Selimiye Camii
EDİRNE SELİMİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ
Selimiye Camii Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Osmanlı-Türk sanatının ve dünya Mimarlık tarihinin baş yapıtlarındandır. İstanbul’dan önce Osmanlı Devletine 88 yıl Başkentlik yapan Edirne ile özdeşleşerek kentin simgesi hale gelen Selimiye Camii, bütün ihtişamıyla dünya mimarlık tarihine geçmiş bir Mimar Sinan eseridir. Edirne’nin ve Osmanlı İmparatorluğu’nun simgesi olan camii, Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve ustalık eserim dediği bu heybetli eser, Osmanlı Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarındandır.
İstanbul’un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Edirne’de II. Selim’in emriyle 1568 yılında yapımına başlanan Selimiye camii, yaklaşık 15 bin kişinin çalışması sonucu 1575 yılında tamamlanabilmiştir. Bu büyüklükte ve bu kadar heybetli bir cami’nin yapılış yeri olarak Edirne’nin seçilmiş olmasının nedeni, rivayetlere göre II. Selim’in Edirne’yi çok sevmiş olmasıdır. 1574 yılında vefat eden II. Selim bu ihtişamlı yapının tamamlanmış halini görememiştir.
Edirne Selimeye Camisi dört köşesinde yer alan 70,89 metre yüksekliğinde üç şerefeli minareleri ile Edirne’nin her yerinden görülebilmektedir. Dört zarif minareye sahip Selimeye Camii’nin iki minaresinde şerefelerin üçüne giden yol ayrıdır. Bu minarelerden aynı anda üç şerefeye de birbirini görmeden üç ayrı kişinin çıkabildiği söylenir.
Instagram’ada BEKLERİZ..
Selimiye camii şehrin merkezinde Sarıbayır ve Kavak meydanları’nın bulunduğu Yeni Mahalle semtindedir. Çok uzaklardan bile dört minaresi ile göze çarpan yapı kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan’ın iyi bir mimar olmasının yanında iyi bir şehircilik uzmanı olduğunu da göstermektedir. Açık havalarda Rodop dağları ile Uzunköprü’nün Süleymaniye Köyü’nden görülebilmektedir.
Selimiye Camii mimari özelliklerinin yanında taş, mermer, çini, ahşap ve sedef gibi süsleme özellikleriyle de ayrı bir öneme sahiptir. Kesme taşlar ile yapılan camii iç bölümü 1620 metrekare, toplamda ise 2475 metrekare bir alanı kaplamaktadır. Selimiye camii 31,30 metre çapında ve 43,28 metre yüksekliğinde oldukça heybetli kubbesiyle dikkat çekmektedir. Bu kubbeyi her biri 6 metre genişliğinde kemerlerle desteklenen 8 adet paye taşımaktadır.
Selimiye camii ile ilgili rivayetlerden biri de Müezzinler Mahfeli’ndeki bir mermer ayağın üzerine yerleştirilmiş ters lale motifidir. Rivayetin birine göre, caminin inşa edileceği alan önceden bir lale bahçesi olup, bahçesinin sahibi burayı satmak istememesede en sonunda camiye bir lale motifi konulması şartıyla bahçeyi satmaya ikna olmuştur. Mimar Sinan da arsa sahibinin tersliğini sembolize etmek üzere lale motifini ters olarak yerleştirmiştir. Bir diğer rivayete göre ise ters lalenin her yıl biraz daha toprağa yaklaştığı ve toprağa değdiği gün dünyanın sonunun geleceğini sembolize etmesidir.
Youtube’da BEKLERİZ..
Cami’nin mihrap ve mimberi mermer işçiliğinin baş yapıtlarından, ortasındaki 12 mermer sütuna oturan müezzin mahveli, altın varaklı edirnekari kalem işleriyle klasik dönemin en güzel örneklerindendir. Yapının çini süslemeleri 16. yüzyıl çiniciliğinin en güzel örnekleri ile sıratlı tekniği kullanılarak İznik’te yapılmıştır.
Yapının kuzeye, güneye ve avluya çıkan üç kapısı vardır. İç avlu revaklar ve kubbelerle süslüdür. Avlunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvan bulunmaktadır.
Selimiye Camii‘nin taş duvarlarla çevrili dış avlusunda Dar-ül Sübyan, Dar-ül-Kurra ve Dar-ül-Hadis yapıları, Cami terasının altında ise Arasta çarşı yer almaktadır. Arasta çarşısı III. Murat zamanında Selimiye camii’ne gelir sağlamak amacıyla yapılmıştır.
Arasta çarşıda bugün bir çok dükkan bulunmaktadır. Selimiye camii ziyaretinden sonra Arasta çarşıda dolaşabilir, Edirneye özgü hediyelik eşyalar ile vb. bir çok ürün bulabilirsiniz.
Bu yapılardan Dar-ül-Hadis bölümü Türk-İslam eserleri müzesi olarak, Dar-ül Kura bölümü ise vakıf eserleri müzesi olarak kullanılmaktadır. Bu müzelere giriş ücreti alınmamaktadır. Müzeler hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYIN..
Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi UNECCO Dünya Miras Komitesi’nin 2011 yılında alınan karar kapsamında kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş
Sizlerde Edirne Selimiye Camii hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.