Ege’nin Sakin Åžehri; Seferihisar
SEFERİHİSAR GEZİ REHBERİ – İZMİR
Egenin sakin ÅŸehri Seferihisar. Güzel ülkemizin ilk (Cittaslow) sakin ÅŸehir unvanlı ilçesi olan Seferihisar, rahat ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir ÅŸehir; benim için ise 26 yıldır özlemle adını andığım, sana gelirken heyecanlandığım, askerlik hatıralarımı tekrar canlandıran ÅŸehir. Çok büyümüş ve geliÅŸmiÅŸsin. Seni tanımakta zorlandım. Ama yıllar önce meydanında içtiÄŸim çayını, yediÄŸim yemeÄŸini, fotoÄŸrafçıda çektirdiÄŸim fotoÄŸrafı, posta’nenden gönderdiÄŸim mektupları, ankesörlü telefonunundan aradığım sevgiliyi iÅŸin özü maziyi hatırlattın bana. Ben seni çok özlemiÅŸim. Kokunu, suyunu, havanı özlemiÅŸim. Büyümüşsün ama hala sakinsin. DoÄŸal’lığını hiç kaybetmemiÅŸsin. Belkide o yüzden Türkiye’nin ilk sakin ÅŸehir unvanına sahipsin.

Seferihisar Türkiye’nin ilk yavaÅŸ ÅŸehri olma özelliÄŸine sahip bir ilçemizdir. GeçmiÅŸine bakarsanız M.Ö 2000 yıllarına dayanıyor. Seferihisar, 2009 yılında Cittaslow unvanını Türkiye’de kazanmış ilk ilçemizdir. Her geçen gün bu uluslararası aÄŸ ülkemizi sarmış ve ÅŸuanda ne mutlu ki Türkiye’de 13 adet Cittaslow ÅŸehri bulunmaktadır.
CİTTASLOW NEDİR?
Cittaslow sembolü ise doÄŸanın en yavaÅŸ canlılarından olan salyangoz ilk olarak 1999 yılında İtalya’da kurulmuÅŸ uluslararası bir belediyeler birliÄŸidir. Kelime kökeni İtalyanca “Città (Åžehir)” ve İngilizce “Slow (YavaÅŸ)” kelimelerinin birleÅŸmesiyle türetilen Cittaslow, “Sakin Åžehir” anlamında kullanılmaktadır. YavaÅŸ Hareketi’nin bir parçası olarak bilinmektedir. Şehrin dokusunun, renginin, müziÄŸinin ve hikayesinin uyum içinde, ÅŸehir sakinlerinin ve aynı zamanda ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaÅŸanması hedefleniyor. Bunun yanında, yerel tatları sadece eskilerin hatırlayabildiÄŸi kavramlar olmaktan çıkarıp, bunları sonraki nesiller ve ziyaretçileri ile paylaÅŸmak isteniyor.

Cittaslow felsefesinin hayat bulması için yerel üreticiler daha çok destekleniyor ve onların ürünlerini satabilecekleri satış merkezleri oluşturuluyor. Bu sırada çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına halk ve belediye teşvik ediliyor. Belki de bu felsefede en önemli şey bir şehrin dünyada var olan binlerce şehirden kendini farklılaştırması diğerlerine oranla daha sade olmasıdır.  Seferihisar da 2009 yılında küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına karşı çıkan Cittaslow hareketine katılıyor. 28 ülkede 182 üyesi olan bu birliğe üye olan kentler belirlenen kriterler çerçevesinde projeler geliştirmek ve uygulamak zorunda. Seferihisar küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına ve özelliklerini yok etmesine karşı çıkan birliğin belirlediği 70 kriteri yerine getirerek Türkiye’nin ilk Cittaslow’u oluyor.
Instagram’ada BEKLERİZ….

Bu sakin şehre 26 yıl sonra tekrar geldiğimde saat 15:00 civarıydı. Eşimle merakla sokaklarını dolaştıktan sonra 26 yıl önceki gibi, Seferihisar meydanında tavşan kanı çaylarımızı yudumladık. Daha sonra Seferihisar merkezde bulunan Kültür müzesini ziyaret ettik. Bu müze Seferihisar’ın kültürünü en güzel şekilde yansıtmaktadır. Bu kültürü yaşamak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur. Bu kültür müzesinde çok sayıda etnografık eseler bulunmaktadır. Seferihisar’a özgü kıyafetler, eşyalar gibi objeler sergilenmektedir.

Yine Seferihisar Ulu Camii, Seferihisar’da gezilip görülecek yerler arasındadır. Geç Osmanlı Dönemi yapılarından olan Seferihisar Ulu Camii, 1816’dan günümüze kadar gelen eserlerdendir. GeniÅŸ bir avlu içinde yer alan tek minareli bina ve ahÅŸap mahfil ve minbere sahip olan cami halen kullanılmaktadır. Seferihisar da akÅŸam yemeÄŸimizi yedikten sonra Seferihisar’a 8 km mesafede olan Serefihisar’ın sahil mahallesi Sığacık’a geçtik.

