örneklerinden olan bakır ibrikler, mangallar, bakır tepsiler, cezveler, bakır sahanlar ile nal, keser, kazma, kürek, kullep, bel ve daha pek çok ürünleri burada görebilirsiniz.
Orta Çarşı
Demirciler Çarşısı’nın hemen alt sokağında bulunan Orta Çarşıda sağlı sollu hediyelik eşya satan dükkânlar bulunuyor. Buradan hem kendiniz hem de sevdikleriniz için yöresel hediyeler alabilirsiniz.
Pertev Naili Boratav Kültür Evi
Adını, Türkiye’nin en önemli halk bilimcileri arasında yer alan Pertev Naili Boratav’dan alan Kültür evinde çok sayıda unutulmaya yüz tutmuş araç, gereç ve eşyalar sergileniyor. Mesela pranga, cumhuriyet döneminden de eski mühürler, baskı da kullanılan aletleri burada hem görüp hem de dokunarak tarihe tanıklık edip hissedebiliyorsunuz. Mudurnu’da bu müzeyi gezip görün dokunun ve tarihe tanıklık edin.
Saat Kulesi
Mudurnu saat kulesi 1890-1891 yılları arasında Mudurnu’da bir yamaç üzerine ahşaptan 12 metre yüksekliğinde yapılmıştır. 1900 yılında bir yangında yanan saat kulesi 1905 yılında etraftan getirilen taşlarla Mudurnu Hapishanesi’ndeki mahkûmlarca tekrar yapılmıştır. Saati ise Mudurnulu demir ustası tarafından yapılmıştır. Saat kulesinin dış cephesi 1990 yıllarda ahşap ile kaplanmış ve günümüzde de Mudurnululara ve gelen konuklarına her saat başı, zamanı hatırlatmaktadır. Saat kulesine çıkan misafirlere ise harika bir Mudurnu manzarası sunmaktadır.
Şehriman Tepesi
İlk yerleşimin Selçuklu dönemlerine dayandığı Mudurnu’yu çam ormanları arasından kuşbakışı seyredebileceğiniz bir tepedir. İlçe merkezinde oldukça yakın konumda bulunmakta ve kolay ulaşım sağlanmaktadır.

MUDURNU’DA NE YENİR? NEREDE YENİR?
Gezdiniz dolaştınız karnınız mı acıktı? Yemek yiyecek bir yer bulmak hiç zor değil. Mudurnu’da en uzak yer yürüyerek yirmi dakikadır. Yani Mudurnu’nun her mekânı size çok yakındır. En iyi aşçıların Bolu’dan çıkması, sadece Bolu Mengen’de değil, Bolu’nun her yerinden lezzet akıyor desek yeridir. Mudurnu’nun konaklarında, hem yöresel yemekler hem de ızgara türü yiyecekler yiyebilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinde kebapçılar ve esnaf lokantaları da bulunmaktadır.
Mudurnu’nun kendine özgü yöresel birçok lezzeti bulunmaktadır. Mudurnu’nun meşhur yemeklerini şöyle bir göz atacak olursak, üzerine ceviz ve Mudurnu’ya özgü bir peynir olan ve yoğurdun beklemesiyle elde edilen keşin döküldüğü kaşık sapı mantısı, kızılcık çorbası, bal kabaklı gözleme, cızlama, ovmaç çorbası, Mudurnu saray helvası (Depme Helva) ve tabii ki Mudurnu tavuğu.
Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi, Burada hem geleneksel Bolu yemeklerini hem de Mudurnu’ya özgü tatlıları bulabilirsiniz. Burası Mudurnu Belediye Binası’nın hemen yanında yer alan bir restoran. Tekkeliler Konağı, Mudurnu’nun en meşhur oteli ve restoranı. Bir diğeri de Keyvanlar Konağı. Buralarda da yöresel yemekler bulabilirsiniz.
Mudurnu’nun güzel restoranlarında lezzetli yöresel yemeklerin tadına baktınız. Şimdi bir çınar gölgesinde kahve molası verebilirsiniz.
