Sümela Manastırı Ziyarete Açıldı
Table of Contents
SÜMELA MANASTIRI 01 MAYIS’TA YENİDEN ZİYARETE AÇILDI
Sümela Manastırı Ziyarete Açıldı. 1 Mayıs 2022’de tekrar ziyarete açılan Sümela bayramda doldu taştı. Bir açılıp bir kapanan Sümela Manastırı 6 yıl aradan sonra tüm alanlarıyla birlikte 1 Mayıs’ta kapılarını tekrar ziyaretçilerine açtı.
Trabzon’un Maçka ilçesinde restorasyon ve yamaç ıslah projesi kapsamında, Kaya düşme riskine karşı Eylül 2015’te ziyarete kapatılan Sümela Manastırı 6 yılda 4 kez güvenlik nedeni ile ziyarete kapatılıp tekrar açılmıştı. Giriş kapsı üzerinde tehdit oluşturan 360 tonluk kaya kütlesinin 16 metrelik çelik kazıklarla yamaca sabitlenen manastır, 1 Mayıs 2022 itibari ile ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Türkiye’nin en önemli tarihi turistik yapılarından bir tanesi olan Sümela Manastırı dünyanın birçok bölgesinden turisti ağırlamaktadır. Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı bulunan bölgede Sümela Manastırı, Sarp kayalar üzerine kurulmuş ve nasıl yapıldığı oldukça merak konusudur.
SÜMELA MANASTIRI (MERYEM ANA) MANASTIRI NEREDEDİR?
Sümela Manastırı; Trabzon’un Maçka İlçesi’nin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte yer almaktadır. Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile de anılmaktadır. Özellikle şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında kurulan manastırlar insanların inzivada yaşadığı alanlardır. Bu bağlamda Sümela Manastırı da Manastır geleneğini sürdüren en önemli yapılardan biridir.
SÜMELA MANASTIRI TARİHİ
Sümela manastırı ziyarete açıldı. Bir açılıp bir kapanan sümela’nın kısaca tarihine bir göz atalım. Rivayete göre Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen iki rahip tarafından kurulmuştur. 6’ıncı yüzyılda İmparator Justinianus’un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine Generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiş, 13. Yüzyıl itibarıyla bugünkü görünümünü almıştır. Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesini takiben Osmanlı Padişahları pek çok manastırda olduğu gibi Sumela’nın da haklarını korumuşlar, bazı imtiyazlar vermişlerdir. Sümela Manastırı’nın 18. yüzyılda birçok bölümü yenilenmiş, 19. yüzyılda ise büyük binaların ilave edilmesiyle manastır muhteşem bir görünüm kazanarak en zengin ve parlak dönemini yaşamıştır.
SÜMELA MANASTIRI’NIN BÖLÜMLERİ
Dar uzun bir merdivenle ana girişine ulaşılan Sümela Manastırı’nın başlıca bölümleri; Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazma’dır. Avlunun etrafındaki binalarda odalardaki dolapları, hücreleri, ocakları ile Türk sanatının etkileri de görülmektedir. Manastırın içinde görkemli duvar resimleri, freskler yer almaktadır. Manastır son haline 19. Yüzyılda kavuşmuş ve bugünkü görünümünü almıştır.
SÜMELA MANSTIRI’NA NASIL GİDİLİR?
Sümela Manastırı ziyarete açıldı. Tekrar ziyarete açılan Sümela Manastırı Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Altınkaya Köyü’nde sınırları içerisinde yer almaktadır. Trabzon’a 47 kilometre, Maçka İlçesi’ne 17 kilometre uzaklıkta, yolu asfalt olup ulaşımı kolaydır. Toplu taşıma ile manastıra ulaşmak için önce Trabzon merkeze, oradan Maçka ilçesine daha sora Maçka ilçe merkezinden manastıra giden minibüsleri kullanabilirsiniz. Özel aracıyla gelmek isteyenler ise Trabzon merkezden D885/E97 ve Maçka Yolunu kullanarak manastıra ulaşabilirler.
SÜMELA MANASTIRI GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı’nda müzekart geçerli olup, 2022 yılı giriş ücreti 75,00 TL dir. Bilet fiyatına Altındere Milli Parkı da dahildir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir.
SÜMELA MANASTIRI ZİYARET SAATLERİ
Haftanın yedi günü ziyarete açık olan Sümela Manastırı ziyaret saatleri sabah 08:00 ile akşam 19:00 saatleri arasındadır. Türkiye’deki müzelerin giriş saatleri etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Müzeye gitmeden önce Trabzon Sümela Manastırı’nın resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Sümela manastırı ziyarete açıldı. Sizleri bekliyor.
Sizlerde Sümela Manastırı hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.