Cuma, Nisan 26, 2024
Gezi Günlüğü

Bozcaada Dediğin Dört Mevsim’de Güzel

BOZCAADA GEZİ REHBERİ – ÇANAKKALE

Ünlü Yunan tarihçi Heredot’un Bozcaada’ya dair şu sözleri söylediğine inanılır: “Tanrı, Bozcaada’yı insanlar uzun ömürlü olsun diye yaratmış.”  Kimilerine göre ise ise “Dört tarafı huzurla çevrili kara parçası.” Bize göre mi sorusunu duyar gibiyim. Şair Süreyya Berfe şöyle demiş: 

“Gözlerinin rengi gibi

Yüreğinin rengi gibi

Saçlarında kendi renginde”

Şair belki de renklerin bildiğimizden fazla olduğunu, herkesinde de kendine ait bir rengi olduğunu anlatmaya çalışmış. İşte Bozcaada da o boz görüntüsünün arkasında içinizi huzurla dolduran kendine özgü cıvıl cıvıl rengarenk sokakları, uçsuz bucaksız bağları,  size özel olacak kadar küçük koyları ve lezzetli şarapları ile tadı damağınızda kalacak  tam bir huzur adası. 

Bozcaada

KISACA BOZCAADA TARİHİ

Stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca bir çok kez istilaya uğrayan ve el değiştiren Bozcaada, Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde ise Tenedos adıyla anılmaktadır. Ada sahasında yapılan kazılara göre adanın tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Adanın bilinen ilk sahiplari Pelasg’lar. Daha sonra sırasıyla Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler,  Venedikler  ve Osmanlılar adaya hakim olmuş. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra Bozcaada, Türkler için önem kazanmış ve 1455’te Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bu tarihten itibaren Osmanlılar ve Venedikliler arasında Bozcaada için mücadeleler olmuş ve adanın hakimiyeti zaman zaman Venediklilere geçmiştir. Osmanlı yönetimindeki uzun bir dönemden sonra, Balkan Savaşları sırasında 1912 yılında Yunanistan tarafından işgal edilen ada, 1923 Lozan Antlaşmasıyla Gökçeada ile birlikte Türkiye topraklarına katılmıştır.     

Bozcaada Çiçek Ekmek ve Pasta Fırını

Instagram’ada BEKLERİZ…

Bozcaada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Aynı zamanda Türkiye’nin il merkezleri hariç köyü olmayan tek ilçesidir.  Adada yerleşim adanın kuzey doğusunda yer alan ilçe merkezinde toplanmıştır. Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır. Ege Denizinde ise Gökçeada’dan sonra ikinci en büyük adadır. Yüzölçümü etrafındaki diğer adacıklar ile beraber 37,6 km2, çevresi ise 38 km’dir. Bozcaada’nın en yüksek noktası 192 metre ile Göztepe’dir. Şarapçılığın yaygın olduğu adada, ada yüzölçümünün 1/3’ünü bağlar oluşturur. Adanın boz görünmesinin sebebi ise rüzgara açık kesimlerde ağaç yetişmemesidir. Ada etrafında 17 adacık ile adada 12 koy ve 12 burun bulunmaktadır.   

Bozcaada Sokakları

BOZCAADA’YA NASIL GİDİLİR?

Bozcaada’ya Çanakkale İl merkezinde bulunan iskeleden yada Ezine ilçesi Geyikli Beldesinde bulunan Gestaş deniz ulaşıma ait deniz araçlarıyla ulaşım sağlanıyor. Yaz döneminde Çanakkale-Bozcaada arasında gün aşırı deniz otobüs seferleri bulunuyor. Yaklaşık bir saat süren yolculuk sadece yayalar için. Geyikli Yükyeri Feribot iskelesinden Bozcaada’ya ulaşım ise Gestaş tarafından arabalı feribot ile sağlanıyor. Bozcaada ile Geyikli yükyeri iskelesi arasındaki 4 mil’lik mesafe  ortalama yarım saat sürüyor. Yaz sezonunda karşılıklı iki feribot ile 45 dakikada bir yapılan seferler kış sezonunda günde üç sefere kadar düşebiliyor.  Yazın araçla adaya gidecekler önceden online rezervasyon yaptırmalıdır.  Bozcaada Sefer Tarifeleri İle Bozcaada Ücret Tarifeleri İçin TIKLAYIN…

