Çarşamba, Mayıs 15, 2024
Gezi Günlüğü

Teos Antik Kenti

TEOS ANTİK KENTİ – SIĞACIK

Seferihisar seyahatimiz sırasında ziyaret ettiğimiz yerlerden birisi de Teos Antik Kenti. Seferihisar İlçesi’nin Sığacık mahallesi’ne ulaştığımızda saat akşam 18:00 civarıydı. Hemen kalacak yer bakmaya başladık. Bir kaç yeri dolaştık  ama boş yer yok. Orası burası derken en son Deniz Yıldızı Konuk Evine geldiğimizde yine hayal kırıklığı yine boş oda yok. Neyse ki oradaki görevli arkadaş bir kaç yeri aradıktan sonra Kaptan Motel’i aradı.  Ve sonunda yer bulmuştuk. Teşekkür edip ayrıldıktan sonra Kaptan Motel‘e ulaştık. Resepsiyon görevlisi  arkadaş gayet güler yüzle bizi karşıladıktan sonra otele girişimizi yaptı.  Sonunda kalacak bir yerimiz vardı.  Otelde biraz dinlenip  kendimize gelince otel görevlisi arkadaşın tavsiyesiyle tepede yer alan Teos Antik Kent’e gittik. Saat 20:30 civarı ve antik kent kapalıydı. Sabah kalktığımızda  ilk işimiz bu antik kenti tekrar ziyaret etmekti. Dönüşte tepeden baktığımızda Sığacık ve Sığacık Teos Marina ışıl ışıl ve insanı cezbeder bir  güzellikteydi.  Sığacık’a inip sokaklarını dolaştıktan sonra otelimize döndük.  Otel’in teras katında yer alan kafeterya da Sığacık’ı seyrederek yorgunluğumuzu biraz da olsa üzerimizden atmış olduk.

Sığacık Teos Marina

Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra tekrar 12 ion kentinden biri olan  Teos Antik Kent’e gitmek üzere düştük yollara.

Teos Antik Kent Girişi

İnstagram’ada BEKLERİZ…

Tarihin Anadolu’ya bağışladığı İonia Bölgesi’nin on iki kentinden biri olan bir liman şehri! Teos. Bu Antik Kent uluslararası arkeoloji literatürü içersin de çok değinilen, hakkında ulusal ve uluslararası yayın bulunan sayılı antik kentlerden biridir. Sığacık’a yürüme mesafesinde ve deniz kenarında bulunan Teos bundan 3 bin yıl öncesine kadar Kuzey İon’un başkenti konumundaymış.  Kurucusu Dioysos’un oğlu Athames olarak bilinir. Teos’un antik dönemde mimari alan ve ticarette önemli bir yeri vardır.

Teos, bir dönem İon şehrinden huzursuzluk yarattıkları ileri sürülerek kovulan sanatçılara kapılarını açmış, tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu bir kent olmuştur. Uzun yıllar Teos, bir sanat kenti olarak kalmış ve antik çağın önemli filozof ve sanatçılarından şairler, Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamıştır.

 

Youtube’da BEKLERİZ…

Teos Antik Kenti, MÖ 1000’li yıllarda, Zeus ile Semele çiftinin oğulları olan Şarap Tanrısı Dionysos‘un oğlu Athamas tarafından kurulan bir antik kent olduğu sanılıyor.   MÖ 200’lü yıllarda Teos, Pergamon Krallığı’na bağlanmış, toprakların vasiyetle Roma’ya bırakılması sonucu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiş. 18. yüzyılın ortalarında Teos Antik Kenti’nin ilk arkeolojik araştırmaları yapılmış, sonra Fransızlar olaya el atmış. Günümüzde kazılar ve araştırmalar halen Ankara Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. 2016 yılının Ekim ayında Teos Antik Kenti’ndeki kazılarda, kira sözleşmesi niteliği taşıyan 2 bin 200 yıllık yazıt bulunmuştur.

Teos kazısına ilişkin güncel gelişmeleri www.teosarkeoloji.com web adresinden takip edebilirsiniz.   Teos Antik Kenti Rehberini indirmek için lütfen tıklayınız.

