Türkiye’de ki Japon Bahçeleri
Table of Contents
KENDİNİZİ JAPONYA’DA GİBİ HİSSEDEBİLECEĞİNİZ JAPON BAHÇELERİ
Türkiye’de ki Japon bahçeleri ne değinmeden önce Türk-Japon dostluğuna bir göz atalım. Bir asrı aşan dostluk mazisine sahip olan Türkiye-Japonya arasındaki ilişkiler 1990lı yıllardan itibaren ivme kazanarak gerek ticari gerekse kültürel anlamda daha da geliştiği görülmektedir. 17 Şubat 2003 tarihinde başlayıp 31 Mayıs 2004 tarihinde sona eren Japonya’da Türkiye yılı kutlamaları dostane ilişkilerin en güzel anılarından biri olmuştur.
Japonya ile Türkiye arasındaki köklü ilişkilerin geliştirilmesi ve Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla 2003 yılında “Japonya’da Türkiye Yılı” ilan edildiği gibi, 2010 senesinde de “Türkiye’de Japon yılı” olarak kutlanmıştır. Uzun bir tarihi geçmişe sahip ve manevi hatıralarla dolu Türk-Japon dostluğunun neticesi olarak Japon bahçe sanatı ülkemize de taşınmıştır. Kendine has mimari tarzıyla tüm dünyanın hayran olduğu ve farklı ülkelerde de yaşatılmaya çalışılan Japon Bahçeleri Türkiye’de de kurulmuştur.
Japonya dışında dünyanın dört bir yanında farklı ülkelerde bambaşka kültürlere de huzur veren binlerce Japon bahçesi yer almaktadır. Dünyanın en büyük Japon bahçesine ise Türkiye ev sahipliği yapmaktadır. İşte kendinizi Japonya’da gibi hissedeceğiniz Türkiye’de ki Japon bahçeleri.
İŞTE TÜRKİYE’NİN JAPON BAHÇELERİ
Japon bahçe sanatı, kendine has mimari tarzıyla herkesin hayran olduğu ve dünyanın dört bir yanına yayılan özel alanlar olarak dikkat çekiyor. Japon bahçeleri, yalnızca Japonya ile sınırlı kalmayıp dünyanın dört bir yanına yayılan özel dekor ve dizayna sahip, huzur verici park veya bahçe anlayışı dışında birer sanat eserleri olarak nam salmıştır. Japon bahçe sanatı ülkemize kadar uzanmıştır. İşte Türkiye’de ki Japon bahçeleri.
Kaman Japon Bahçesi – Kırşehir/TÜRKİYE
Kaman Japon Bahçesi, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 1993 yılında Altes Prensi Takahito Mikasa’nın isteğiyle yapılmıştır. Kale höyük kazılarını yürüten Japon heyetin, anı olarak Kaman’da inşa ettirdikleri Japon Bahçesi, her mevsim farklı renklere bürünerek ziyaretçilerine kartpostallık görüntüler sunuyor.
21 bin 620 metrekare alanda kurulu olan Kaman Japon bahçesinin göl alanı 3 bin 500 metrekare, uzun ağaçlar 2 bin 380 adet ve 17 tür, bodur ağaçlar 14 bin 100 adettir. Yapımında tonlarca çakıl taşı ile doğal taş kullanılmıştır. Yolunuz Kırşehir’e düşerse Japonların yeşil cennetine mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.
- Yer: Bahçelievler, Çağırkan Yolu, 40300 Çağırkan/Kaman/Kırşehir
- Alan genişliği: 21620 m²
- Bahçe İçi Düzenlemeler: Mini bir çağlayan, suni gölet ve farklı türlerdeki bitki ve ağaçlarla kaplı Japon Bahçesi’nde Sumeru Dağı’nın minyatürü de bulunuyor.
- Giriş ücreti: 12,50 TL
- Ziyaret saatleri: Yaz tarifesi 08:00 – 19:00 / Kış tarifesi 08:00 – 17:00 (Pazartesi Kapalı)
- Tel: 0 386 717 60 75
- Konum için TIKLAYIN..
Baltalimanı Japon Bahçesi – İstanbul/TÜRKİYE
Baltalimanı Japon Bahçesi, 2003 yılının Türkiye’de Japon yılı olarak belirlenmesiyle kardeş şehir Shimonoseki ile birlikte yapılmıştır. İki ülke arasındaki kardeşliği temsil eden giriş kapısı hem Japonya hem de Türkiye’de bulunan boğazlar düşünülerek tasarlanmıştır. Marmara boğazına bakan müthiş manzarası olan parkta 4850 adet ağaç ve bitki, çay odası, çardak, mini şelale, göletler ve patika yollar sizi karşılıyor. Tüm dünyanın hayran olduğu Japon Sakuralarının da bahar aylarında rengârenk görüntüsü, bakmaya doyamayacağınız manzaralar oluşturuyor. 6137 m2 alanda kurulu Baltalimanı Japon bahçesi İstanbul’un karmaşasından kaçıp huzur bulabileceğiniz en güzel rotalardan biridir.