MUDURNU’DA NEREDE KALINIR?
Mudurnu’da nerede kalınır sorusunun cevabı, ilçe merkezinde tarihi konaktan restore edilmiş birçok otel bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Melek Hotels (Mudurnu Tekkeliler konağı), Hacı Abdullah konağı, Fuat beyler Konağı, Keyvanlar konağı, Hacı Şakirler konağı bunlardan bazılarıdır. 1800’ lü yıllarda inşa edilen bu konaklar otantik bir atmosferinde konforlu bir konaklama deneyimi sunuyor. 200 yıllık bu tarihi konaklarda konaklayarak tarihe kısa da olsa bir yolculuk yapabilirsiniz.
MUDURNU’YA NE ZAMAN GİDİLİR?
Mudurnu’da ne deniz ikliminin tipik etkileri ne de İç Anadolu’nun tam karasal iklimi görülmediğinden; her iki iklim arasında bir geçiş alanıdır. Karadeniz bölgesinde yer almasından dolayı da bol yağış alır. Hem doğası hem de tarihi ile sizleri hayran bırakacak bu ilçemize özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret etmeniz daha keyifli olacaktır. Gelişiniz yaza rastladıysa sıcaktan bunalmaz, kışa rastladıysa mevsimin karı ve soğuğunu hissedersiniz. Unutmayın ki, Mudurnu’da denizden 840 metre yüksektesiniz. Bir ovada değil, bir yayladasınız.
HAZIR MUDURNU’YA GELMİŞKEN BUNLARIDA GÖRMELİSİNİZ
Mudurnu aslında yarım günde gezebileceğiniz bir kasaba olmasına rağmen doğal güzelliklerine zaman ayırmak, tarihini dokunun tadına varabilmek için bir hafta sonu ayrılmalıdır. Mudurnu gezi rehberi ile Mudurnu’yu gezip dolaştınız. Şimdi çevresine bir bakalım. İşte bunlarda burnunuzun dibinde.
Abant Gölü
Mudurnu Abant gölü arası 22 km. Abant Gölü yılın her ayında büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Abant, hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla tercih edilen çok popüler bir tatil merkezidir. 127 hektar alana, 1400 – 1700 metre aralığında birçok tepeye sahip olan Abant Gölü Tabiat Parkı, göl ve çevresini gezmek isteyenler için pek çok güzellik sunmaktadır.
Akkayalar Travertenleri
Bolu’nun 10 kilometre güneybatısında, Mudurnu yolu üzerinde bulunan Akkaya Travertenleri, “Bolu’nun Pamukkale’si” olarak ün yapmış olup, görülmeye değer bir güzelliğe sahiptir. Mudurnu Akkayalar travertenleri arası 43 Km dire. Akkaya Travertenleri yemyeşil doğası ile harika bir manzaraya sahiptir. Özellikle yaz aylarında traverten havuzları serinlemek amacıyla çok ilgi görmektedir.

Karamurat Gölü
Mudurnu’nun 30 kilometre kuzeybatısında Karamurat Köyü yakınındadır. Üç tarafı dağlarla çevrili göl, doğa gezilerinin en dikkat çeken noktalarından bir tanesidir.
Sülüklü Göl
Sülüklü göl Tabiat Parkı Bolu Mudurnu ilçe sınırları içinde Mudurnu’ya 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Günümüzden yaklaşık 300 yıl önce heyelan sonucu oluşan göl Milli Parklarca koruma altındadır ve el değmemiş bir güzelliğe sahiptir. 6 hektar alanı olan göl, özellikle yaz aylarında doğaseverlere keyifli vakit geçirme imkânı sunmaktadır.
Mudurnu’ya 5 kilometre mesafede, Gürçam Köyü yakınında bulunmaktadır. Kaplıca suyunun sıcaklığı 40 derecedir. Toprak kalevili ve bikarbonatlı olan su metabolizma hastalıkları ile diyabetliler üzerinde olumlu etkiler yapmaktadır.
Sizlerde Mudurnu gezi rehberi hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.