Teos Antik Kent’e giderken aracımızı durdurarak Sığacık ve Teos marinanın tepeden birkaç fotoğrafını çekip Teos Antik Kent için yolumuza devam ediyoruz.  Antik Kent girişine ulaştığımızda aracımızdan iniyoruz.  Kent içine araçla giriş olmasına rağmen bu imkandan sadece burada yerleşik köylüler faydalanıyor.  Antik kent’in içinde hala yerleşim olup köy hayatı yaşanmaktadır. Antik kenti’in içinde gezerken koyun ağılları yada koyun sürüleri ile portakal ve zeytin bahçeleri görecekseniz. Hatta Teos Antik Kent’inde bulunan 1800 yılık anıt zeytin ağacından elde edilen yarım litrelik zeytin yağı yapılan müzayedede 22 bin liraya alıcı bulmuştur.  Teos çok geniş bir alana kurulmuş. Buraya gelirken bu geniş alanı yaya olarak gezmeyi göz önüne alın.  Yaklaşık 4 km lik bir parkur. Teos Antik Kent giriş ücreti 5,00 TL.  Müzekart ile ise ücretsiz.  Sabah 8:30’da başlayan çalışma saatleri yazın 19:00’a, kışın 17:30’a kadar devam ediyor.

TEOS ANTİK KENT’TE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

  • Dionysos Tapınağı
  • Tiyatro
  • Bouleuterion
  • Agora
  • Teos Antik Liman

DİONYSOS TAPINAĞI

Teos un en önemli yapısı, Anadolu da az sayıda örneği görülen Dionysos tapınağıdır. Teos’ta bulunan Dionysos Tapınağı, Anadolu’da bulunan en büyük tapınak olarak biliniyor. Ion düzenindeki tapınak, yapı şekli olarak Helenistik dönemin en ünlü isimlerinden Hermogenesun, burayı üç bölümlü olarak inşa etmesidir. Yapılan kazı çalışmaları sonrası ortaya çıkan sütunlar görülmeye değer eserler arasındadır.

TİYATRO 

Tiyatro, Akropol tepesinin güney yamacına, doğal eğimi kullanarak kurulmuştur. Eğimin yetersiz olduğu durumlarda tonozlu geçitler yapılmıştır. Sahne binası mimari elemanları korunmuş olmasına rağmen cavea ya ait bloklar tahrip olmuştur. Tiyatro, at nalı şeklindeki planı ve yamaç eğimini kullanması sebebiyle Helenistik özellikler göstermektedir. Fakat Roma döneminde sahne binası genişletilmiş ve cavea’yı yükseltebilmek için altına tonozlu geçitler yapılmıştır.

 

BOULEUTERİON

Bouleuterion, kent ile ilgili önemli kararları alan meclisin bulunduğu yapıdır. Fakat Teos taki yapı, 850 kişilik oturma kapasitesi ve agoraya yakınlığı nedeniyle farklı işlevler için de kullanılmış olabilir. Yapı dörtgen bir mekan içine yerleştirilmiş, dairesel oturma sıralarından oluşmaktadır. Düz ovadaki yapı, moloz taş dolgu yapılarak yükseltilmiş ve at nalı planlı cavea, beş kerkis e bölünmüştür. Dionysos Tapınağı’nın doğusunda yer alan bouleutrerion, antik kentteki en iyi korunmuş yapılardan biri.

AGORA   

Agora akkındaki bilgilerin kısıtlı olduğu alan, ilk kez 1924’te Fransızlar tarafından yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır.  Tanrıça Apollonis Eusebes Apobateria’ya adanan tapınak, agoranın içinde yer alıyor.

TEOS ANTİK LİMAN           

İon bölgesinin önemli bir liman kenti olan Teos zenginliğini deniz ticaretine borçludur. Kent tüm Akdeniz havzasında etkin bir ticari rol oynamıştır ve güney ve kuzey olmak üzere iki limanı bulunmaktadır. Günümüzde kuzey limanına dair herhangi bir kalıntı bulunmamasına karşın Roma dönemine ait dalgakıranın Sığacık kalesinin güneybatısında görüldüğü bildirilmektedir. Kentin güney limanı ise Anadolu kıyılarındaki en iyi korunmuş iskele örneklerinden biridir.

Tarihi ve kültürel değerlerimize daha fazla önem verilmesi dileğiyle antik kentten ayrılıken,  İzmir çevresinde gezilecek yerler arasında yer alan Teos Antik Kenti, günümüze kadar kalen eserleri ile gezilip görülecek yerler arasında bulunuyor.

TEOS ANTİK KENT’E NASIL GİDİLİR?

Teos Antik Kenti, İzmir ilimizin  Seferhisar ilçesi Sığacık Mahallesi’ne bağlı Antik bir liman kentidir. Seferihisar- Sığacık seyahatiniz sırasında karşınıza çıkan kahverengi Teos tabelalarını göreceksiniz.  Sığacık’ın uzandığı yarımadanın kuzeyinde Sığacık bulunuyorken güneyinde Teos Antik Kenti bulunuyor. Sığacık Teos arası yaklaşık beş dakikalık bir yoldur.  Gezip görmeniz dileğiyle……..

Sizlerde Teos Antik Kenti hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.

 

Comments

comments

2 thoughts on “Teos Antik Kenti

Bize Yazın

Gezikent sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et