- Adres: Emirgan Mah, Sakıp Sabancı Cd. No:76, 34470 Sarıyer/İstanbul
- Alan genişliği: 6137 m²
- Bahçe İçi Düzenlemeler: Çay Odası, Çardak, Şelale, Gölet ve Patika.
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Ziyaret saatleri: Yaz tarifesi 07:00 – 19:30 / Kış tarifesi 17:00 – 17:00 (Haftanın her günü)
- Tel : 0 212 312 62 00
- Web sitesi için TIKLAYIN..
- Konum için TIKLAYIN..
Kyoto Japon Parkı – Konya/TÜRKİYE
Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla kolları sıvayan Konya Büyükşehir Belediyesi 2010 yılında 36 bin metrekarelik alanıyla Dünyanın Japonya dışındaki en büyük Japon bahçesi olan Konya Kyoto Japon Parkını hizmete açıyor.
Japon mimarisi ve kültürüne uygun olarak yapılan Konya Kyoto Japon Parkı’nda 4000 m2 lik bir gölet bulunuyor. Ayrıca ahşap ve taş köprüler, küçük adalar ve doğal tepeler, kamelyalar, seyir terasları, taş fenerler, bambu su oyunları, kuru bahçe, Japon ağaçları ve bitkileri ile Japon mimarisi tarzıyla inşa edilmiş üç kapı bir de çay evi bulunuyor. Bunun yanında park alanı içerisinde Japon Kültüründe büyük bir öneme sahip Sakura ağaçları bulunmaktadır.
Konya Kyota Japon parkında Japon mimarisine sahip yapıtlar ile göletler ve Japon bitkileri arasında Japonya atmosferini doyasıya yaşayıp kamelyalarında piknik yapabilir, Japon sarayına laik restoranın da açık büfe kahvaltısı yapabilirsiniz.
- Adres: Kosova, Veysel Karani Cd. No:131/A, 42250 Selçuklu/Konya
- Alan genişliği: 36000 m²
- Bahçe İçi Düzenlemeler: Ahşap ve taş köprüler, Çay evi, Çardak, Şelale, Gölet ve Patika, Kuru bahçe, Doğal tepeler, Restoran
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Ziyaret saatleri: Yaz tarifesi 07:00 – 19:30 / Kış tarifesi 17:00 – 17:00 (Haftanın her günü)
- Tel : 0 (332) 261 23 03
- Konum için TIKLAYIN..
KONYA KYOTO JAPON PARKI YAZIMIZ İÇİN TIKLAYIN.
Eskişehir Japon Bahçesi – Eskişehir/TÜRKİYE
2010 yılının Türkiye’de Japonya yılı olarak kutlanması vesilesiyle, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerini daha da derinleştirmek için, Japon Türk Kültürel Değişim Derneği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle Bilim Sanat ve Kültür Parkı içindeki 22 dönümlük bir alanda kurulmuştur. Osaka Sanat Üniversitesi’nin profesörlerinden olan Masao Fukahara tarafından çizilen ve Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka fikirleri ile hazırlanan Japon Bahçesi, Chisen Kaiyushiki adı verilen yani gölet veya şelaleyi içeren etrafını ise birçok ağaçlar ve bitkiler ile çevreleyen bir stil ile inşa edilmiştir. Ağaç ve bitkileri içinde bulundurmasıyla birlikte Japon tarzı taş heykellere de yer verilmiştir.
Japon mimarisi tarzı seyir terası ve çevresindeki sakura ağaçlarıyla birlikte eğer sakuranın çiçek açtığı zamanlarda ziyarete gelirseniz kendinizi Japonya’da gibi hissederseniz şaşırmayın.
- Adres:Yeşiltepe, 26210 Tepebaşı/Eskişehir
- Alan genişliği: 22000 m²
- Bahçe İçi Düzenlemeler: Gölet veya şelaleyi içeren etrafını ise birçok ağaçlar ve bitkiler ile Japon tarzı taş heykeller
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Ziyaret saatleri: Yaz tarifesi 07:00 – 19:30 / Kış tarifesi 17:00 – 17:00 (Haftanın her günü)
- Tel : 0 (222) 324 94 69
- Konum için TIKLAYIN..
ANKARA DİKMEN VADİSİ
Ankara Dikmen Vadisi, bir Japon bahçesi olmasa da içerisinde bulunan sakuraların çevrelediği yürüyüş yoluyla eşsiz Japon bahçelerini aratmıyor. Başkent Ankara’nın orta yerinde yüzlerce çeşit çiçek ve bitki örtüsüyle dört mevsim masalsı bir görünüme bürünen Dikmen Vadisi, her yıl baharın gelişini sakuraların açan çiçekleriyle şenlenen ‘Japon Yolu’ndan selamlıyor. Ankara Dikmen Vadisi, bir Japon bahçesi olmasa da içerisinde bulunan sakuraların çevrelediği yürüyüş yoluyla eşsiz Japon bahçelerini aratmıyor. Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan sakuralar ilkbaharda yalnızca kısa bir süreliğine açıyor ve hemen çiçeklerini döküyor. Bu güzel manzarayı kaçırmamak için sakuralar açar açmaz Dikmen Vadisi’ni ziyaret etmeyi unutmayın.
.
Sizlerde Türkiye’de ki Japon Bahçeleri hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.