Bozcaada Seferleri

Otobüs ile Bozcaada’ya gitmek isteyenler için yaz döneminde Çanakkale Truva, İstanbul Seyahat, Kamil Koç, Metro, Pamukkale gibi otobüs firmaları her gün Geyikli yük yeri iskelesine kadar yolcularını götürüyor. Burada otobüsten inen yolcular direkt feribota binerek Bozcaada’ya ulaşıyor. Feribot zaten Bozcaada merkeze yanaştığı için otobüsler adaya geçmeye gerek duymuyor. Yaz dönemi dışında otobüs firmaları için son durak Ezine Otobüs garı olduğu için, buradan minibüs yada taksi ile Geyikli iskelesine gitmeniz gerekiyor.

Kendi aracınız ile Bozcaada’ya gitmek için İstanbul yönünden gelenlerin izleyeceği rota Silivri > Marmara Ereğlisi > Tekirdağ > Malkara > Keşan > Gelibolu > Eceabat > Çanakkale olmalıdır. Çanakkale Boğazını geçmek için ise üç farklı iskele seçenekleriniz bulunuyor. Sefer ve Ücret Tarifesi İÇİN TIKTIK

  • Gelibolu – Lapseki (20 dakika)
  • Eceabat – Çanakkale (15 dakika)
  • Kilitbahir – Çanakkale (7 dakika)

Twitter’ada BEKLERİZ…

TIR’ların Çanakkale merkeze girişleri yasak olduğu için Gelibolu iskelesini kullanıyorlar, kilometrelerce kuyruk olabiliyor.  Siz en iyisi Eceabat’a devam edin.  Eceabat’a geldiniz çok mu sıra var.  Hiç üzülmeyin 5-10 km daha gidin. Kilitbahir iskelesinin sakinliğinin tadını çıkartın. Çanakkale’den sonra Geyikli-Bozcaada tabelalarını takip ederek yaklaşık 50 dakika sonra Geyikli Yükyeri Feribot İskelesine ulaşabilirsiniz. Yada Yenikapı – Bandırma hızlı Feribotu ile Bandırma’dan sonra Lapseki – Çanakkale üzerinden 3 saat sonra Geyikli iskeleye ulaşabilirsiniz.  İzmir yönünden gelenler ise Çanakkale’ye gitmeden Ezine ve Geyikli tabelalarını takip ederek Geyikli Yükyeri Feribot İskelesine ulaşabilirler.  Geyikli Yükyeri İslelesine ulaştığınızda Bozcaada’ya ne kaldı ki. 4 mil bir deniz yolcuğu sonrası, yarım saatte Bozcaada’dasınız. Bozcaada’ya araçsız geçmek isterseniz aracınızı Geyikli iskelesinde otoparka bırakabilirsiniz.

Bozcaada Sokakları

 BOZCAADA İÇİNDE ULAŞIM NE İLE SAĞLANIYOR?

Ada içindeki ulaşım motosiklet, taksi ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Ada yetkilileri tarafından konuklara öncelikle, zorunlu hallerin dışında araçlarını adaya geçirmemeleri,  Geyikli yükyeri iskelesinde bulunan otoparka park etmeleri tavsiye edilmektedir.  Bozcaada’ya ayak bastığınız anda limanda bekleyen iki adet elektrikli araç gelen misafirlere servis hizmeti veriyor. Bozcada Belediye Başkanlığı tarafından hayata geçirilen uygulama ile elektrikli araçlar her sabah ilk geminin Bozcaada Limanı’na ulaştığı saatten itibaren ada içi seferlerine başlıyor. 45 dakikada bir iskeleden kalkış yapan elektrikli araçlar 2 ayrı rotada Alaybey Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi güzergahlarında hizmet veriyor. Ücretsiz olan elektrikli araçlarda yaşlı ve engelli vatandaşların kullanım önceliği mevcut olmakla birlikte araç kapasitesi imkan verdiği durumlarda, rotayı değiştirmemek kaydıyla, güzergah üzerinde de yolcu alabilmektedir. 

