Salda Gölü Gezi Rehberi, Turkuaz Sularıyla Saldivler
Table of Contents
SALDA GÖLÜ GEZİ REHBERİ
TURKUAZ SULARIYLA MALDİVLERİ ANDIRAN SALDA GÖLÜ
Salda Gölü gezi rehberi. Turkuaz sularıyla Maldivleri andıran Salda Gölü. Maldivler olarak bilinen ve halk arasında “Saldivler” olarak isimlendirilen Salda Gölü. Bembeyaz kumsalı ve turkuaz sularıyla Türkiye’de görülecek en özel doğal güzellikler arasında yer alıyor. Gün geçtikçe de popülaritesini arttırmaya devam ediyor. Göle 1989 yılında Doğal Sit Alanı statüsü verilmiş, Temmuz 2011’de ise Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nce (NASA) Mars’taki Jezero Krateri ile benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunun açıklanması ile Salda Gölü’ne olan ilgi daha da artmıştır.
Salda Gölü gezi rehberi’nde neler bulacaksınız? Salda gölü nerede? Salda gölüne nasıl gidilir? Salda gölünde neler yapabilirsiniz. Salda gölünde ne yenir? Salda gölünde nerede kalınır sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
HENÜZ MARS’A GİDEMİYOR OLABİLİRSİNİZ, SİZ ÇIKIN SALDA’YA GİDİN
Hatta NASA, resmi internet sitesinde, Mars’ta Jezero Krateri’ne seyahat edemeyebilirsiniz, ancak bir sonraki en iyi şeyi ya da ona en çok benzeyen yeri ziyaret edebilirsiniz, yani Türkiye’deki Salda Gölü’nü…” ifadelerini kullanmıştı. NASA’nın Salda Gölü paylaşımı için TIKLAYIN
Bunun üzerine Burdur Valisi Ali Arslantaş, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), Mars’taki Jezero Krateri ile Burdur’daki Salda Gölü’nün benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamasının ardından Salda Gölü fotoğrafları ile sosyal medya hesabından paylaşım yaparak: “İNSANOĞLU HENÜZ MARS’A GİDEMİYOR AMA SİZ ÇIKIN ÇIKIN SALDA’YA GELİN” paylaşımında bulunmuştu.
SALDA GÖLÜ NEREDE?
Turkuaz sularıyla Maldivleri andıran salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri halk arasında ise “Saldivler” olarak isimlendirilen Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km batısında, Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 metre olan Salda Gölü, Türkiye’nin en temiz, en derin, en berrak özelliklere sahip gölü olarak biliniyor.

SALDA GÖLÜNE NASIL GİDİLİR?
Biz Salda Gölü’ne Denizli üzerinden gittik. Denizli-Serinhisar-Güney istikametinde ilerlediğinizde Yeşilova üzerinden yaklaşık 1 saat 15 dakika sonra Salda Gölü’ne varacaksınız. Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde yer alan Salda Gölü İlçe merkezine 4 km, yani 5 dakikalık bir mesafede.
Salda Gölü’nün konumu Burdur-Denizli-Antalya üçgeninin ortasında bir yerde yer alıyor.
Burdur merkezden 75 km, yani 1 saat 10 dakika
Isparta merkeze 107 km yani 1 saat 35 dakika
Denizli merkeze 85 km yani 1 saat 15 dakika
Antalya merkeze 155 km yani 2 saat 20 dakika uzaklıkta bulunuyor. Konum için tıklayın.
BURDUR’DAN SALDA GÖLÜ’NE NASIL GİDİLİR?
Toplu taşıma yapan otobüsler ile Burdur otogarına vardıktan sonra otogardan Salda Gölü’ne giden otobüsler bulunmaktadır. Bu otobüsler ile Salda Gölü’ne gidebilir ya da, Burdur merkez araç kiralama imkanlarını inceleyerek, 1 saat 10 dakika içerisinde Salda Gölü’ne ulaşabilirsiniz.