SIÄžACIK’TA GEZİLECEK YERLER
Sığacık, İzmir’in Seferihisar ilçesine baÄŸlı bir mahalle. oniki İon kentinden biri, Åžarap tanrısı Dionysos’un memleketi, eskilerde Seferihisar’ın ufak bir balıkçı köyü olan Sığacık, ÅŸimdilerde ise sakin yaÅŸam tarzı ve doÄŸal ürünleri ile her geçen gün popülaritesini arttıran ve Seferihisar’ın en çok ziyaret edilen bölgesi.  Şehirden kaçışın artması ve hafta sonlarını daha sakin bir ortamda geçirmek isteyenlerin ilgisi nedeni ile Sığacık’ta hafta sonları yer bulmakta zorlanabilirsiniz.
Sığacık Kalesi
Sığacık Seferihisar’ın sakil kanadında bir balıkçı köyüdür. Sahilde bulunan limanı çevreleyen kalenin içine kuruludur. Dar sokakları ve özgün mimarisi ile görenleri kendine hayran bırakan bu köyde çok sayıda tarihi yapı ve plajlar bulunmaktadır. Sığacık Kalesi tarihi ve mimari yapısı ile görülmeye deÄŸer yerlerdendir.

Sığacık Kalesi 1521–1522 yıllarında Rodos seferine hazırlık olması amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yapı bir dış kale, bir de koğuş tabir edilen, askerlerin günlük hayatını ve eğitimini geçirdiği iç kaleden oluşmaktadır.  İç kalenin denize bakan kısmında iki burç ve iki kapı bulunmaktadır.  Surların yapımında Teos antik kentinin taşlarından yararlanılmış olup, duvarlarda Teos’tan gelme yazıtlara rastlamak mümkündür.  O dönemde meskun bir yer olan Sığacık kalenin inşaatı ile birlikte hububat ve kuru meyve ticareti açısından önemli bir liman haline gelmiştir.  Sığacık Kalesi belli bir yerleşim yerini savunmaktan çok bir deniz üssü olarak hizmet vermiş, daha sonraları gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmıştır.
Teos Marina

Adını 12 İon ÅŸehrinden biri olan Teos Antik Kentin’den alan ve özel bir ÅŸirket tarafından 2006 yılında Sığacık Yat Limanı’nı 25 yıl süre ile iÅŸletmek üzere kurulan Teos Marina 2010 yılı Haziran ayında hizmete açılmıştır. 510 yatı aynı anda barındırabilen marina bölgenin tarihi ve doÄŸal yapısını bozmadan kurulmuÅŸtur.
Sığacık Gece Pazarı

Sığacık’ta bir de gece pazarı kurulmaktadır. Her akÅŸam Saat 17-18 gibi baÅŸlayıp gece yarısına kadar devam eden pazarda çeÅŸitli reyonlar bulunmaktadır.Bizim ziyaretimiz ekim ayında olmasına raÄŸman açık tezgahlar vardı. KeÅŸke SIÄžACIK GECE PAZARI adı altında faaliyet gösteren bu alışveriÅŸ pazarında yöreye özgü ele emeÄŸi göz nuru ürünlerin sunulduÄŸu bir pazar olsa daha güzel olabilirdi.
Sığacık Üretici Pazarı
Youtube’da BEKLERİZ…
Sığacık organik pazarı
Seferihisar’ın Renkli Pazarı sloganıyla hayata geçirilen Sığacık Organik Pazarı her Pazar günü tarihi kalenin sokaklarında kuruluyor. Halden mal girişinin yasak olduğu pazar yerinde yalnızca çevre köylerde üretim yapan üreticinin getirdiği ürünlerin satışına izin veriliyor. Seferihisar ve çevre köylerdeki üreticilerin ürettiği ürünler ve el işlerinin olduğu pazar Türkiye’nin en gözde pazarları arasında. Pazarda özellikle kale içinde yaşayan halk evinin kapısının önüne pazar tezgahını kuruyor. Ürettiği sebze, meyve, ege otları, tavuğunun yumurtası, hazırladığı kışlık tarhanasını, yaprak sarmasını, kurduğu turşusunu, el emeği göz nuru el emeklerini, ev baklavalarını, el açması börekleri ile ev yapımı reçellerini biz ziyaretçilerine sunuyor.