Bozcaada Elektrikli Araç

Bozcaada’da 2015 yılından itibaren başlayan uygulama ile yaz dönemlerinde merkezde araç kullanımı kısıtlanmaya başlamıştır. Aracınız ile feribottan adaya iniş yaptıktan sonra trafiğe açık olan iki cadde seçeneğini kullanarak, aracınızı belediyenin ücretsiz oto parkına bırakıyorsunuz. Merkezde araç kullanımı yasak. Merkez dışındaki plajlara, üzüm bağlarına yada ada turuna aracınızla çıkabilirsiniz. Yok ben yürümeyi çok severim diyorsanız, merkezden Tuzburnu Koyu’na 1, Ayazma Plajına 2, rüzgar güllerine ise 3 saatte çok rahat gidebilirsiniz. Az gittiniz, uz gittiniz, dere tepe düz gittiniz derken çok mu yoruldunuz?  Yoldan geçen bir pırpır’a çekin bir otostop, bir yandan bağcı amcayla sohbet edin, bir yandan ada manzarasını seyrederek yolculuğunuza devam edin. 😆 Ya kaybolurum derseniz, zaten küçücük bir adadasınız kaybolsanız ne yazar. Bu arada pırpır’da nedir sorusunu duyar gibiyim. Bozcaada’da bağcıların bağlarını sürmek için kullandıkları küçük motorlu aracın adı PIRPIR. 

Youtube’da BEKLERİZ…

Bozcaada Pırpır’ı 

Ada merkezi dışındaki koylara, üzüm bağlarına, göztepeye,  rüzgar güllerine kısacası ada gezisi için bir araca ihtiyacınız olacak.  Bu ada turunu kendi aracınızla yapabilirsiniz. Yada isterseniz diğer seçeneklere hep birlikte bir göz atalım.  Bozcaada’nın tek toplu taşıma aracı minibüsler.  Mayıs-Eylül ayları arasında çalışan minibüsler Ayazma ve Habbale plajları ile Akvaryum koyuna, ayrıca gün batımı için rüzgar güllerine de minibüs seferleri düzenleniyor. Gece seferi olarak 21:15 ile  24:00 saatleri arasında Ayazmaya giden minibüste bulunuyor. 

Ada’da taksiler ise birbirinden bağımsız çalışıyor. Sezonda sayıları en fazla beşe ulaşan taksilerin ortak bir durakları olmadığı için taksilere cep telefonlarından ulaşmanız gerekiyor.  Ayrıca taksicilerin düzenlediği tam ve yarım ada turlarına katılabilirsiniz. Merkez içi taksi ücreti 7,50 TL, merkez ayazma plajı 30,00 TL, merkez gün batımı yeri 35,00 TL olarak ücret alınmaktadır.

Bozcaada taksileri iletişim telefonları;

  • 0.542.6872915   
  • 0.531.9657612
  • 0.532.6384594
  • 0.532.6092098
  • 0.545.5071717

Bunlar dışında ada’da bisiklet ve motosiklet kiralayan yerlerde bulunmaktadır. Bisiklet yada motosiklet ile ada turunun keyfine doyum olmaz. Hatta ada turu için araç bile kiralayabilirsiniz. Motosiklet için motor ehliyeti isteniyor.  Kiralama hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYIN…     Kiralama iletişim telefonları;             

Akyüz Rent a Bike&Car 0.545.5419514

Güney Rent a Bike&Car 0.533.2186070

Bozcaada

BOZCAADA’YA NE ZAMAN GİDİLİR?