SALDA GÖLÜ’NDE NELER YAPILIR?
Salda Gölü için aslında yarım gün yeterli. Ama Salda’yı tam tadıyla tatmak isteyenlere tavsiyem bir gün. Salda gölünde bir gece konaklarsanız, burada yapılacak ve görülecek her şeyi deneyimlemiş olursunuz. Şimdi gelelim salda’da neler yapılır’a.
Kamp Yapabilirsiniz
Salda Gölü’nün kamp alanlarında çadır ve karavan kampı yapabilirsin. Salda Gölü bölgesinde Doğanbaba Halk Plajı ile Yeşilova Halk Plajlarında kamp yapabileceğiniz alanlar bulunmaktadır. Yeşilova Belediyesi tarafından ücretsiz olarak tahsis edilen kamp yeri, çadır ve karavan kampı sevenler tarafından tercih edilmektedir. Kamp alanında elektrik, duş, tuvalet gibi imkanlar bulunmaktadır.
Gün Batımını İzleyebilirsiniz
Salda’da havanın açık olduğu günlerde turkuaz suların yansımaları ile güneşi burada batırın. Efsane bir gün batımı manzarasına tanıklık edeceksiniz.
Gölün Etrafını Turlayın
44 km lik Salda gölünün etrafını turlayarak Salda’nın keşfedilmemiş güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Salda’nın Turkuaz Sularda Yüzün
Aslına bakarsanız birçok yerde Salda’nın plajlarına yüzmek yasaktır yazıyor. Salda gölü’nün killi zemin yapısının bataklık etkisi yaptığı da söyleniyor. Ayrıca bir adımda derinleşen bir göl olduğundan kıyıya yakın yerlerde açılmadan suya girmek gerekiyor. Yüzme bilmeyenler ise hiç bu riske girmemeli. Bana soracak olursanız yüzmeyi bir kenara bırakıp paçaları sıvayıp Salda Gölü’nün turkuaz sularında açılmadan kenarda dolaşın.

Şifalı Sularında Güzelleşin
Salda Gölü büyüleyici görünümünün yanı sıra şifa kaynağı olmasıyla da biliniyor. Tektonik bir krater gölü olduğu için suyu soda, magnezyum açısından oldukça zengin. Salda Gölü’nün kiliyle suyunun ciltlere iyi geldiği söyleniyor. Kil maskesiyle cildinize terapi uygulayabilirsiniz. Ben denedim. Cildinizi müthiş derecede yumuşatıyor.

SALDA GÖLÜ’NDE NE YENİR?
Salda Gölü, bembeyaz kumsalı, turkuaz rengi sularıyla oluşan güzel manzarası, temiz doğası, ormanları ve kamp yerleriyle alternatif tatil imkânlarını sunan, doğanın en cömert olduğu alanlardan biridir.
Göl çevresinde gidebileceğiniz restoran veya otel tarzı yerler ancak araç mesafesinde yer alıyor. Gölün etrafında yer alan büfelerden yiyecek atıştırmalık bir şeyler ve su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Salda Gölünde Salda’ya özel ne yenir derseniz Kıymalı Tost. Tost için özel olarak hazırlanmış kıyma ve İçerisine isteğe bağlı maydanoz, soğan, kırmızı biber ve domates eklenerek mis gibi kızartılmış ekmeğin içerine konulup tost olarak sunum yapılıyor. Ayrıca tost ile birlikte kızartılmış kuru biber ve acı biber turşusu servis edilmektedir.

SALDA GÖLÜ’NDE NEREDE KALINIR?
Burdur ili Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Salda Gölü, Burdur-Denizli-Antalya üçgeninin hemen ortasında yer alıyor. Göl çevresinde kalınacak otel arayanlar için pansiyon tipi Yeşilova otelleri öne çıkıyor.
Doğa tutkunları ve kampçılar ile çadır kurmak isteyenler için ise Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ile Doğanbaba Halk Plajı ideal yerler.
Sizlerde Salda Gölü hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.