Çarşamba, Nisan 24, 2024
Kişisel Gelişim

Seyahat Etmenin İnsan Psikolojine Faydaları

SEYAHAT BİR TERAPİDİR

Seyahat etmenin insan psikolojisine faydaları ve seyahatin ne olduğu ile başlayalım. Seyahat ya da yolculuk, kişi ya da nesnelerin uzak yerler arasında gerçekleştirdiği devinimdir. Eğlence, turizm ve tatilin yanı sıra dini, kültürel ve eğitsel amaçlı yolculuklar da yapılabilmektedir. Yolculuk; yerel, bölgesel, ulusal ya da uluslararası çapta gerçekleşebilir. Bu yazımızda seyahat etmenin iyileştirici gücü, seyahat etmenin insan psikolojisine faydaları,seyahat etmenin pozitif gücü konuları üzerinde duracağız. Unutmayın ki seyahat bir terapidir.

seyahat etmenin pisikolojik faydaları

SEYAHAT ETMENİN POZİTİF GÜCÜ

Seyahat etmenin insan psikolojisine faydaları; Bilim insanlarına göre seyahat etmek insanlara pozitif enerji veriyor. Biz psikologlara göre ise seyahat, türü ne olursa olsun insan ruhunun yenilenmesini ve insanın pozitif enerjiyi bulmasını sağlıyor.  Psikolojik olarak kendimizi yenilememiz  için turist olmaktan çıkıp seyyah olmayı denemeniz daha faydalı olacaktır. Tatili boş boş oturma, vakit öldürerek dinlenme’den ziyade, seyahat edip yeni yerleri, yeni kültürleri, yeni insanları tanıma ve yeni yerleri keşfetmenin bizi olgunlaştırıp, iyileştirmek gibi önemli bir gücü olduğunu yada seyahat etmenin pozitif gücünü net olarak görebiliriz. 

Seyahat Etmenin pozitif gücü

Seyahat etmek hayatınıza sevinç, heyecan ve coşku getiren bir terapidir. Seyahat sizi nefis lezzetler ile karşılaşmaktan aklınızı başınızdan alan maceralar yaşamaya kadar coşku ve heyecana sokacak birbirinden farklı deneyimler sunar. Daha da önemlisi seyahat etmek farkında olmasanız bile hayatınıza yararı dokunabilecek yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Seyahat etmenin pozitif gücünü, hayatımıza dokunuşlarını ancak seyahat ederek fark edebiliriz.  

ÇOK OKUYAN MI? ÇOK GEZEN Mİ?

Seyahat etmenin insanlar üzerinde ki psikolojik etkisi yadsınamayacak düzeyde etkilidir. İmaj kavramını etkileyen faktörler arasında sayılır.  Psikolojik arınma sadece tıbbi sağrı çalışmalarıyla değil, seyahat bilincinin kontrolü ve harekete gerilmesiyle de sağlanmaktadır. Burada size her yerde duyduğunuz o klasik; gezelim, mutlu olalım, psikolojimizi düzeltelim gibi gerçeklikten, daha doğrusu gerçekleştirmekten uzak olan şeylerden bahsetmeyeceğiz. Hepimizin bildiği bir söz öbeği var. Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Bu soruya bizim ülkemizde verilen cevap genel anlamda çok gezen şeklindedir. Fakat çok gezmek cidden bilgiyi ve farkındalığı artırıyor mu? 

SEYAHAT TERAPİSİ

Tıp biliminin en önemli alt dallarından biri olan psikiyatri bilimi, Dunning – Kruger etkisi denilen bir gerçeği gözler önüne serdi. Bir insan ne kadar az şey biliyorsa, o kadar çok yorumda bulunuyor ve o kadar çok şey bildiğini zannediyor. Madem gezmek bilgi birikimimizi artırıyor, o zaman Dunning – Kruger etkisini gösteren tabloda ‘’bilgili insanlar’’ grubunu neden biz oluşturmayalım? Ayrıca bu durum insana gerçek manada özgüven katıyor ve de psikolojisi üzerine yarar sağlıyor. 

Seyahat; İç Dünyamıza Tutulan Bir Aynadır

HEPİMİZ MUTLULUĞUN PEŞİNDEYİZ

Aslında hepimiz mutluluğun peşindeyiz. Bakın bu konuda 20 yılı aşkın süredir para ve mutluluk arasındaki ilişkiyi araştıran psikoloji profesörü Dr. Thomas Gilovich’in Psychological Science dergisinde yayımlanan araştırmasında şu sonuçlara değiniyor. Sürekli bizi mutlu eden maddi şeyleri satın alıyoruz.  Ancak kısa süre içerisinde varlıklarına alıştığımız eşyaların mutluluğumuza etkisi kalmıyor.  Yeni şeyler ilk başta bize heyecanlı gelse de sonrasında bir bakmışız onlara alışmışız. İşte Gilovich, bunun için eşya yerine deneyim satın almanın insanı daha mutlu edeceğini söylüyor. Seyahate etmekte bu dünyada yaşayabileceğiniz en güzel deneyimlerin birisidir. 

seyahat etmek

SEYAHAT BİR LÜKS MÜ? İHTİYAÇ MI?

Bazılarına göre seyahat etmek, tatile çıkmak, gezmek lüks gibi görünse de asla öyle değildir. Yemek, içmek nasıl bedenimize iyi gelecekse seyahat etmekte ruhumuza bir o kadar iyi gelecektir.  Yeter ki bunu kontrolsüz ve amaçsız bir gezi ve dolaşma eğilimi içinde olarak yapmayalım. Amaçsız ve kontrolsüz dolaşma eğilimi psikolojik bir hastalık olup adı da “ Dromomania”dır. Tedavi edilmesi gerekmektedir.  Seyahat veya uzun mesafelere gitmek için kontrol edilemeyecek kadar istek duyarak tam olarak neye yada nereye ulaşmak istediklerini anlayamıyorlar. 

SEYAHAT ETMENİN İNSAN PSİKOLOJİSİNE FAYDALARI

Seyahat etmeyi yada gezmeyi toplumun bir çok kesimi lüks olarak görse de bunun bir ihtiyaç olduğunu kabullenmeliyiz. Her şeyden önce kendimize, bedenimize, ruhumuza iyi  geldiği bilinciyle seyahat planları yapmalıyız.  Seyahat emin olun ki size planlamayı, kontrollü harcamayı öğretecektir. Bu arzu içinde olursanız önce gideceğiniz yerleri planlayacak sonrasında gideceğiniz yerler için birikim yapmaya başlayacaksınız. Kim bilir belkide ucuz seyahat araçlarını kıyaslayıp, ekonomik konaklama için alternatifler araştıracaksınız.  Bir bakmışsınız ki planladığınız gün gelmiş. Yollara düşmüşsünüz. Artık sizinde birilerine anlatacağınız yol hikayeleriniz var. Ohooo ben daha sizin birinci yol hikayenizi dinleyemeden siz ikinci seyahatinizi planlamış yollara düşmüşsünüz bile. Seyyah olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz.   

Seyahat etmenin iyileştirici gücü

Seyahat Etmenin İnsan Psikolojine Faydalarını asla unutmayın ve seyahat etme arzusunu hiç yitirmeyin. Bolca gezin, ülkeler, insanlar ve kültürler keşfedin. Seyahat etmenin pozitif gücünün bir gün ruh hayatınıza ve iç dünyanıza pozitif olarak nasıl döndüğünü inanın anlamayacaksınız.

Comments

comments

One thought on “Seyahat Etmenin İnsan Psikolojine Faydaları

Bize Yazın

Gezikent sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et