Bu tatile giderken ne beklediğiniz ile ilgili bir şey olsa da, Bozcaada dediğin dört mevsimde güzel.  Bahar ile birlikte çiçeklerin açtığı, doğal olarak ta adanın en yeşil göründüğü mevsimdir İlkbahar. Havaların ısınması ile birlikte ada halkının kendini sokaklara attığı, hummalı bir şekilde yeni sezon hazırlıklarının başladığı mevsim ilkbahardır.  Dolayısıyla sakin, sessiz ve huzurlu olur.  Adayı keşfederken de rahat edersiniz. 

Adadaki kalabalık curcuna umurumda değil, ben illaki deniz isterim derseniz Temmuz ve Ağustos ayları sizin için ideal. Okulların kapanış ve açılış tarihleri arası ile bayramlar adanın en kalabalık ve en yoğun olduğu, dolayısıyla konaklama fiyatlarının da en yüksek olduğu dönemlerdir.  

Adanın en huzurlu mevsimi sonbahar. Okulların açılmasıyla birlikte tatilciler adadan çekilmiş, adanın  koyları, restoranları, otelleri size kalmış olur. Bozcaada’da  yazın bile soğuk olan deniz, sonbaharla birlikte ısınmış olur ki denizin keyfi bile bir başka olur.  Hele o bağ bozumu şenlikleri yok mu. Fabrikalara kasa kasa taşınan üzümlerden sonra, Bozcaada bağlarında kalan üzümleri ada turunuz sırasında dalından kopartarak tıka basa yiyebilirsiniz. 

Kış ile birlikte Bozcaada uykuya bürünse de merkezdeki birkaç otel, restoran ve kafe sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacaktır.   

BOZCAADA GEZİLECEK YERLER                             

Bozcaada, Rum mahallesi ve Türk mahallesi olarak ikiye ayrılmış. Sağ tarafta Cumhuriyet mahallesi’nde Rum mimarisine ait izler, sol taraftaki Alaybey mahallesi’nde ise Türk mimarisine ait izler bulunmaktadır.  Rum mahallesinde daha çok kafeteryalar,restoran ile meyhaneler bulunurken, Türk mahallesinde butik oteller ile pansiyonlar bulunmaktadır.  Rengarenk sokakları ile bizleri karşılayan Bozcaada turuna başlayalım.

Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi

Siz daha feribot ile adaya yaklaşırken sizi ilk selamlayan, koca cüssesi ve heybeti ile sizi ilk kucaklayan Bozcaada Kalesi olacaktır. Türkiye’nin en bakımlı ve en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Bozcaada Kalesinin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.  Adanın kuzeydoğu ucunda kayalıklar üzerine inşa edilmiş kalenin etrafı zamanında suyla dolu olan bir hendekle çevrilmiştir. Zamanında asmalı bir kapıdan giriş yapılan kaleye şimdi sabit bir köprü üzerinden giriş yapılıyor.  Bozcaada Kalesinin bu ihtişamı aslında adanın zengin bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor.  Zamanında üzerinde yaşayan medeniyetlere ev sahipliği yapan kale, bugün ise meraklı ziyaretçilerini beklemektedir. Saat 10:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyarete açık olan kaleden Bozcaada muhteşem görünüyor.

Bozcaada’nın Rengarenk Sokakları

Bozcaada’nın Rengarenk Sokaklarında Fotoğraf Turuna Çıkın

Feribottan indiğiniz’de ada merkezine inmiş oluyorsunuz. Zaten ilçe merkezi adanın tek toplu yerleşim yeri. Ada sokaklarını bir saat içinde yürüyerek gezmek mümkün. Ama bir fotoğraf tutkunu iseniz o bir saatte ada sokaklarından çıkmanız mümkün değil. Zamanında kasabanın ortasından geçen bir dere, adayı Rum ve Türk mahallesi olarak ikiye ayırmış. Rum mahallesi daha cıvıl cıvıl ve renklere bürünmüş. Bakımlı evleri ve sokakları ile rengarenk panjur ve çiçeklere bürünmüş evler çokta nostaljik.  İşte o yüzden o cıvıl cıvıl Bozcaada sokaklarında gezerken, her evin önünde yada her sokak başında bir kare fotoğraf almaya çalışacaksınız. Yada o bir kare fotoğrafı almak için sıra bekleyenler olduğunu göreceksiniz.