Sığacık’ın Tarih Kokan SokaklarıÂ
Kale içinde geleneksel Sığacık evleri, cami, hamam, mescit ve ticari mekanlar bulunmaktadır. Evler bitişik düzende olup, bazıları tek, bazıları iki katlıdır. Evlerin çoğu kerpiçtendir ve büyük bölümünde iç avlu bulunmaktadır. İki katlı evlere cumbalar ve tahta panjurlar eklenmiş, içerideki merdivenler ve kapılar ahşaptan yapılmıştır.
Sığacık kale içi evleri görülmeye deÄŸer. Kalenin herhangi bir yerinden ya da surların çevresinden Kaleiçi’nin daracık sokalarına adım atarak bu dar sokaklar arasında farklı mimaride yapılarla seyahat severlere güzel anılar yaÅŸatan ÅŸirinmi ÅŸirin Sığacık evlerini ziyaret etmeyi sakın ihmal etmeyin. Bu sokaklar arasında gezerken bu evlerin hala pansiyon yada ev olarak kullanıldığını ve tertemiz olduklarını göreceksiniz.

Teos Çamlık Mesire Yeri
Teos Antik Kenti yolu üzerinde Teos çamlık mesire yeri bulunmaktadır. Günübirlik piknik olanağı sunan mesire yerinde tuvalet, büfe, piknik üniteleri, elektrik, içme ve kullanma suyu bulunuyor. Alanın ziyaretçi kapasitesi günlük yaklaşık beşyüz kişidir.
Teos Antik KentiÂ

Sığacık’a yaklaşık 3 km mesafede bulunan Teos Antik Kenti, ilçenin en eski ve günümüzdeki en önemli tarihi kalıntısıdır.  12 iyon kentinden birisi olan Teos, ilk kez MÖ 1080’lerde Akalı Komutan Athamas tarafından kurulmuÅŸtur. Güneyinde ve kuzeyindeki limanların ortasında bulunan Teos’a gelindiÄŸinde görünen ilk yapı, Teos’un koruyucu tanrısı Dionysos adına Anadolu’nun en büyük ve Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından yapılan Dionysos Tapınağı’dır. Döneminin en büyük liman kenti özelliÄŸini taşıyan Teos aynı zamanda sanatçılar ÅŸehri olarak da biliniyor. Ziyarete her gün açık olan Teos Antik Kentinde bizim ziyaretimiz esnasında da halen kazı çalışmaları devam etmekteydi.  Teos Antik Kenti yazımız için TIKTIK..
SEFERİHİSAR VE SIÄžACIK’A NASIL GİDİLİR?
İzmir’e 44 km uzaklıkta olan Seferihisar’a ulaşım gayet kolaydır. EÄŸer özel araçla gelecekseniz   yaklaşık İstanbul için 600 km, Ankara için 640 km ve Bursa için 378 km yol katederek Seferihisar’a ulaÅŸabilirsiniz. Bunun için İzmir’e geldiÄŸinizde Aydın istikametine giderken ÇeÅŸme tabelasını kaçırmadan, İzmir – ÇeÅŸme otoyolundan ÇeÅŸme yönüne dönüyorsunuz ve de otoyolun SEFERIHİSAR (Güzelbahçe) çıkışından çıkıyorsunuz. Seferihisar tabelasını takip ederek saÄŸa dönüp yola devam ediyorsunuz.
Yok dolmuş yada otobüs ile gelecekseniz İzmir Üçkuyular’dan hareket eden düzenli otobüs ve dolmuş seferleri ile Seferihisar’a ulaşım sağlanmaktadır. İlçeye şehir içi ESHOT otobüs ulaşımını kullanarak gitmek isterseniz 730 SEFERİHİSAR – F.ALTAY Aktarma Merkezi otobüs hattını kullanarak ulaşabiliyorsunuz. Bu seçenek kullanılırsa İzmir Seferihisar otobüs yolculuğu normal olarak 1-1,5 saat kadar sürebilir.
ESHOT sefer saatleri için tıklayınız.
Seferihisara geldikten sonra sığacık yaklaşık 8 km. Otobüsten  Seferihisar Migros durağında inerek Migros önünden Sığacık minibüsüne binerek Sığacık’a ulaÅŸabilirsiniz.
SIÄžACIK’TA NEREDE KALINIR?
Sakin ÅŸehir Seferihisar da kalmak isterseniz; Seferihar yerine Sığacık’ta kalmanızı öneririz. Zaten Seferihisar’da kalınabilecek çokta uygun bir yer bulamayabilirsiniz. Sığacık belde merkezinde yada kale içinde kalabileceÄŸiniz bir çok küçük çaplı motel ve pansiyon bulabilirsiniz. Sığacık sahil beldesi olmasına raÄŸmen denize girilecek bir plaja sahip deÄŸil. Deniz iÃ
Sizlerde İzmir İlimiz’in Seferihisar İlçesi ve Sığacık beldeleri hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.Â
Geri bildirim: Ege'nin En Ünlü Çarşısı; Sığacık Üretici Pazarı - Gezikent
Geri bildirim: Teos Antik Kenti | Hayat Gezmek Olsa
Geri bildirim: Aklım Foça’da Kaldı. | Hayat Gezmek Olsa