Müze içinden bir görünüm

Bozcaada Müzesi

Bozcaada Müzesi, içinde barındırdığı eserler bakımından farklı bir müze. Bu yüzden olsa gerek 2013 yılında “Yunan kültürünü, Yunanistan’ın dışında da en iyi şekilde tanıtarak, iki halk arasında barış kültürünün yayılmasını sağladığı” gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Eğitim. Bilim ve Kültür örgütü UNESCO’dan ödül almıştır.  Bir bakıma adanın geçmişini ortaya koyan müze, M.Hakan Gürüney’in bireysel girişimi ile kurulup, onun tarafından işletilmektedir.  Gürüney Bozcaada’nın son derece ilginç ve zengin bir tarihi olduğunu öğrendiğinden bu yana Bozcaada ile ilgili Kültür varlıklarını toplamaya kendini adayarak bu gün müze haline getirmiştir. 

Müze koleksiyonunda; Eski Bozcaada fotoğrafları, Osmanlı döneminden kalma obje ve evraklar, Çanakkale savaşı sırasında üs olarak kullanılan Bozcaada’da yabancıların bıraktığı her türlü malzeme ile belgeler, Bozcaadalı Türklerin ve Rumların evlerinde ve işyerlerinde kullandıkları eşyalar ile bu eşyaların hikayeleri, bağcılık ve şarapçılık ile ilgili malzemeleri ile eski şaraplardan oluşan bir şarap mahzeni ada ve ada esnafına ait bir çok eser bulunmaktadır.  01 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arası saat 10:00 – 20:00 arası açık olan müzeye giriş ücreti yetişkinler için 10,00 TL, öğrenciler için 5,00 TL olarak uygulanmaktadır. Müzenin kuruluş hikayesi ile müze hakkında daha fazla bilgi için TIKLAYIN…

Bozcaada Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi

Rum mahallesinin ortasında yer alan Meryem Ana Kilisesi, Rum Ortodoks cemaatine ait olup, ibadete açık tek kilisedir. 1869 yılında yapılan kilisenin Venedik’lilere kadar uzandığı düşünülmektedir. Kilise sadece pazar sabahları saat 08:00 de yapılan ayin haricinde kapalıdır. Kilisenin içine görmek isteyenler bu ayin sırasında ziyaret edebilmekte, onun dışında ziyarete kapalıdır. 

Bozcaada Alaybey Camii

Alaybey Camii

Kesin yapılış tarihi bilinmeyen Alaybey camii’nin giriş kapısının üzerindeki kitabe 1940 yıllarda kazıtarak silinmiş ve sadece 1321 tarihi okanabilmektedir. Şu anda yazılı olan 1702 tarihinin ise tamirat tarihi olduğu düşünülmektedir. 223 M2 taş binadan oluşan Alaybey camii’nin dış duvarları renkli taşlarla kaplanmış olup kubbesiz ve ahşap çatılıdır.  Başta Osmanlıda Sadrazamlık yapan Halil Hamid Paşa olmak üzere Ada eşrafından, ilim erbabından ve Kale kumandalarından olmak üzere bahçesinde 14 adet mezar bulunmaktadır.  İbadet ve ziyarete açıktır.

Bozcaada Şarapları

Bozcaada Şarap Fabrikaları

Birisi şarap mı dedi. Türkiye’nin en ünlü çavuş üzümü bağları Bozcaada’da bulunuyor. Hatta Bozcaada üzümleri için Evliya çelebi bile şu sözleri söylemiş: “Buradaki gibi çavuş üzümü dünyanın hiçbir yerinde yetişmez.” Hal böyle olunca yörenin üzümlerinden yapılan şaraplar akla geliyor. Bozcaada’nın şarap fabrikaları şarapçılık geleneğinin çok eski yıllara dayandığı adanın vazgeçilmez yapıları. Bozcaada’da üç eski şarap üreticisinin fabrikaları merkezde bulunuyor. Son yıllarda yapılanlar ise ada merkezi dışında yapılmış. Talay, Corvus ve Amadeus şarap fabrikaları yaz sezonu boyunca, talebe göre fabrikalarına tur düzenliyorlar. Amadeus ve Corvus fabrikalarının içinde tadım yapabileceğiniz “wine barları” bulunmaktadır. Bozcaada şarap üretici markaları ise; Amedeus, Ataol, Corvus, Gülerada, Talay ve Yunatçılar’dır. 

Bozcaada’da ayrıca şarap severler için Şarap Takıları Mağazası bulunmaktadır.  Şaraba dair her şeyi bulabileceğiniz mağazada şarap kadehleri, şarap açacakları, karaflar, şarap takıları, magnetler ile birçok farklı aksesuar bulunmaktadır. 

Bozcaada Ayazma Manastırı

Bozcaada Ayazma Manastır

Rumlar yerleşim yerlerinin uzağında kurdukları ufak kiliselere manastır diyorlar. 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından yapılan Ayazma Manastırı Bozcaada’nın güneyinde yer alıyor. Yunanca “hagiasme” kelimesinden gelen Ayazma kutsal su anlamına geliyor. Burada çift oluklu tarihi bir çeşme, sayıları sekizi bulan çınar ağaçları, küçük bir manastır ile 2 adet tek katlı yapı bulunuyor.

Ayazmada’ki Rum Ortodoks cemaate ait manastır, büyük ve yaşlı çınar ağaçlarının oluşturduğu gölgelik alanı ve sürekli akan çeşmesi ile piknik yapanların tercih ettiği yerlerden biri. Hatta buradaki çeşmelerden bir kez su içenin artık adalı olacağına dair bir efsane anlatılıyor. Yılda bir kez Rumların Aya Paraskevi günü olan 26 Temmuz’da manastır ibadete açılıyor. Kalabalık bir gurubun burada toplanıp eğlendiğine bu güne halk arasında Ayazma Panayırı deniyor. Ha bu arada manastırın bahçesinde  adalı Rum bir aile tarafından işletilen restoran-kafe bulunuyor. 

Bozcaada Göztepe

Bozcaada Göztepe

192 metre ile adanın en yüksek noktası olan Göztepe’ye çıktığınızda adanın zirvesindesiniz.  Göztepe’ye merkezden yürüyerek yarım saatte ulaşmak mümkün. Göztepe’ye çıkış için oldukça dik, sadece bir arabanın sığabileceği bir de araç yolu bulunmakta. Bu yolda araç kullanmak oldukça riskli. Tepeye çıktığınızda ise manzaranın keyfine doyum olmuyor. Rüzgar gülleri yönünde güneş batarken, anakara yönünden doğan dolunay size unutulmaz bir manzara şöleni sunuyor. Rüzgar burada fazla hissedildiği için aman üzerinize bir şeyler almayı unutmayın.  2018 yazı ile beraber Göztepe’ye çıkışa izin verilmemektedir. 

Bozcaada Rüzgar Gülleri

Bozcaada Rüzgar Gülleri

Adanın batı ucunda yer alan rüzgar güllerinin bulunduğu noktadan en büyüleyici gün batımını seyredebilirsiniz. Adanın bu noktasında kimisi piknik sepeti ile, kimisi şarabı ile gün batımı seyri için yerini alıyor. Yaz dönemi boyunca her gün gün batımı saatine doğru merkezden kalkan minibüsler, adayı dolaştıktan sonra gün batımı için güneş batana kadar burada mola veriyorlar. Bunun yanında rüzgar  gülleri, Türkiye’nin 3. Rüzgar enerji santrali durumunda. Ada tüketiminin 30 kat fazlası enerjiyi üretiliyor burada.

Bozcaada Sokakları

BOZCAADA’DA NEREDE KALINIR?

Bozcaada doğal ve tarihi sit alanı olduğu için, büyük oteller yada tatil köyleri bulamazsınız. Genelde adalı ailelerin işlettiği otel, pansiyon ve bağ evleri bulunmaktadır. Konaklama birkaç istisna dışında genelde oda kahvaltı şeklinde olup verilen bu kahvaltılarda genelde işletme sahibinin kendi bahçesinde ürettiği zeytin, meyve, sebze çeşitleri ile ev yapımı reçel, salça, pekmez hamur işleri gibi ev yapımı yiyeceklerden oluşuyor. Yaz döneminde oldukça kalabalık olan Bozcaada’da konaklamak için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Bozcaada’da konaklama ücretleri, genelde işletmelerin butik tarzında olması ve oranın bir ada olmasından dolayı civardaki tatil yörelerine göre biraz daha pahalı. Yaz sezonunda otellerdeki 2 kişilik oda fiyatı 250,00TL den başlamaktadır. Pansiyon fiyatları 200,00 TL ile 300,00 TL arası değişmektedir. Günlük kiralık ev fiyatları ise 350,00 TL den başlamaktadır. 

Bozcaada’da konaklama yeri seçerken merkez içi yada merkez dışı olarak kararınızı vermeniz gerekiyor. Merkez içi, feribottan indiğinizde başlıyor.  Burada bir çok eski yapı mimari dokuya uygun bir şekilde konuk evi, otel ve pansiyon olarak işletilmektedir.  Bu otel ve pansiyonlar sabah kahvaltılarını kendi bahçelerine kurdukları masalarda bu imkanı olmayanlar ise nostaljik ada sokaklarına koydukları masalarda vermektedir.  Merkez dışı konaklama seçeneği ise pansiyon olarak kullanılan bağ evleri ile en fazla iki üç katlı küçük oteller ve tatil çiftlikleridir. Bu tesisler genelde bağlarla iç içe olup doğa manzaralı oluyor. Bu seçenek için özel aracınızla gelmeniz daha konforlu olacaktır.

Bozcaada Evleri

BOZCAADA TAVSİYELERİ

  • Ada’da sadece bir tane akaryakıt istasyonu var. Aracınızın akaryakıtını ayarlamadan,
  • Ada’da Ziraat Bankası ile PTT hizmet veriyor. İşbankası, Akbank, Yapı Kredi, Garanti ve Vakıfbank’ın ATM’leri bulunuyor. Nakit ihtiyacınızı ayarlamadan,
  • Yüksek yaz sezonunda aracıyla adaya gidecekler, feribot rezervasyonunuzu yaptırmadan,
  • Bozcaada’nın meşhur rüzgarından dolayı yanınızda kalınca giysiler bulundurmadan,
  • Yüksek yaz sezonunda otel rezervasyonunuzu yaptırmadan,
  • Ada koyları çok hoş ama bir o kadarda taşlık, denize rahat girmek için deniz ayakkabınızı yanınıza almadan  adaya gelmeyin.

Bunları yapmadan ise adadan dönmeyin.

  • Bozcaada demek üzüm demek, üzüm demek ise şarap demek. Hal böyle olunca Bozcaada Şaraplarının tadına bakmadan,
  • Bozcaada’nın rengarenk sokaklarında fotoğraf turuna çıkmadan,
  • Polente Fenerinde günbatımını seyrederek gündüze son noktayı koymadan,
  • Damla sakızlı, bademli kurabiyeleri ile domates reçelini tatmadan,
  • Bozcaada bağlarındaki bağ evlerinde konaklamadan,
  • Adanın gizli koylarını keşfetmeden,
  • Ayazma manastırı kafesinde püfür püfür esen ada rüzgarını tatmadan,
  • Bozcaada kalesini ziyaret etmeden adadan asla dönmeyin…

Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi, Bozcaada Gezi Rehberi

Sizlerde Çanakkale İlimiz’in Bozcaada İlçesi hakkındaki gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz. 

Comments

comments

3 thoughts on “Bozcaada Dediğin Dört Mevsim’de Güzel

Bize Yazın

Gezikent sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et